Do kdy dudlík?
Budu možná za rýpala, ale chci se zeptat jiných - do kdy Vám přijde dudlík u dítěte "normální"?
Můj syn byl bezdudlíkový, odmítal ho, ač jsem mu ho sama po měsící řevu nabídla - nechtěl 🙂
Minulý víkend jsme byli s prckem (26 měsíců) v kavárně s herničkou. On bez dudlíku, hejkal, povídal, spokojený dítě. Vedle něj si hrál klouček, řekla bych podobně starý (stejně velký, pohyblivý) - s dudlíkem. Dost mě překvapilo, že tak velký kluk má ještě dudla a dokonce ho vyžadoval. Jakmile ho někde na chvilku zapomněl, začal hejkat po svý mámě, vztekle, takový zvuky - ona běžela, dudlík našla, strčila do pusy ... a kluk si šel dál hrát se stavebnicí.
Koukala jsme na to jako zjara. Váš názor? děkuji
@nugetka20 synove maji zuby v poradku...nekazily se jim..maji je rovne...mluvily v pohode..i s dudlem. Kdyz chtel neco rict..tak si ho vytahl...Tim ze jste to nezazila..proste nemate tu zkusenost...ono se pise a svadi se proste spousta veci na dudliky a na nocni kojeni..jak se jim kazi zuby..ale myslim ze to neni uplne zcela pravdive...syna jsem kojila skoro do dvou let a hlavne v noci...a prvni maly kazik mel ted v 6 a pul letech...nevim no...ja si myslim ze ta pravda ze vzdy nekde uprostred...
@lucajda17 je s tou dekou jsem si vzpomela..prvni syn usinal jen s dudlikem a jeho kacenkovou dekou...tu jsme museli vzdy vozit vsude s sebou...horor byl kdyz jsem ji musela vyprat..to vzdy honem rychle a tajne...ma 10let a ma ji stale v posteli 😀
Jo a jeste tedy jedna vec....Zlaty dudlik!!!!! Protoze je spoustu deti..ktere si dudlaji palec...a to je teda potom krize...palec jim nikdo nevezme...a tam se opravdu muze deformovat patro...a pak i palec...znam maminku s holcickou a odvykani bylo pro vsechny peklo....
@alcar no ale proc se zabyvas tim co si pomysli nahodny kolemjdouci?v tom je ten zakopany pes... 🙂
Ono je hrozně těžké poznat kolik dotyčnému dítěti je 😏 Dcerka vypadá taky minimálně o rok starší. Dudlík má většinou na spaní ( usne i bez něj).Občas si pro něj doma dojde a dudlá když jí bolí zuby. Je jí 15 měsíců. Kolem Vánoc bych ho chtěla schovat 😃
Tak mne by tedy bylo jedno, jestli by na mě a mé dítě někdo blbě koukal, že má ještě dudlík, oni lidi si stejně vždycky něco najdou a nemusí mít žádný objektivní důvod. Zubařka nám nicméně řekla, že od dvou let se cucáním jakéhokoliv (i ortodontickeho ) dudlíku deformuje patro, s tím, že pokud se dudlík odbourá do tří let, tak se patro ještě zvládne vrátit do původního stavu, od tří let už se ty deformity srovnávají těžko. Zbavit starší dceru dudlíku (měla na spaní do dvou a čtvrt)sice nebylo lehké, ale tak nějak jsem to vnímala jako svou povinnost postarat se o její zdraví.
@zelenaesmolda nejde o nahodneho kolemjdouciho, ale o me. Nelibi se mi to a proto nebudu delat neco, co se mi nelibi i na ostatnich. Ano, je to pro me neprijemny pocit, kdyz by melo me dite na verejnosti ve dvou letech jeste dudlik, stejne jako je pro me neprijemne, kdyz dela moje dite na verejnosti sceny, leha si na zem atd., stejne tak je pro me neprijemne kdyz si prdnu ve vytahu s dalsima 5 lidma. Mam to tak, ze ne vsechno minim davat verejnosti na odiv a mam to tak holt i s dudlikem. Takze asi tak... Pokud to mas ty a jine maminy jinak, tak je to vas vec. Mne se dudlik u 4 leteho decka proste nelibi.
Děkuji Vám za reakce.
@vendelinka08
Dudlík zuby nekazí, pokud ho nenamáčíte na noc do medu, jak to dělávaly naše babičky, ale cca od dvou let může deformovat patro a udělat otevřený zkus, od známé syn to má a strašně těžko se s tím pak něco dělá, a vypadá to hrozně, noční kojení u starších dětí způsobit kaz může, i MM je plné cukru, ale v tom kvantu cukru, co dnešní děti bohužel snědí a vypijí, je to zanedbatelná položka, taky záleží na hygieně, jak moc a pečlivě rodiče dětem zuby čistí.
Syn odmítl dudlík v sedmi měsících, byla jsem za to ráda, u tříletých dětí už mi dudlík opravdu přijde přes čáru, i profesně z orthodontického hlediska.
@suromana ja jsem dudlik nemela a i tak jsem mela predkus vyrostly mi nad tesakama druhe zuby,vypadala jsem jak slon nez mi je vytrhli a rovnatka vsechno vyresily 🙂
Otevřený skus samozřejmě, omlouvám se, telefon si zase psal, co chtěl.
Rovnátka vyřeší ledasco, ale v tomto případě tomu šlo zabránit, je to pak pro dítě trápení s rovnátky na spoustu let a nemálo peněz.
@suromana co to je ten otevreny skus?
No a, tak měl dudlík. Někdo má ještě ve 3 plíny/mléko, některé děti žmoulaj plínku, nebo cumlaj palec. Někomu zas rodiče koupí ve dvou tablet... Syn měl dudlíka také do dvou, pořád jsem slyšela: Takovej velkej kluk a ještě má dudlík? Vyndej to z pusy... Upřímně mě tyhle kecy dost vadily, nikdy bych si nedovolila někomu to říkat, ani hodnotit, když ho třeba neznám.
Sani je zakladni potreba ditete-proto jsme savci, dite to uklidnuje. Nektere miminko to vyzaduje jine ne. Kazde mimco je jine. Do dvou let je to v poradku.
Ten druhý odkaz nečíst, je to z nějakého divného překladače, ale je tam hezký obrázek.
@suromana ja se tady hadat nebudu😁tohle nemam ze sve hlavy ale od detske sestry ktera studuje psychologii a psychomotoricky vyvoj ditete. Bud bude vecne na prau a nebo na dudliku. Cekam sve prvni a uvidime. Byla jsem zasadne proti dudliku ale vidim to ted trochu jinak. Tak uvidime. Kazdy ma sve dite a je na nej jak jej vychovava.
@leilinka1234 Kámoška zase dala dcerčin dudlík Mikuláši a čertovi. Za to dostala dáreček.
@timotek69
Syn byl velký prsomil, přes den jsem kojila co 1,5 hod, v noci cca po 4-5 hod, uklidnil se a usnul u prsu, dudlík moc nepotřeboval a v sedmém měsíci ho už nechtěl vůbec, do roka a půl usínal na prsu, odpoledne a večer, v noci se už od roka téměř nebudil, kojit jsme přestali v roce a půl, bez pláče a trápení, normálně to přijal, mléko v láhvi už na noc nechtěl, dudlík jsme nevraceli, nebyl důvod, večer jsem ho uspávala tak, že jsem si s ním na chvilku lehla, než usnul, odpoledne spal většinou v kočárku. Syn dudlík nepotřeboval a kdyby ano, snažila bych se nejpozději ve dvou letech odbourat. Mě třeba všichni strašili, že jsem ho naučila usínat na prsu a on to pak bude vyžadovat a nezbavíme se toho, šlo to ze dne na den, v roce a půl, úplně v klidu a bez emocí.
Syn mel asi do 20m ale jen na spaní, pak jsme ho zapomněli u babičky a hotovo. Doma mel nejaky uz rozkousaný tak jsem ho donatrhla a ten nechtěl tak ho vyhodil do koše.
Ale videla jsem jedno dítě v golfkach s dudlíkem mohlo mu byt 4-5let? No to mi divný přišlo.
My ho mel vzdy jen na spani a psk doma když rostli zuby a chtěl kousat.
Myslim že do tech 2 je to normální, ale každé dítě je jiné

Starší dcera měla dudlik do 3 let ale teda jen na spaní, mladší je 2.5 a stále ho má a taky jen na spaní
Já tohle vůbec neřeším 🙂