Dudlík ano/ne a odkdy?
Ahoj maminky,
Chtěla jsem se zeptat,jak jste natom s pouzivanim dudliku? 🙂 protoze kdyz maleho dokojim, chci ho dat odrihnout /s tim take.bojujeme/ tak dela stale pusinkou jakoby kaprika a nejde ho uspinkat.když ho zas prilozim, tak mi prijde, ze se akorat prepapa.. dekuji za nazory ohledne dudlika a pripadne za rady jak tedy uspinkat bez dudlika po kojeni.🙂
@terka2018 jo a to, že ublívá, neznamená, že je přejedenej. to je fakt úplně normální. kojený dítě se nepřejí. ví, kolik potřebuje.
Ja u prvniho dudlik nedala a ani nevedel co s nim. Ududlal se do usnuti a odrihavat jsem nedavala pac bych ho budila. Staci dat na polobok a ukrkne si ze spani - to je to male ublinknuti. Navic ani prdiky jsme nikdy neresili. Druhy syn se strasne prepijel a kdyz se chtel dodudlat ke spanku strasne se cilil ze z prsa furt neco tece a pak ho bolelo brisko. Takze mi byl po 2 mesicich boju u uspavani poraden dudlik a skutecne zafungoval. Když se dodudlal vyplivnul ho a uz ho nechtel celou noc. Samotnou by me to nenapadlo, ale segra mela stejnej problem a toto ji poradila laktacni poradkyne. Ja myslim ze to chce vypozorovat nebo proste zkusit.Ted mu je 11 mesicu a dudak potrebujeme jen vyjimecne v aute. Jinak ho nevyzaduje.
@lysecek podelila jsem se o cennou zkusenost. To se snad nesmi?! Kluci take "jen" ublinkavali. Po zkusenosti s dcerou, ktera byla take ublinkavaci, jsem si rikala, ze o nic nejde. Bohuzel se to ve dvou mesicich natolik zhorsilo, ze zacali ublinkavat i klidne dve hodiny po kojeni a kdyz byli na zadech, tak byl problem na svete. Netvrdim, ze to je pripad tazatelky, ale po tom, co tady ctu, ze to "nic neni" a ze je to "normalni", tak je dobre na to upozornit, ze to opravdu az tak normalni byt nemusi.
Ahoj. Nám daly sestřičky pro malou dudlík už v porodnici, protože byla nesmírně zuřivé a neklidné miminko. 🙂 Vytočila se do modra, než jsem si nachystala kojící polštář. Nevidím na tom nic špatného. Dcerušce je půl roku a postupně ho odkládá zcela přirozeně a máme jej pouze občas na uspání. Nepoužívám umělý silikon. Ale přírodní latex. Četla jsem v knize Nejšťastnější miminko v okolí, že dudlík výrazně snižuje riziko SIDS náhlé úmrtí kojence. Ale chápu, že co maminka, to názor.
Mě dudlik do baráku nesmí 😀 Malej se přepíjel, doslova přetékal, netvrdím, že to bylo snadné ale nějak jsme to přečkali bez dudlu 🙂
@alcar v klidu, kde rikam, ze se neco nesmi? Tvoji zkusenost ti verim, nemyslim sice, ze je uplne relevantni k diskuzi, dve hodiny po jidle a pri odrihavani je neco trochu jineho, ale urcite muze byt pro nekoho prinosna. Presto si porad myslim, ze kdyz mimino ublinkne po jidle, je to normalni. Jeste jsem nevidela mimino, ktery by to nedelalo.
Na noc jsem to neřešila, hlavně když usnul a spinkal až do rána. Žádné bolení neměl
Teorie je jedna věc, ale praxe druha. U kojeneho mimina bývá dost casto uplne zbytecne řešit jestli dudlík ano nebo ne - prevazna většina kojenych děti totiz dudlík plive a vcelku durazne odmítá. 😀 V me siroke rodině se povedlo dudlík vnutit jedinému miminu ze 13. Zbytek by se raději udavil, než by si podudlal. 🙂
@normalnimatka To bych teda měla strach, dát ho do postýlky bez odříhnutí...
@oveckaluky ja ho vetsinou polozila na bok a bylo to vzdy v poradku
@matkacekatelka I tak bych se bála, holky byly dost blinkací...
o tom zda dudlík nebo ne se vždycky vedou horlivé debaty. Já si myslím že je to velice individuální jak pro dítě tak pro maminku, asi bych se řídila pocity, náhražky dudlíku maminky používali u některých dětí po staletí a dost pochybuju, že by to mělo negativní vliv na kojení, dítě si velice rychle zvykne z čeho teče a z čeho neteče mléko a podle toho se také zařídí. Některé děti dudlík nepotřebují a odmítají, jiné zase dudlání zklidňuje, pomáhá jim trávit a chrání dýchání. Rozhodně bych mamince poradila, že pokud cítí, že miminko by dudlalo nebránila bych se to vyzkoušet, mimčo si samo řekne co ano a co ne. Co se týče toho odříhávání, je to stejné, některé děti si musí říhnout, jiné ne, ale to se vychytává časem rozhodně bych pro jistotu říhat nechávala vždy, i když dítě usne u prsu, opatrně si ho položit k rameni a chvilku tak nechat s hlazením po zádech než se dá do postýlky, ono to může souviset i s tím ublinkáváním, nahromaděný vzduch pak musí ven a tělo to pak už jinak neumí. A jak tady jedna paní zmiňovala, ublinkávání není v pořádku a rozhodně by se nemělo podceňovat. Je rozdíl, když si miminko občas neodhadne množství, nebo v tom složitém trávícím chemickém procesu si nějaké látky prostě správně nesednou, občas miminko nějaké jídlo co měla maminka neumí zpracovat, sem tam se to stává, ale pokud maminka ucítí, že je to často, měla by se poradit s odborníkem, lepší řešit banalitu než něco zanedbat. Uspávání je taktéž individuální, někomu pomůže ticho, šero a dotek, jiný potřebuje nějaký uklidňující tichý zvuk, třeba mu něco broukat a houpat, někoho uspí vůně prsu, pradoxně i zvuk deště nebo vysavače, občas mi pomohlo i dítěti odložit, když je horko, nebo zima hůř se usíná, když miminko zlobí zoubky nebo růstové bolesti, přeleží si ručičku, nebo ho trápí bříško, tak chovat, chovat a chovat. Občas pomáhá prostě miminko nechat ať si kouká, někdy usne lépe bez jakýchkoli vjemů co ho ruší, někdy je to o nervy ale časem se to vychytá. Přeju hodně štěstí
Syn je plně kojený a dudlík mi odmítá, nadavuje se z něho. Párkrát ho vzal na milost, když byl unavený ale nemohl zabrat. Jinak mi usíná většinou u prsa a to hlavně večer a při nočním kojení, což mi přijde normální a nepřijdu si jako jeho dudlik...
Když se mi po kojení probudí, tak ho nechám v postýlce pobroukat a za chvilku spinká. Jinak přes den mi usíná i sám, bez dudliku a bez prsa. Je mu teď 6 týdnů. Dudlík bych mu chtěla dát aspoň na uklidnění, když jsme mimo domov a pláče, ale prostě mi ho plive a ještě vic se vzteka když mu ho dávám, takže bohužel 😞 prostě pláče, protože má hlad a z dudlu se nenají... ☹
Odrihnout dávám po každém kojení, před tím jsem nedávala a trápilo ho bříško. Tak to už zkouším po každém kojení, někdy si odrihne někdy ne. Mě teda syn po kojení neblinka, stává se mi to jen, když je najezený a potřebuje prebalit, tak tím jak má plné bříško a jak s ním manipuluju, tak si občas ublinkne. Jinak ne.
A k tomu prejezeni. Mě doktorka říkala, že mateřské mléko se dětem dobře a rychle tráví. Já kojím tak často a tak dlouho dokud mu nestačí. Hlásí se podle situace, cca každé 2,3 hodiny, v noci po 4 až 5 hodinách, jak kdy a pije zhruba těch 20 minut, někdy i kratší dobu. Těch 20 minut mu většinou stačí a sám se od prsa odpojí, déle ani nenechávám, raději ho nakojim zase za chvilku. A prejezeny mi teda nepřijde, když se pak hlásí znova...
Ale každá maminka si musí vše se svým dítětem vychytat sama.
Dudlika jsme nedali a jsem za to rada jinak ze by si malicka delala dudlika ze me a bez prsa v puse neusla tak tak to rozhodně neni usina v pohode sama
@sunflowerr
@jitulka89 to jak tu píšeme, že si děti udělají dudlík z prsa, tak tím jsou často míněné starší děti (já jsem tomuto výrazu nerozuměla ještě v sedmi měsících malého - usínal v pohodě sám), dneska v roce a půl už chápu... 😀
@eviicka tak doufám že to nepoznám a snad ten můj prcek do té doby přijme opravdový dudlik 😬 😂😂
@terka2018 já jsem dala dudlika už v porodnici, byla jsem hrozne unavená a malá chtěla pořad dudlat. Dneska už poznám jestli z prsa pije nebo jen dudla. S krkanin jsme nejdřív taky měli problém, až teprve nedávno začala krkat a přestala tolik ublinkavat.
Dudlik bych dala jeste tak nekojenemu ditku. Kojenemu pokud mozno ne. Dcera byla chytrejsi nez ja (nez jsem si o tom neco zjistila) a dudlik odmitla. a dobre udelala 🙂. Deti s dudliky muzou pak u kojeni kousat, muzou hur spat v pripade vypadnuti dudliku, muzou mit problemy s chrupem, predkusem, s mluvenim ci se zanety ousek. muzou mit problem s nenutritivnim sanim, s prisavanim na prs (pak se tvori mene mleka az se ditko odstavi v dobe, kdy by jeste melo mlickoKdyz ditko place, mela b se uspokojit jeho potreba a ne mu misto toho dat dudlik. Navic ta predstava, ze mimco odnaucujes pouzivat dudlik a ono u toho place a place a place... nemam rada plac miminek 😉. Po odnauceni dudlikui mohou deti zacit cucat palec. Proste pro me prilis mnoho rzik (a to jsem nezminila ekologicky dopad).

jinak rozhodně se neřiď kecama typu, dej jí dudlík, jinak bude mít jako dudlík tvoje prso a rok se nevyspíš....to vůbec s dudlem nesouvisí. nějaký děti kojený spěj za pár tejdnů skoro bez buzení, někdo i s dudlíkem je pořád vzhůru. to opravdu o tom není.