3,5 roku a mluví jen svou hatmatilkou. Máte podobnou zkušenost?

liliana2016
26. pro 2020

Přeji pěkné Vánoce a prosím o případné sdílení zkušeností. Mám syna 3,5 roku a dá se říct, že už dva roky mluví jen svou nesrozumitelnou řečí. Pusu nezavře, ale není mu vůbec rozumět. Umí jen pár slov a ty spíše jen zopakuje, když to řeknu já. Na malou potřebu jsme bez plenek od 2 let, většinou chytne za ruku a dovede na záchod, verbálně si neřekne. Velkou potřebu vykonává stále do plenek, vezme plínku a lehne si a čeká až nasadím. Bohužel zkoušela jsem přemlouvat, vzít plínky úplně, ale bohužel, když se mu chce kadit, je schopný to zadržovat dost dlouho, pokud nemá plínku... Do školky chodíme od února, na celý den začal chodit v září. Ve školce se prý moc nezapojuje, ale je moc hodný, nezlobí, nemají s ním problém. Posílají nás do PPP, protože si myslí, že je autista. Pediatr nas poslal na foniatrii, k psychologovi a logopedovi, kromě foniatrie nás všechno teprve čeká. Ve školce o tom se mnou každý den mluví, doma taky není mezi mnou a jeho tátou příjemná situace a jsem z toho všeho už dost špatná. Nejsem si ani jistá, zda malý všemu rozumí, rozhodně neudělá vše, co mu řeknu a ta nejistota mě ubíjí. Ráda bych malému pomohla, snažím se mu věnovat, ale skoro žádné pokroky. Máte nekdo podobnou zkušenost? Děkuji.

kjp
26. pro 2020

Ahoj. Mám 4 letého syna, myslím, že úplně zdravého... Mluví pěkně, ale tak do 3 let také jen pár nesrozumitelných slov. Na záchod si neřekl NIKDY. Čůrat chodí sám teprve 3 měsíce, že chce kakat poznáme jen podle rudého obličeje🙈. Dát ho do školky jsem ani neměla odvahu. Poslouchá jen, když se mu chce, opravdu se na něčem domluvit nelze. Snad tě to trochu uklidní, taky jsem někdy úplně vyřízená... Ať vyšetření dopadnou dobře.

pasiba
26. pro 2020

Já mám syna skoro tři roky a taky mluví jen svou řeči. Třeba říká že chce EE. Kakání je FUJ EE. Oběma mým dceram říká ADY a sám sobě říká ONADY. Prostě všechno po svém. Když mu ukazuji obrázky tak já řeknu třeba TO JE KYTIČKA a on řekne : bla bla bla bla bla. Prostě to zopakuje po svém. Takže radu nemám, ale nejste v tom sami.
Myslím, že vyšetření vám dopadne dobře 👍 a vše brzy dožene. Nejsou prostě všechny děti stejné a učebnicové

aaa
26. pro 2020

@liliana2016 Ahoj, najdi si na FB skupinu "rodice deti s vyvojovou dysfazii". Najdes tam spoustu rad, jak s malym pracovat. Kontakty na odborniky i podporu od ostatnich rodicu. My jsme tim prosli, vlastne stale prochazime (synovi je ted 8 let a je v 1.tride) a tahle skupina mi hodne pomohla.

klarak12
15. bře 2024

@liliana2016 ahoj mužů se zeptat jak jste dopadli ?