Doporučte knihy o rodičovství. Máte tipy?

agnes_123
9. srp 2020

Milé maminky,
jaké máte tipy, co si přečíst o výchově dětí?

Vím, jak chci své dítě vést, ale věřím, že určitě budou na cestě mraky situací, které musím JÁ jako rodič zvládnout, aby tu cestu zvládlo mé DÍTĚ ☺ Navíc fakt neznám vývojovou psychologii - co chtít a nechtít po dítěti v jakém věku.

Máte tipy na knihy, které pomohou připravit na různá období věku dítěte a vysvětlí, co a jak v určitých situacích apod.?

Samozřejmě i já jsem byla dítě. Vím, co jsem kdy jak vnímala. Ale mám to zkreslený. A navíc moje dítě nejsem já. Chci mít otevřenou mysl. Ne si říkat, že jak jsem to měla já, má to určitě i jiný.. To je podle mě blbost.

Děkuji

areh
10. srp 2020

Za mě je na výchovu nejlepší zdravý rozum. Nikdybjsem nechápala, co si na tom chce člověk načíst.
Co se týká dovedností, tak stejně každé dítě má jiné tempo a pokaždé když jsem to začala porovnávat s tabulkama, tak mě to jen stresovalo - že to ještě neumí, měl by už umět tohle a tohle. Pak se to naučil za pár dní nebo týdnů. Ale uměl zase jiné věci dřív.

zelenaesmolda
10. srp 2020

@areh
tady prece nejde o zadne tabulky.sorry ale rict,ze k vychove staci selsky rozum mi prijde docela mimo misu.vetsina rodicu nema o psychologii ditete ani poneti a svym "selskym rozumem" napachaji na detske psychice strasne moc chyb a traumat,ktere si dite s sebou nekdy nese cely zivot.Zvlastni je,ze vyberu vysavace venujeme vetsi pozornost nez vychove ditete...

daisymaminka
10. srp 2020

@agnes_123 Dostala jsem od kamarádky nějaké dvě knihy jak pečovat i dítě, neb je vyhazovala. Jelikož jsem většinu těhu proležela, tak jsem si je občas prohlížela, ale nikdy jsem nedošla moc daleko. Inspirací byl pro mě spíš internet.

A co mám malou, tak doporučuji knihy od Prosimspinkej... Jedná se o knihy o spánku. Spánek mě vždy zajímal, je to inspirativní, ale spíš je čtu, že u nich vypnu, je to pro mě relax.

monaluza
10. srp 2020

Zname a pro mne osobne prinosne je treba Respektovat a byt respektovan...

betelgeuzz
10. srp 2020

Taky doporučím Respektovat a být respektován, nebo knížku, která byla inspirací a to Jak mluvit, aby nás děti poslouchaly - je čtivější. Fajn je taky Matějček Co, kdy a jak ve výchově, tady jsou z ní výpisky https://www.modrykonik.cz/blog/reruna/article/c....

Já jsem si udělala album s knížkama https://www.modrykonik.cz/blog/betelgeuzz/album... , k některým mám i v blogu stručné výpisky.

quedichosasoy
10. srp 2020

@agnes_123 ahoj, pre mna ako prvorodicku je zatial najlepsia kniha Psychologie pro milujici rodice - je to teda len pre dieta do 1 roku, ale styl akym je pisana - ziadny pristup neuprednostnuje pred inym, ukazuje vsetky mozne pristupy v roznych oblastiqch a je na tebe, kt. si osvojis 🙂 + vsetky komenty podlozene vyskumami, za mna 5* ✌️

lizzie02
10. srp 2020

@agnes_123 za sebe doporučuji Respektovat a být respektován, Aha rodičovství a teď čtu Aha rodičovství - sourozenci 😊 ne, že bych jela přesně podle knížek, samozřejmě to nejde všechno načíst, ale hodně mi to pomohlo utridit si ty myšlenky, uvědomit si, co to dítě v danou chvíli prožívá a jak pracovat i sama se sebou 😊 samozřejmě realita je o dost náročnější a i když se snažím sebevíc ty nervy občas ujedou 🤷‍♀️

zelenaesmolda
10. srp 2020

@agnes_123
me se treba ve spouste veci libi Nevychova

olga_
10. srp 2020

Nevýchova, Dítě na vlastní pohon, Vychováváme děti a rosteme s nimi, Naše děti naše světy, Koncept kontinua, Výchova bez poražených, Bezpodmínečně rodičovství.

anuliinka2013
10. srp 2020

Za mě byla top kniha Dítě a já (Penelope Leachová). Narazila jsem na ni v jedné diskuzi, půjčila z knihovny a pak nakonec sháněla po antikvariátech... je to starší knížka, ale hrozně mě překvapilo, jak je nadčasová. Vyjadřuje se jak k výchově, tak praktickým věcem a velmi rozumě! Jo a v 6nedělí jsem dost bojovala se svými pocity, a když jsem si přečetla úvodní stránky o tom, jak se asi cítí miminko...strašně mi to pomohlo se k němu přiblížit a naladit se na něj!

agnes_123
autor
10. srp 2020

@zelenaesmolda haha, vysavač. Přesně

zelenaesmolda
10. srp 2020

@agnes_123
nebo jiny spotrebic,kdyz vybirame novy vysavac,troubu nebo televizi tak se divame na recenze jaky vybrat,cteme nazory ostatnich.ale u deti se nikdo s nejakym zjistovanim si informaci o rodicovstvi vubec hlavu nelame...

lolam10
10. srp 2020

A jste spokojena s tim jak jste se mela v dětství vy?já ano takze hodne veci konzultuji s mamou a pak dam na muj cit.taky si myslím že je lepsi poslouchat sebe nez si neco nacitat ale vim ze tento názor je v menšině...nebo taky hodne pozorovat ostatni a vybrat si co se mi líbí a nelibi jak delaji

agnes_123
autor
11. srp 2020

@lolam10 Já s Vámi do určité míry souhlasím. Vnímám to tak, že hlavní je vnitřní pocit, ten stejně vždycky zvítězí. Ale ten vnitřní pocit souvisí se vzděláním. Vychovávat pouze podle citu mi přijde... No nechci, aby to vyznělo tak blbě... Ale vlastně omezené. Mám na mysli ale pouze faktický význam toho slova. Že si to všechno opravdu omezíte jen na vlastní cit. A ten je založen na vlastní historii... Já se nechci omezovat. Proto vyhledávám i jiné možnosti. A z nich vyberu, co uznám za vhodné. Přičemž se ptám i rodičů. Přijde mi to samozřejmé. Naopak bych byla nerada, kdyby to vyznělo, že jen načítám. To mi přijde úplně na hlavu padlé... Odříznout se od zkušenosti mých rodičů, rodičů z okolí... Prostě od reality a jen slepě následovat knihy nebo odborníky... Dělám oboje - sleduji, kopíruji nebo odmítám, ptám se, čtu... A do toho to celé žiju a vše je v soudu s tím, co vnímám jako nejlepší.

tingle
12. srp 2020

Nacetla jsem toho hodně, člověk si musí ze všeho vzít něco a udelat si vlastní názor, systém. Ted ctu knihu (Ne)gramotny rodič od Lucie Königove a za me zatím nejlepší, co jsem kdy četla. Jde totiž do hloubky, člověk musí začít u ssbe, teprve pak může být spokojeně i dítě.