Denní režim novorozence

nugetka20
24. čer 2016

Asi blbej dotaz, ale zeptám se.

Porodila jsem a nějak moc nevím, co vlastně děti potřebují, jaký mají mít denní režim. V současnosti to doma probíhá tak, že když se malej vzbudí, tak nakrmím, přitom se vyprázdní, takže přebalím (neodkrkáváme), pak pohoupu, znovu nakrmím (hýbe pusinkou, že má po přebalení ještě hlad, když se mu uvolnilo bříško) a pak se snažím uspat. Prozatím spinká cca 3 hodiny, 1,5hodiny je bdělý a krmíme.

Od kdy se s malými miminky začíná hrát, nebo něco dělat? Kolik hodin denně mají miminka spát a kolik bdít? Prosím, jak to děláte doma vy? Jsem z toho zmatená, unavená. V porodnici ostatní maminky měly již 2. prcka, věděly, co se měří, váží, jak drží, přebaluje .... já se vše učím. Malej je taková malá vzteklinka. Děkuji za pomoc.

radka8888
24. čer 2016

To vubec neni blby dotaz, kazda v tom tapeme. Nerozumim proc neodkrkavate a proc ho pak jeste dokrmujete? Jinak myslim, ze probudi se, nakrmit, prebalit pak pokud ma zajem neco zazpivat, ja jsem treba cetla, nebo delala naky obliceje, pokud se pak necha i odlozit na chvili - rikam tomu rozvijet niterny zivot, pak zase pomazlit a dat spat. A vecer vykoupat nakrimit a spat. Kazdy dite je jiny, ale podle me to, ze novrozenci cely den spi je oskliva povera 🙂)))

petrajurinova
24. čer 2016

@nugetka20 na to co by se mělo, má asi každý trošku jiný (svůj) názor.
U nás to při obou dětech vypadalo podobně jako u vás. Takhle maličké dítko vlastně nic moc víc než jíst, vyměšovat, nosit a spinkat nepotřebuje. Únava je asi to nejhorší co začátek mateřství provází a tak z vlastní zkušenosti doporučuji, přesunout část zodpovědnosti za domácnost na partnera a pokud to je jenom trošku možné, v době kdy děťátko spinká, zkusit si taky aspoň jednou během dne lehnout a zdřímnout si. Kdy bude čas začít si s maličkým hrát (cvičit, číst mu, podávat hračky...) ti naznačí sám, u každého děťátka je to trošku jiné (každý člověk je originál a neexistuje jednotný návod na jeho fungování), každopádně to bude až za pár týdnů, kdy se začne zkracovat doba, kterou prospí a prodlužovat čas, kdy bude vzhůru a bude vyžadovat podněty ze svého okolí. Je dobré zkusit vypozorovat (vyposlouchat) různé druhy pláče nebo vztekání se - i když se to ze začátku nezdá, tak miminko křičí jiným způsobem když má hlad a trošku jinak, když má mokrou plenku, jinak zase když se nudí a jinak když se chce prostě přitulit a mít maminku u sebe. Nejdůležitější je věnovat se miminku i sama sobě, pokusit se najít si čas na odpočinek a najít něco, co pomůže zklidnit nervy, protože klidná a usměvavá máma je to, co novorozeně vedle jídla, spánku a čisté plenky potřebuje ze všeho nejvíc.

queenp
24. čer 2016

S malým jedeme třetí týden. Režim máme spíš ve stavu NEREŽIM 🙂 Jediný, od čeho se odrážíme je večerní ,,rituál" koupání anebo když nekoupeme tak mazání olejem a ošetření pupíku okolo 7-8 večer.Ale taky to není přesný. Pak záleží, jestli usne za 30 minut nebo za 2 hodiny.V noci se budí relativně pravidelně,to jediný jakž takž dodržuje.Přes den je to pokaždý jinak,jednou ho bolí bříško, pak zase jen tak kouká a nechce spát atd..Opravdu je brzo na dělání režimu, řiď se momentálníma potřebama prcka. A jak píše petrajurinova - pokud můžeš, tak využij chvilky a jdi si lehnout.Fakt to hodně pomáhá!! Čekám, že po šestinedělí se může začít něco formovat a nějaký režim si uděláme.

karlajasmine
24. čer 2016

@nugetka20 Ty zacatky jsou tezke, ale zkus neresit ''co by se melo'' a delat vsechno tak, jak ty to citis, ze dne na den. Deti se ze dne na den meni a co funguje jeden den, nemusi fungovat druhy den. Nejlepsi rada, kterou jsem dostala ja, byla, ze miminko potrebuje hlavne lasku a klidnou maminku.
Nas rezim od mala vypadal tak, ze jsem nakojila, pak prebalila, pak jsme si hrali (respektive ukazovala jsem mu hracky, kolotoc nad postylkou, zpivala mu, poustela mu hudbu, polozila na postel nebo deku a kolem nej ruzne podnety, dala ho na chvili na brisko.. jak jsem videla, ze je unaveny, nosila jsem ho, kdyz plakal tak zase nakojila (treba po 2,3hodinach, jak kdy) a u kojeni bud zase usnul nebo jsem uspavala. A takhle porad dokola. 2x denne jsme chodili ven na prochazky (pritom spinkal).
Rezim se pomalu zacal menit ve 3 mesicich, protoze to si zacal chtit ''vic'' hrat, davala jsem nad nej uz hrazdicku, davala ho do kresilka pro miminka s hrackama nad sebou, zacal si je chytat...
Od 4 mesice uz nespal v kocarku, tak jsem ho dala do sport'aku do lehu a zacala I casteji nosit v Manduce... no casem uz uvidis sama, kazde dite je jine.
Hlavne se moc nestresuj tim, jestli ''to delas dobre''.. pokud mas najezene a prebalene dite, ktereho milujes, tak jsi ta nejlepsi matka. Spis mysli na sebe, at si odpocnes a naberes sily po porodu 🙂

pajula123
24. čer 2016

@nugetka20 Mimo to už výše řečené (výjimečně se mi líbí všechny předchozí komentáře 🙂 ) bych za sebe poradila to, aby sis nenechávala moc radit 🙂 V tom smyslu, že na mě se hrnula spousta rad, že jedině zaručeně správně je to tak a tak...a většinou to na našeho malého přitom vůbec nefungovalo. Každé dítě je fakt jedinečné a ještě navíc se vše postupně mění. Ber to srdcem, jak to budeš cítit, tak to bude pro vás správně 🙂 A pokud kojíš a malý by chtěl jíst často, nenech si vnutit myšlenku, že máš málo mlíka nebo slabé mlíko - jsou děti, co potřebují kojit častěji (náš někdy i každou hodinu - a prospívá přímo ukázkově).

@queenp Nechci strašit, ale my teda režim nemáme doposud (6,5 měsíce) - náš malý je evidentně nerežimové dítě, každý den jinak vstává, jinak spí přes den (někdy 30 minut, jindy 2 hodiny)...jediné, co tak máme více méně pravidelné, je doba koupání +- kolem 7 večer... Ale má to asi po manželovi 😀 A jsou i zase vyloženě režimové děti, kde to jde pravidelně a samo 🙂

urtica
24. čer 2016

@pajula123 Souhlasím!!!
A dodávám, že naše 15m s režimem stále pokulhává....na dnešek usnula ve tři ráno...Jinak jakože v noci spí, ale buzení co dvě hodiny (někdy i hodinu) není výjimkou....

panickatlamicka
24. čer 2016

@radka8888 ja taky nedavala odkrknout. Neni duvod. Jeden z mytu....

gebymaruska
24. čer 2016

Naše malá má 5 týdnů a musím říct, že režim stálé nemáme, teď nám to komplikují ty vedra. Jediná jistota je, že vím, že spí v noci a budí se jednou na kojení +- ve stejnou dobu, ale co se týče přes den, tak to je jak sázka do loterie. První dva týdny skoro prospala, takže se s ní moc dělat nedalo. Ale od toho třetího týdne zhruba, tak ji dávám pod hrazdičku s hračkami, kde s ní si chvíli sednu, štěrkám s hračkami a snažím se, aby měla nějaké podněty. Pak jí dám na chvíli na bříško a jak se unavila, tak opět šla spát. Teď už je čím dál víc čilejší, vydrží si občas v postýlce sledovat hračky, které jsem jí obložila kolem postýlky. Snažím se spíš o to, abych se ji snažila postupně přidávat nějakou aktivitu.

radka8888
24. čer 2016

@panickatlamicka tak ja si muzu vybrat bud si odkrkne nebo se pozvraci. starsi dcera se nikdy nepobliknala, takze nebylo treba odkrkavat. Ale to jsem nevedela, kdyz byla novorozenec. To jsem zkousela pozdeji. Takze nevim jestli mytus...

biene007
24. čer 2016

U novorozenatek se rezim hodne meni. Urcite doporucuji co psaly holky vyse - proste s nim neco delat, kdyz bdi, obliceje, mluvit, zpivat, hlavne byt v pohode. Ja jsem rikala co delam, komu volame... Od asi 3 mesicu jsem ho zacala davat pod hrazdicku. Mrkni na web pi Evy Kiedronove, moc hezky pojednava o peci od narozeni, jak nosit, zachazet, to Te povzbudi 🙂 Ja taky zkraje hodne tapala, ale to prijde s casem, s kazdym tydem poznas, ze vic a vic reaguje na sve okoli...

gnozka
24. čer 2016

Vse uz asi bylo recene. Uvidíte ze se to samo ustálí . Za me Vam jeste muzu opravdu doporučit knihy rozvijej se děťátko a nezna naruc rodicu . Nam strasne pomohly . Jedna se zabývá co který musím by deti mely umět a jak jim pomoci kdyz jim to nejde a druha je o spravne manipulaci s dítětem. My s manželem jsme byli taky kolikrát bezradni mala hodne plakala . Ale po dodržování par věci z teto knihy napr. Spravne držení miminka nam strasne pomohlo . Mala se úplne uklidnila a dokonce zacala krasne spinkat . Uz po 14 dnes se budila jen dvakrát za noc . Dávali jsme jo spát do perinky která se v knize doporučuje . Takže za me veliky pomocník . Jinak dejte hodne na svůj instinkt . A na to si vy si myslíte ze je pro dite nejlépsi !

gnozka
24. čer 2016

Jo a jeste hodne dulezita věc . Dávejte hodne na brisko uz od narozeni . Vždycky na chvilku i kdyz je dite oblečené ale často . My to zanedbali a skončili jsme u vojtovky . Mala mela hodne slabé brisko a ruce ktere se prave pasenim posiluje .

anazuzzuzana
24. čer 2016

nečetla jsem předchozí komentáře, ale prvních několik měsíců jsem režim neměla žádný... já ho teda nikdy neprosazovala a malej si ho nakonec udělal sám... první týdny jsem v podstatě jen kojila, kdykoliv byl vzhůru a projevil zájem a pak buď chovala nebo měla navázaného, později dávala občas do lehátka a dala si ho třeba na linku, když jsem vařila a on koukal... od cca měsíc jsem ho pokládala na deku pod hrazdičku a obřas přetočila na bříško... nemyslím si, že je nutné nějak dítě cíleně rozvíjet... mějte ho pořád u sebe, ono bude spokojené a jeho přirozená zvědavost ho bude "nutit" k pokrokům...prostě čtvrtý trimestr, dítě musí získat v matce jistotu a pozvolna vplout z břicha do světa

anazuzzuzana
24. čer 2016

jinak, podle mé zkušenosti se režim přeceňuje... záleží na tom, zda jste ho vy sama před dítětem měla... ono je sice super vědět, každej den v půl osmý bude spát atd. ale pak to znamená, že vy to musíte respektovat... já jsem věděla, že našemu malýmu bude úplně jedno, kde je, takže nebyl problém ho vzít v létě třeba v kočárku ven do noci atd... nikdy jsem nemusela řešit takového, že v půl dvanácté obědvá, takže musíme jít v jedenáct domu a pak teda spinká do dvou, takže někde můžu být ve tři, ale maximálně do půl šesté, protože pak už se koupe atd🙂 Malej si sám nějak nastavil, že nejpozději v půl druhé si dává odpolední spánek a už nechce spát v kočárku a docela mě to omezuje směřovat dopolední aktivity ke konci max. ve dvanáct 🙂

gabinka27
24. čer 2016

@gnozka jaka s tech knizek je prosim lepsi? Zatim mam precteno od Karppa nejstastnejsi miminko, tak by se mi hodilo jeste neco, jak s mimcem zachazet. I kdyz termin mam za 10 dni, tak to uz toho asi nestihnu moc precist🙈

biene007
24. čer 2016

@gabinka27 rozvijej se detatko je myslim o vyvoji v celem prvnim roce a zakladni popis noseni na tygrika a spol, ale na webu pi Kiedronove je spousta zakladnich informaci tez, urcite se podivejte a pak se lepe rozhodnete. Ja cetla i po porodu, mela jsem pujcene z knihovny...

frantiska85
25. čer 2016

Především, když dítě spalo, nechala jsem spát. Přebalovala jsem podle potřeby. Jen trošku čůrnutá plena nevadila, oba synové na opruzení netrpěli. Kojila jsem jak chtělo dítě, neznám měření času mezi jídly nebo sledování jak dlouho se dítě krmí. Postarat se o své mládě umí každé zvířátko, tak jsem z toho nedělala vědu ani já a dala na pocit.

gnozka
25. čer 2016

@gabinka27 určite jsou dobre obe. nezna naruc rodicu je o tom jak s dítětem manipulovat a treba i koupat a pod . Pojednává celkove o psychice dítěte a tak . A druha kniha je rozvijej se děťátko . Ta je psychomotorickem vývoji . je tam každy mesic krasne popsány jak se miminko rozvíjí . Daji se sehnat i na bazaru . A jak uz tady nekdo uvedl nejlépsi je nechat deti rozvíjet samotne 🙂 tak od mesice a pul dat na deku treba s hrazdickou . Ale ro všechno tam pani Kiedronova krasne popisuje . Ja jsem byla taky zmatená a tohle mi docela pomohlo 🙂 a my teda rezim meli a mame tak od 8 tydnu a postupně jsem jo přizpůsobovala podle malé . Nekdo jo rad ma nekdo ne . Nam to takhle hodne vyhovuje a ono kdyz uz je dite starsi jako nase malé je 8 mes tak i ten oběd uz si treba vezmeme ven kdyz víme ze nekam jdeme 🙂 ale je zhruba ve stejnou dobu . Deti se cítí vic v bezpečí kdyz vi co prijde .

nugetka20
autor
27. čer 2016

@radka8888 Neodkrkávám, protože v porodnici mi řekli, že stačí jen položit na bok a navíc pokud s malým klepu, tak si ublinkne. Když jsem zkoušela odkrknout (s hlavou na rameni), tak se malej začne vztekat, kejve hlavičkou ... a v porodnici mi vynadali, že takhle si poškodí páteř. Takže to asi dělám blbě, radši to nedělám.

gnozka
27. čer 2016

@nugetka20 to chapu . Svislá poloha opravdu dobra neni . Jedine si ditko přehodit přes rameno . Tak aby melo hrudnicek na vašem rameni . Ale nejlépsi poloha na odrihnuti je na tygřika . Nehledě ze takhle poloha inkrasne posiluje krční svaly 🙂 oper krasne vysvětleno v knize .

pajula123
27. čer 2016

@nugetka20 Já jsem malého taky nenechávala odkrknout - nebylo třeba. A pokud to někdy výjimečně potřeboval, po nějaké době se ozval, zamručel a to jsem věděla, že chce zvednout. Jinak ne - u kojení většinou usnul, při snaze odkrknout se vzbudil, chtěl znovu k prsu a tak furt dokola, což by byla pakárna docela 🙂

zlatkavlk
27. čer 2016

Za sebe radím hlavně se nesnažit takhle malé miminko za každou cenu nějak zabavit, malá si začla hrát a vnímat hračky až cca kolem toho 2-3měsíce, jinak když jsem jí dávala jak maličkatou třeba pod tu hrací hrazdičku, tak to většinou skončilo pláčem, protože byla prostě přetažená... ono jim stačí koukat, rozhlížet se... vše je pro ně nové... Já sama na šestinedělí nevzpomínám úplně ráda, byla jsem anemická po porodu (a tím pádem zimomřivá, unavená), malá hodně plakala než jsme zjistili, že mám málo mléka... po dokrmování byla zlaté miminko... ale hodně trpěla na bolavé bříško, odkrkávat jsem dávala vždy, jinak by bylo rodeo... a spát během dne se mi snad nikdy nepodařilo, doháněla jsem resty... a byly dny, kdy pro mě byl i úspěch, že jsem se zvládla převléknout z pyžama 😀 pokud tatínek či někdo v okolí pomůže, tak ho využijte co nejvíc to půjde... vše si sedne a budete ok... 😉

nugetka20
autor
27. čer 2016

@pajula123 No, mám právě stejný problém - u prsu mi usne, pokud s ním začnu klepat, tak se probudí a pak dlouze uspáváme (i 2 hodiny, což je úmorné).

Jenže na druhou stranu máme právě aktuálně problémy s bříškem - viz moje vedlejší téma (Vigantol, bolesti bříška). V noci večer kolem 8 zabere, spinká do půlnoci .... a pak 2 hodiny uspávání, 3 hodinky spánku, mezitím ale koliky, kdy čekáme na každej prdík .... ještě, že je přítel doma, uvaří, malého si veme a drndá s ním po bytě.... ale stejně prostě po 2-3 hodinách musím kojit, takže jsem po pitomém týdnu už unavená, nevyspalá 😒 Nevím, jestli je přejedený a bříško ho bolí z toho, nebo naopak hladový, nebo co je špatně. Nedokážu si ani představit, jak budu fungovat od příštího týdne s malým sama (a že doma mi práce stojí, o tom ani nemluvím). ☹

biene007
27. čer 2016

@nugetka20 Doma vždy udělej to nejdůležitější a postupně ty práce během dne / týdne odbourávej, nelpi na všem, aby bylo perfektní, nebo se zblázníš. Také jsem u prvního byla doma celé dny sama, manžel hned po porodu v práci, nemohl mít pauzu. Já si třeba napekla 2kg kuřecích stehen a jednotlivě zamrazila a pak jen ohřívala dle chuti 🙂 K vedlejšímu tématu, které sem nepatří, ale nechci ho hledat - my Vigantol kapali 1x za týden 7 kapek a malý plakal každý den stejně, pomohlo mu až když se začal plazit - více se hýbalo bříško. Nikdy jsem Vigantolu nepřisuzovala takové vedlejší účinky...

karlajasmine
27. čer 2016

@nugetka20 Tohle je proste sestinedeli, je to vsechno naprosto uplne normalni. Je to vecny kolotoc, clovek si skoro nedojde ani na zachod, piti mi kolikrat podaval manzel, abych vubec stihala pit... do toho to nevyspani, ty hormony... clovek se snazi rozpoznat ruzne druhy place a svoje dite teprve poznava... tech rad moc neni, clovek musi proste ruzne veci zkouset, nez prijde na to, co sobe a svemu diteti vyhovuje, ale proste se podrid' diteti, dej na svuj instinkt a vlastni usudek a nepokladej si moc otazek.. ver tomu, ze vsechno si sedne a vsechno se casem vytribi a vyresi.
Ja tu mam ted temer 8 mesicni dite, ktere uz skoro neplace, uz vim presne, co kdy potrebuje, poznam, kdy se mu chce kakat, kdy ma hlad, kdy je unavenej... kdyby mi nekdo rekl v sestinedeli, jaka to pak bude pohoda, tak bych tomu ani neverila.
Ber to ze dne na den a bude to cim dal lepsi, na vsechno prijdes 🙂

karlajasmine
27. čer 2016

@nugetka20 A urcite neni ani prejedeny, ani hladovy... pokud kojis, tak se dite nepreji, pokud nema hlad tak si prso proste neveme nebo nebude poradne sat... Je to proste tim, ze miminko ma jeste nedovyvinute traveni a vsechno je pro nej nove, i to mlicko. Nekterym detem trva dlouho, nez si srovnaji den a noc a ze se v noci spi... a dlouhe uspavani je taky normalni. Taky jsem nedavala odrihnout, protoze se tim malej budil... nekteri clenove z rodiny z toho byli hotovi, ze ''prece musim dat odrihnout''... nedavala jsem a nikdy z toho zadny problem nebyl 🙂

gabinka27
27. čer 2016

@biene007 premyslim prave co zamrazit. Zitra budu delat vyvar, ale nenapadlo me prave zadne hlavni jidlo, protoze nevim, jak to bude s kojenim a stravou. Takze ty kureci stehna normalne upeces klasicky v troube, ale misto snedeni zabalis do pytliku s zamrazis? Nevadi to, ze maso uz je vlastne upecene? Pak chutove?

gnozka
27. čer 2016

Mala 14 dni proplakala každy den od 17-19 hod byla jsem uz zoufalá :/ nasadila jsem biogaiu a po tydnu užívání jak kdyz utne . Mala taky nerihala. S tim jsme si užili ale pak jsem to nechala byt a neřešila . Nekteré deti proste nebrkaji. A jak uz tady nekdo psal Sestinedeli je proste sestinedeli . Dnes trochu lituju ze jsem chtela zvládnout vse včetně domactnosti . Podruhé uz bych se na to vyprdla zalezla s malou do
Postele a mela klídek . Ono se to nepo..... 🙂 šle to mi došlo az tak po 3 mes .

biene007
27. čer 2016

@gabinka27 ano, upecena stehna misto na talir, tak vychladla do pytliku a mrazaku. Pak mikrovlnka a v pohode, ryzi jsem si udelala cerstvou, taky prckovi mrazim varene tvarohove knedliky, asi jde zmrazit kde co, treba ragu... Vyvar take zamrazit jde...

mialagia
27. čer 2016

@nugetka20 taky jsme měli 6nedělí hororové přesně jak píšeš a ani nevím jistě co zabralo..ale buď malá řvala kvůli bolesti bříška a pomohlo u nás prolívat se (já) fenyklovým čajikem tak 3x denně..Ten teda piju furt a OK..nebo je tu ještě 2. možnost, a to že řvala hlady, páč jsem ještě neměla rozjetou laktaci a to se časem rozjelo..
Teď už fakt pohodička..taky 8měsíců😄
Jo a nechápu teda jak tu někdo psal, že rozlišuje druhy pláče(hlad, plínka..)..to já tedy jsem měla zásadní problém..poznat co zrovna jí trápí a kdyby to šlo rozeznat, tak by to bylo snadné..😉