Děti synovi berou hračky v herničce. Jak tomu zabránit?
Ahoj, mam rocneho syna a obcas zajdeme do hernicky. Nasli sme si pomerne "kludnu" pre najmensie deti. Syn je dost malicky (ma 7.3kg), vzdy je tam taky drobek. Ucime ho od mala, ze nesmie brat psovi hracky, nam vyrvavat veci z ruk. Tiez, ze sa ma podelit, co robi az moc obcas.
V hernicke mu bohuzial casto deti tak 1.5-3 rokov vsetko furt rvu z ruk a on to ochotne poda, obcas ale nechce a tak ho su tie starsie deti schopne zhodit na zem. Rodicia ich zvacsa nestrazia a to je ten problem.
Chapem, ze sa to deje u rocnych deti, ktore este nerozumeju, ze nemozu brat ostatnym hracky, ale s nimi su este rodicia a vzdy sa nad tym zasmejeme, oni svoje dieta odnesu k niecomu inemu alebo sa decka hraju spolu.
Chapem aj ze je normalne, ze ani 2-3 rocne deti to uplne nechapu, ale ked ich nestrazia rodicia co s tym? Nechcem syna ucit na to, ze si ma vsetko nechat lubit, ale on sa im nijak neubrani jak je malicky. Necha sa rychlo zabavit inou hrackou, ale toto fakt nechcem, o 5 minut pride vzdy dalsie dieta a zase mu to vyrve z ruky.
Neviem, ci proste nedovolit tomu starsiemu dietatu, nech mu to berie, lebo zase tiez nechcem aby si zvykal na to, ze mamka za neho vsetko vyriesi a hlavne ani neviem jak bude reagovat cudzie dieta, nechcem nikoho vydesit. Najst rodicov je skoro nemozne, mam pocit ze v hernickach sa polka matiek k detom za 2 hodiny neprihlasi, chodia zvacsa 2-4 mamicky spolu a proste neviem koho dieta je ktore. A tiez by som musela chodit kazdu chvilu za niekym 😁 vcera mu skutocne co 5 minut niekto tie hracky bral 🤷🏻♀️🤦🏻♀️ asi je to normalne, ale uz ma to fakt trochu hnevalo
Já jsem si tedy servítky nikdy nebrala a dítě okřikla, nebo ho požádala, ať to nedělá - adekvátně jeho věku a drzosti 🙂 Myslím, že v roce má ještě nárok, aby se za něj maminka postavila. Já to bohužel dělám ještě v 6-ti a to je trochu problém 🙂
@mourovatakocka
jit za rodici?
@ah1234 ted jsem resila podobny problem na dovolene v hernicce. Byl tam skoro ctyrlety smrad (opravdu to byl smrad, v satne mi shodil kabelku na zem, kdyz si chtel sednout na lavicku, kde vedle te kabelky bylo jeste tak metr mista), nevlastni tatinek ho co chvili rezal. Mala 14m, taky drobek, prisla k nemu, koukala, co dela, strcil do ni, az slitla hlavou na zem, pak si hrala s autem, prisel k ni a vyrval ji ho. Rodice tam obcas byli, obcas ne, takze jsem jednala ja, kdyz za nim zase prisla a uz ji chtel zase strcit, tak jsem mu rekla, ze jestli do ni zase strci, tak do nej strcim ja a ze to bude bolet (ano, jsem drsna, ale do myho ditete nikdo strkat tak, ze spadne na hlavu, nebude), kdyz ji vyrval auticko (a to se i branila), tak jsem mu ho vyrvala ja, ze ted si s nim hraje ona a at si hraje s necim jinym, ze auto muze mit, az ona si hrat prestane apod. Koukal, ale uz ji neublizoval a hracky nebral. Takze za me takto male deti branit.
@ah1234 Pokud nejde o agresi, nezasahuju, syn byl podobný a ve školce se otrkal, dokonce začal bouchat, hodně jsme o všem mluvili, co si nenechat líbit, od mala ho učím říct nedělej to, mně se to nelíbí. Mladší dcera je úplně jiná, ta si nic nenechá, má teprve 1,5 roku, ale už se umí slušně ozvat a bránit si věci. Má taky jeho školu, furt ji zlobí, ale ona je obecně jiná nátura. Já i chápu, že větší dítka rodiče už nehlídají, ale samozřejmě to chce mít trochu přehled.
@zuzita15
on za to asi ani nemohl,jestli je jeho otec agresor tak on tohle povazuje za normalni bohuzel.
Promiň, ale podle mě to šíleně přibarvuješ ze všech stran. Herniček, hřišť a center už jsem prošla nespočet a ještě jsem teda neviděla, že by někde byly dvouleté děti 3 hodiny bez dozoru. Batolata jsou schopna vseho, jenom se matka otočí. 😆 Tak když jsi tam ty, prostě cizímu dítěti nedovol sebrat to Ríšovi. Jde to i slušně, nemusíš se tam s cizíma dětma prát. Když se vztekne, jeho boj. 😆 Počkej a ty teď řešíš, že v "septembri" půjde do školky? Tzn. Že u ročního mimina řešíš, že se neumí chovat mezi vrstevníky a za rok! půjde do školky? To je jak učit psa mňoukat. 😂Prostě teď je to fakt ještě mimino, za rok se jaktaky prokouše nejbližším světem, kolem 2.- 3. roku začne pobírat tady to - moje tvoje, půjč... kdy to začne respektovat, to je otázka další. 🤷
Přemýšlela jsem též nad tím. Malému je též skoro rok. Dřív když jsem hlídala jako chůva tak ks byla na rozpacích. Hned jsem vyndavala z houpačky jak přišlo jiné dítě ale teď ne. Prostě nechám houpat dokud ho to bude bavit. Kdo přijde dřív mele... V herně atd zasahuji, neumí se bránit a tak mu to musím ukázat. druhému řeknu v klidu že ne že teď si hraje syn a až si nebude hrát tak si to může půjčit. Nene žádnou bábovku dělat nebudu, když si druhé maminky neumí vychovávat, nezasáhnou tak zasáhnou já.
Chodila jsem do herničky s prvorozeným dost často. 1-2x v týdnu, když bylo ošklivo nebo už zima a nedalo se jít na hřiště. Když měl rok, bylo to stejné "trdlo". Všechno si nechal líbit a ještě ochotně hračku dal. Pak se to změnilo a začal děti bít, když se mu něco nelíbilo, pak se to zase změnilo, nikoho nebil, ale brečel, atd..... to jsou prostě normální období, jak se dítě učí chování ve společnosti dětí. Když byl malý (chodili jsme od roku asi do tří), bránila jsem ho. Nemá cenu hledat matku. Pokud se neangažuje sama, stejně incident neviděla. Řeším všechno na místě s cizím dítětem. Ono úplně stačí ostřeji chytit za tu ruku, která se po mém dítěti ožene nebo trhá hračku a přísně říct "to se nedělá, až si s tím Vašík pohraje, můžeš si to vzít zase ty, ale z ruky se hračky neberou!". Když byl starší a role se vyměnily a on byl ten "agresor", hlídala jsem ho, ale všechno jsem neuhlídala. Do herničky jsme chodili ve více lidech. Standardně s nějakou kamarádkou a jejím dítětem. Takže jsme u toho i plkaly u kafíčka. Když jsem incident neviděla a viděla až to, že ho péruje nějaká jiná máma, nechala jsem to na ní a vůbec se nezapojovala. Ono, když mu něco řekne cizí člověk, je to tisíckrát účinnější než od vlastní mámy. ;) Závěr je takový, že se nemáš bát toho cizího dítěte. Pokud po něm nehodláš ječet, dávat mu na prdel nebo vyžadovat omluvu a pod., ale prostě ho jen slušně umravníš, je to jednodušší, efektivnější a prostě nejlepší.
@zelenaesmolda byl nevlastni a rezal ho prave proto, ze byl takovej smrad. Kdyz mi shodil tu kabelku, serezal ho a maminka se ho pak ptala naprosto klidnym hlasem “Pato, proc jsi to udelal?”. No proto, ze maminka asi udelala nekde chybu ve vychove 😆
@zuzita15
rekla bych,ze spis je to naopak,ze chybu udelal otcim.kdyz dite mlati tak mu ukazuje,ze nasili je normalni a ze se tak resi spory takze logicky je tak bude resit i ten kluk.
chybu hlavne udelala ve vyberu partnera.me kdyby muj partner sahl na dite tak by to bylo to posledni co mi v zivote udela protoze bych se okamzite sbalila a vypadla.deti se nebijou a uz vubec ne ty cizi.jak se asi ten kluk citi kdyz mama,jeho nejblizsi osoba,dovoli pro nej cizimu cloveku,aby ho bil?ona ho ma prece chranit a ne ho v podstate vymenit za chlapa.
svoje dite bys taky serezala kdyby ti shodilo kabelku?
@zelenaesmolda souhlasim. Svoje dite bych rozhodne neserezala. Ale reagovala bych jinak nez jeho matka.
@zuzita15
tak proc ten dvoji metr?ze jeho je treba serezat protoze je to smrad,ktery ti shodil kabelku ale zaroven bys sve dite za tohle neserezala?
co ta matka mela asi tak delat?
@zelenaesmolda ja jsem ale nenapsala, ze ho mel serezat, psala jsem, ze ho rezal proto, ze byl smrad, ne ze s tim souhlasim. Necti mezi radky neco, co tam neni. Co mela delat? No laskyplne se ho zeptat, proc to udelal, a pohladit ho po vlaskach... to zrejme delala cele jeho 4 roky zivota...
@zuzita15
vyznelo to tak,ze s tim souhlasis.
jak bys to resila ty?
Nečetla jsem diskusi takže nevím jak radili ostatní. Já mám stejnou zkušenost a dělám to takto od začátku i teď i když je synovi už 2,5 a už umí tu hračku držet a nepustit. Buď tomu předejdu nebo seberu z ruk hračku zpět, prostě nezájem. Dodám vysvětlení, že tu hračku máme teď my a ten druhý musí počkat až bude volná nebo si vzít něco jiného. Syn se tak cítí v bezpečí a je spokojen. Teď už sám řekne Ne a drží, což většinou ty děti stejně nechtějí akceptovat, tak zasáhnu. Zároveň sleduji reakci toho dítka, aby ještě po synovi něco nehodilo nebo ho neudeřilo a rány vykrývám vlastním tělem. Když mě fakt nakrkne nemám problém zvýšit hlas. Jinak na mě si jiní dospělí taky zkouší dovolit kde co, je mi 29 a lidi mi tipujou mezi 15 a 20. Ale já mám hubu prořízlou a nenechám si nic líbit.

Máme stejný problém. Nechodím teda do herničky, ale na hřiště. Dcera je malá a drobná. Když sama vezme někomu hračku, vrátím ji a dceři vysvětluju, že to se nedělá. Ale co s harantama, kterým to nikdo nevysvětluje...