icon

Dětský spánek. Jak správně nastavit denní spánek?

monivi2001
11. čer 2025

Zdravím mám doma dceru skoro 2,5 roku ráno vstává v 7 a když mi ve 12 usne spala by klidně hodinu a půl ale teda po hodině budím už asi 4 měsíce, večer usínala kolem 8 večer. Teď je je v 8 večer jak kdyby byly 4 odpoledne není unavená, před 8 jdeme do postele uspávám ale usíná až kolem 9 což chci mi večer nějaký pro sebe s manželem ten vstává ráno hodně brzy. Nedávno jsem zkrátila spánek přes den na 45 min ale bez efektu ... Co myslíte ?

suzanna123
11. čer 2025

zkus a uvidíš. Já měla zkušenost u svých dětí, že když nespaly přes den, tak byly protivné a večer sice usnuly rychle, ale pak se strašně moc budily. Takže já bych ji spíš nechala spát déle po obědě.

prejeta_zaba
11. čer 2025

Už jsem cíleně spát nedávala, ale dávala jsem si velký pozor na to, abychom neměli odpolední cesty autem nebo nějakou moc klidovoh aktivitu, protože pak dítě usne třeba ve 4 odpoledne a to je úplně v háji. 🤣 Ještě než se odboural denní spánek úplně, dávala jsem spát třeba obden až dva. Jo a u toho večerního, dávat spát na sílu, abys měla klidný večer, to se u nás nikdy neosvědčilo. Dítě to podle mě vycítí a naschvál o to víc prudí. Je i dýl světlo, to radši nechám chvíli dýl vzhůru než 2 hodiny uspávat. 🤷‍♀️

jirovapa
11. čer 2025

@monivi2001 zkuste a uvidíte. První dcera spala po obědě skoro do 4 let, druhá dcera nespala po obědě od 2 let (ani po 2 h uspávání neusnula), synovi jsou 3 roky a od cca 2,5 let nechodí spát pravidelně po obědě (když je unavený, tak si sám zaleze do postele a usne).

lenerka1
11. čer 2025

Nenastavovat, když je dítě unavené, ať se prospí, když ne, tak proč nutit? Navíc jsem nikdy nebudila (jen výjimka návštěva lékaře apod), sama to nesnáším, děti jsou pak protivné, nedospané, a večerní uspávání je stejně ve hvězdách. Ale zase nikdy mi nevadilo, že večer usínají později...jsem taky sova a se školkovým režimem se to stejně samo posunulo.

lti
12. čer 2025

Syn vstává v 6 hod. ráno, potom jde spát okolo 10:30 a večer ulehá do postýlky v 19 a maximálně 19:30 spinká. Nikdo ho neuspáva, usíná sám ve svém pokojíčku.

izz76
12. čer 2025

@monivi2001 Dítě neni robot aby spalo přesně jako hodinky. Spací režim se dcerám během dětství měnil, je to normální.

monivi2001
autor
12. čer 2025
@izz76

@monivi2001 Dítě neni robot aby spalo přesně jako hodinky. Spací režim se dcerám během dětství měnil, je to normální.

@izz76 to je mi jasné ale chci aby večer chodila spát v normální hodinu 20-20:30 nejdýl nehodlám chodit spát ve 22h s dítětem které mi tam bude skákat po hlavě, ráno nevstává nějaká pozdě kolem 7 a přes den spí většinou hodinu možná už je prostě jen přespalá

ondul
12. čer 2025

Já myslim, že ta devátá je dobrá, radši bych nechala spát přes den, jestli usne, tak ten spánek potřebuje. Klidně po osmé ležte, čtěte, tulte se. Jestli už s ní po osmé čas trávit nechcecš, tak ji naučit si pouštět třeba audiopohádky z Albitužky.

mikejla93
12. čer 2025

U nás když nám (mi) neseděl ten rytmus spánku a obecně režimu, tak jsem upravila primárně délku denního spánku a i pozdější čas uložení ke spánku. Syn to měl teda původně tak, že vstával třeba v 4-5 ráno, pak šel po obědě spát kdy ducnul klidně na 2,5 hodiny a večer chodil teda spát kolem 8, ale bylo to dlouhodobě neúnosné, já to brzké vstávání prostě nezvládám. Teď má teda 3 a kousek, nyní chodí spávat před 9, vstává kolem půl 6 +- (což kvůli školce je vlastně akorát) a po obědě chodí spát pouze na hodinu. Taky večer nemáme úplně mnoho času, ale zase nejsem vzhůru ráno pomalu za tmy...

U vás když nepomohlo upravit tu délku denního spánku, tak bych prostě posunula to usínání. Ono stejně hodinové uspávání je dost kontraproduktivní.. zase se to časem upraví 🙂

antoinet
12. čer 2025

Já jsem plánovat musela, děti byly 3, vstávání do školky. Nejmenší v tomto věku vstávala ráno s námi v 6:30 a spánek přes den potřebovala, do večera by to nedala. Uspala jsem ji v kočárku tak v 10:30, nechala spát do 12, pak večer proběhl v klidu. Kdyby šla spát až poo, večer by se to taky posunulo na devátou, obzvlášť v létě, když je dlouho světlo.

felis
12. čer 2025

V tomhle věku přestala spát dcera po obede. Pak zas začala, kdyz byla ve skolce první rok. Podle me je to normální jev 🤷🏼‍♀️ teda vycházím z toho, co mi tehdy řekla mamka "Ti už po obede spát moc nebude." A záleží na nature dítěte. Některé to nepotrebuje a jde pak večer spát dřív a některé to potrebuje a v pět už je total KO. Proste musíš zkoušet...

izz76
12. čer 2025
@monivi2001

@izz76 to je mi jasné ale chci aby večer chodila spát v normální hodinu 20-20:30 nejdýl nehodlám chodit spát ve 22h s dítětem které mi tam bude skákat po hlavě, ráno nevstává nějaká pozdě kolem 7 a přes den spí většinou hodinu možná už je prostě jen přespalá

@monivi2001 Chtít můžeš 😃Obě moje dcery mezi 2-3 rokem chodily spát pozdě, je to takové období, kdy nevydrží bez odpoledního spaní,zároveň ale kvůli odpolednímu spánku nejsou unavené večer. Palk se to strovnalo kdyz začala školka,byly vic unavené a usnuly večer dřív..