Dítě "mluví" anglicky, ale česky ne. Máte zkušenost?

16. led 2022

Holky mate nekdo zkusenost? Mam holcicku, v breznu ji budou 3 roky a nemluvi. Tedy...zvani cely den, ale jen svoji vlastni reci, nikdo ji nerozumi. Ja rozumim par slov. Je jinak strasne sikovna, rozumi vsemu co se po ni chce, umi si ukazat. Ale ted k veci : kdyz uz nejaka slova rekne, jsou anglicky. My vubec nevime, kde k tomu prisla. Je pravda, ze asi pred rokem jsme ji pousteli nejake detske porady v anglictine, ale ty uz fakt dlouho nevidela.
Nemluvi ve vetach, spis to anglicke slovo pouzije v te sve hatmatilce. Jsou to treba shoes (boty), bubbles (bubliny), hau (=house, dum), šláj (=slide, klouzacka). Je jich mnohem vic. Vcera se ji pritel z legrace anglicky zeptal Kdo je tvuj nejlepsi kamarad a ona odpovedela, ze mami. Pak se ji zeptal, jestli vi, kdo si s ni hraje na hristi a ona rekla, ze children (deti). Doma se anglicky nemluvi vubec, tak kde k tomu prisla?
Mne to zase tolik nevadi, anglictinu v zivote bude potrebovat. Ale stve me, ze na me rodina vzdy uhodi, at ji to ucim cesky, ze se ve skolce nedomluvi...😞

tinaprofi
16. led 2022

No tak pred rokem asi tezko..

cilkat
16. led 2022

Angličtina je snazší, nejen gramaticky, ale i melodicky a zvukově. Dítě, které má s jazykem/komunikací obecně problém, mnohem raději "skočí" po angličtině, i když jí slýchat podstatně méně, než češtinu. ... Dobrá zpráva je, že většina dětí u té aj nezůstane, "rozjede" se na ní a pak přejde (i) na češtinu. ... Když se jí zeptáte česky, rozumí? (I když odpoví anglicky). Pokud ano, tak bych to z pohledu "co bude ve školce" moc neřešila (děti jí nebudou rozumět stejně, učitelka základy aj mít bude). Začala bych ale shánět dobrého klinického logopeda, který vám aj nezakaze a podpoří komunikaci.

autor
16. led 2022

@cilkat Ano, cesky rozumi prave vsemu. Kdyz se na neco zeptam, tak neni problem. Takze myslis, ze se mam uz shanet po logopedovi? Priznam se, ze me mrzi, ze nemluvi normalne. Uz je celkem velka 😔

odula
16. led 2022

tak jediny co ti zbejva jsou ty videa, ze jo. Hele ono to je uplne klidne mozny, zvlast kdyz to pouziva pri hre. Moje dcera mluvi trema ruznyma recma podle kontextu (i kdyz je pravda, ze ona ty jazyky slysi casto, samozrejme) ale pointa - proste v urcitym kontextu radeji pouziva urcitej jazyk - a na hrani prave anglictinu, protoze si prehrava v hlave co treba prave videla v nejakym videu o Peppa Pig nebo cokoliv. a jak psala @cilkat (coz je mimichodem hodne zajimavy) melodicky je pro deti snazsi reprodukovat anglicky slova. Detskej mozek a to jakym zpusobem zpracovava a uci se rec je dost specifickej, vubec bych se nedivila, kdyby to mela z tech videi i kdyz je videla pred rokem. A je taky mozny ze je lingvisticky nadana, tak to muzete zkusit rozvijet.

odula
16. led 2022

@tinaprofi ja to nechapu... proc tezko?

cilkat
16. led 2022

Kolem třetího roku už logopedi běžně přijímají, ale chce to opravdu klinického logopeda. (Mám obě děti s vývojovou disfazii, u obou začínáme logopedii v těch třech.)

autor
16. led 2022

@odula Dekuji za komentar. Ona to asi ma taky z Peppy, tam jsme zjistili, ze na ty zvirata umi ukazat, kdyz se anglicky zeptam na jejich anglicka jmena. Ale umi je inv cestine. 😀

journals
16. led 2022

Deti se velmi rychle uci a anglictina je pro ne opravdu jednodussi. Nicmene dcerka asi nekde anglictinu posloucha, protoze jinak by anglicky nemluvila. Takze bych to tipovala na to, ze to ma z anglickych pohadek. Sama od sebe anglicky mluvit opravdu nezacne. Tomu, ze to bylo pred rokem neverim

klokanka31
16. led 2022

A tak ať se přítel zeptá kde se naučila anglicky...

autor
16. led 2022

@tinaprofi A kdy tedy, prosim te? 🤷‍♀️

izz76
17. led 2022

No sama si angličtinu určitě nevymyslela, musí to někde slyšet.. Nejspíš pohádky, videa na YouTube. Myslim, že to v dnesni době neni neobvyklé, moje dcera 7leta,casto užívá různé anglické výrazy. Nedávno na něco reagovala what the hell 😃 Česky samozřejmě umí úplně normálně.

radulka57
19. led 2022

já teda zkušenost mám, a to že mě 3 letá dcerka mluvila jeden čas i rusky, ted používá i angličtinu, česky ale mluví plyně už od 2let, takže mě ty jiný jazyky netrápí.. ale vím 100% že to má z videi, který vidí, její starší sestřička si totiž na youtube pouští jednu holčičku, co dělá blbosti pro děti a mluví rusky, i anglicky. Takže , proč normálně nepřiznáte , že na ty videa čučí dál. Stejně tomu každy takhle věří.