Jak naučit dítě zase spát samo?

8. únor 2021

Ahoj holky, omlouvám se za anonym,ale stydím se... Dcera 3roky mi sama usínala v postýlce. Ano,v postýlce. Postel má,ale spíš v ní dělala blbosti a spát v ní nechtěla. Bohužel,se nám stalo,že (nevím co ji to napadlo) prostě přepadla z postýlky. Takže nemocnice, slabý otřes mozku 😔 v nemocnici jsem byla s ní a v těch jejich postylkach spát nemohla,právě aby zase nespadla,takže spala se mnou na posteli. Doporučila nám to i Dr. Po návratu domů,jsme tedy postýlku přenechali mladšímu a dcera,že půjde do postele. A najednou problém. Pořád u ní musí někdo být. Když ne,tak řve a hysterci. Ani mladší,když je s ní v pokojíčku,moc nepomáhá. Ještě s budí na mlíčko a když k tam přijdu tak už je to špatně a po odchodu stojí za dveřmi a řve. Nemáte někdo radu nebo zkušenost? Do té nehody spala sama bez problémů. Ještě mi při odchodu řekla papá 😁 a teď tohle.
Navíc máme pokoje v patře, takže musím zamykat,aby nespadla třeba ze schodů. Děkuji

verysucha
8. únor 2021

Neporadím.ale to zamykání mi přijde hrozné 🧐.. možná právě proto že ji tam zamykate tam nechce být sama.boji se..nedivím se taky bych nechtěla aby mě někdo zamykal v pokoji.a Teda ve třech letech snad ze schodů nespadne ne? Taky máme pokoj v patře a určitě tam syna nezamykam.kdyz už tak bych poridila zabranu na schody

autor
8. únor 2021

@verysucha jenže ona mi tu zábranu přeleze. Já sama nevím,jak to mám vyřešit a je to jen prozatimní řešení. Taky se mi to zrovna nelíbí,ale zatím mě nic lepšího bohužel nenapadlo. A že ve 3letech nespadne ze schodů? Taky by mě nenapadlo,že ve 3letech přepadne přes postýlku 🤔a jen pro upřesnění,zamykám na schody ne pokoj

verysucha
8. únor 2021

Přes postýlku by mě napadlo že přepadne.trilete dítě prostě chtělo ven z postýlky tak to chtělo preleest a prepadlo..kdyby bylo už v posteli tak sleze a nespadne 😁a opravdu si myslím že tříleté dítě by mělo už umět chodit že schodů

verysucha
8. únor 2021

A jinak já kdybych nechala syna samotnyho v pokoji usnout tak taky bude brečet.lezim sním dokud neusne, pak odcházím.v noci se budi cca 3x vždy se lehnh a odkachazim zas až usne..zkouseli jste?

normalnimatka
8. únor 2021

a uspáváte ji? nebo ji tam hcete nechat usnout? uspávala bych. probůh jsou jí tři, ne deset!
na druhou stranu, mlíko bych ve třech letech už fakt nedávala. nebudí se rozhodně "na mlíko"....je to jen zvyk. když se vzbudí, tak ho chce, protože to tak bylo vždycky. to bych odbourala, uklidnila ji a snažila se uspat zase normálně.
a pod postel bych něco dala, aby spadla kdyžtak do měkkýho.

autor
8. únor 2021

@verysucha já neříkám,že neumí chodit ze schodů 🙈 ale neumí si na schodišti rozsvítit. Je to vysoko

autor
8. únor 2021

@normalnimatka když byla v postýlce,tak jsem uspávat nemusela. Usnula v klidu sama. Teď uspavam. Mlíčko v noci dcera nemá. Mlíčko v noci dávám jen mladšímu. Ten se mi v noci bude 2x. Takže vzbudí dceru a já ji zase v noci uspavam. Postel má nízkou,takže nemá možnost z ní spadnout.
Spíš mě zajímá,že normálně sama usínala a spala a teď je to prostě problém

normalnimatka
8. únor 2021

jo tak... tak uspávej, vždyť je to vzácnej čas s těma dětma, obnovit blízkost, popovídat si, co bylo za den hezký a co horší, a jak to zase zlepšit. čtete pohádky?
takže moje rada je, ne, nelámej ji. až přijde čas, bude schopná zase usínat sama.
a nemuselo se ani stát to, co se stalo, vem si, že kolem čtvrtýho roku přicházej teprve různý strachy. ze tmy, samoty, strašidel.... mohla klidně odmítat usínat sama i kvůli tomu. to je vývoj a je to normální. uspávej ji a užívej si to. do třinácti ji uspávat nebudeš, neboj🙂
dítě, i když starší, se mi taky pořád v noci budí. nebo teda ne už pořád, ale většinu nocí aspoň jednou jo. tak holt uspáváme znova. resp. pak už tam jen jsme, já nebo muž, než zase usne. není na tom nic špatnýho. zkus se na to podívat trochu zvrchu. ten požadavek na dítě, aby usínalo a spalo samo je beztak konstrukt západních kultur, kapitalistickejch, kdy vznikla potřeba dítě co nejdřív odstčit, aby mě neotravovalo a nechalo mě vydělávat peníze. blbost. dítě je dítě. ne robot. opusť tu myšlenku, že je to špatně.

normalnimatka
8. únor 2021

když po uspání můžeš normálně odejít, nevidim v tom problém. představ si, že jsou i děti, který nejsou schopný spát samy. jako vůbec. takže chodíš spát v osum...:D to by mě teda sralo hodně. ale tohle?

emamaira
8. únor 2021

Synovi jsou taky tři roky, po pohádce usíná sám, ale musí mít otevřené dveře do pokoje, jinak pláče. Nechala bych ji otevřeno, odemčeno a rozsvíceno na schodech. Třeba jen přechodně. Děti mírný hluk a světlo ze spaní neruší.

autor
8. únor 2021

@normalnimatka při prvním uspání odejít sice můžu,ale pak už to nejde. V noci už tam pak musím zůstat. Pořád hlídá jestli tam jsem. Po více než týdnu už padám na hubu, protože ona není zvyklá spát s někým,takže se v posteli různé mele, točí,kope atd.za noc naspim možná 3hodiny a přes den jsem vyřízená....😔

klokanka31
8. únor 2021

Já bych zkusila rozsvítit lampičku,dát jí pohádkovýho medvěda co jí bude povídat pohádky... Třeba se bojí být sama? Ale určitě bych nezamykala, nikdy nemůžeš vědět jestli nepropukne požár...

autor
8. únor 2021

@emamaira rozsvíceno má. Má v pokoji led světla tlumena,takže ji to nevadí a mluvenou pohádku. Když nechám otevřeno,tak bude akorát všude lítat hned jak otevře očko. Jak bych to pak v noci uhlidala?

autor
8. únor 2021

@klokanka31 ještě požár do toho 🤦 neřeším černou kroniku,ale spaní dcery prosím

areh
8. únor 2021

Teď bych tam s ní byla, prostě chce jistotu. Děti si navyknou hodně rychle. Postupně bych odcházela dřív a dřív. U nás funguje - potřebuju na záchod, musím uklidit, aby jsme to měli pěkné, připravím ti na snídani něco dobrého a pod. Ale teď bych byla fakt s ní. V noci je to samozřejmě náročnější. Nemohl by k ní vstát tatínek, aby ses vyspala? Ona si zase zvykne usínat sama, jen bude potřebovat čas.
A s těma schodama. My jsme synovi pořídili noční světýlko - lucerničku do ruky, aby nemusel hledat vypínač.

autor
8. únor 2021

@areh tatínek k ní vstávat nemůže. Dělá na 3 směny. O víkendu není problém,aby k ní vstal,ale přes týden to není možné.
Ty schody jsou u nás problém všeobecně, protože i kloužou. 😔 Taky nejsem nadšená z toho,že musím zamykat. Ale možná lepší,než aby spadla a zlomila si vaz. Už ji to párkrát na nich uklouzlo.
Každopádně děkuji za tip. Zkusím to.

normalnimatka
8. únor 2021

nestačí, když spíš s ní v místnosti? musí bejt s tebou v posteli? co zkusit připojit matracci k posteli přímo k tobě?

klokanka31
8. únor 2021

A co na ty schody natáhnout koberec?

autor
8. únor 2021

@normalnimatka když si lehnu jen k ní do pokoje na matraci,tak jde automaticky ke mě. Když ji vezmu do ložnice,tak dělá blbosti a smejdí coby kde sebrala.🤷

emamaira
Autor odpověď smazal
Zobraz
emamaira
8. únor 2021

A zkoušela jsi to? Náš malej se vzbudí v noci vždy, ale pouze přejde do ložnice za námi. Je rozesplalej, chce spát dál, ne dělat blbosti.

normalnimatka
8. únor 2021

já bych ji zvykla spát v ložnici. žádný šmejdění. chceš spát se mnou, ok, ale budeš prostě ležet tady se mnou, vedle postele na matraci. tečka. jsou jí 3, to už musí chápat🙂

autor
8. únor 2021

@emamaira co jestli jsem zkoušela. Vzít ji k sobě? Jasně že jsem to zkoušela. Jak na uspání,tak v noci. Ale pořád je to stejné. Prostě dělá blbosti 🤷zkoušela jsem snad vše co mě napadlo. Už jsem vyčerpala všechny své možnosti,na které jsem přišla. Jinak bych nešla s kůží na trh

autor
8. únor 2021

@normalnimatka a k čemu má pokoj? Spala tam víc než rok a půl v klidu,bez problémů. Sama usínala od roku. Tohle vysvětlování zkouším horem dolem a je mi to prd platný. Prostě buď šmejdí nebo se začne vztekat a vzbudí mladšího. A pak co? Chlap se nevyspí do práce a děti obě budou řvát....😔

autor
8. únor 2021

@klokanka31 koberec tak dávat teď nebudu. Máme objednaného pána,aby nám právě schodiště předělal, protože je fakt na prd řešené a udělané. Ale bohužel,doba je jaká je a přijde někde brezen-duben.

jajulin
8. únor 2021

Náš nejmladší měl teď tři roky a od narození spí s námi v ložnici ve své postýlce. V pokoji se sourozencem má připravenou velkou postel, ale moc se tam nehrne, tak ho nenutíme, v postýlce spí krásně. Všechny naše děti měly období, kdy vyžadovaly naši přítomnost při usínání. Vždy jsme jim vyhověli, protože se tím uklidnily a za pár týdnů nebo měsíců už opět usínaly samy. V tomhle asi není dobré to lámat přes koleno, protože pak se budí v noci, hledají maminku a je to čím dál horší. Buď bych dala do vaší ložnice zpět postýlku nebo jí opravdu důrazně vysvětlila pravidla - že nebude nikde lítat ani dělat jinou neplechu. Ty tam nemáš chůvičku, že bys ji slyšela hned, jak se probudí? Zamykání v ložnici nebo pokoji je dost silné kafe, byť je to v zájmu její bezpečnosti.

normalnimatka
8. únor 2021

k čemu má pokoj? probůh, jsou jí tři! mě by ani nenapadlo ve třech letech, natož dřív, po dítěti chtít, aby spalo SAMO v pokoji. děti patřej k rodičům a až se rozhodnou samy, tak budou spát samy.
a jak může šmejditv noci?:D tak udělejte absolutní tmu a šmejdit nemůže, páč by se akorát rozbila...
jinak to ani není tak moc o vysvětlování, prostě bu´d to bude takle, a budeš dodržovat pravidla, nebo pudeš do pokoje a budeš muset spát sama. co si asi vybere? asi bude donucena dodržovat pravidla.
a mladší spí taky v pokoji vedle? , nebo s váma? pokud s váma, tak se ani nedivim, že tam nechce spát sama. to je i součást takovýho nějakýho vzdoru, že proč by tě nemohla potřebovat ona, když s mladším jste pořád.

cikitkapb
8. únor 2021

Proti tomu zamykání schodů bych zkusila jednu věc, nauč jí ve tmě ty schody brát pomalu po zadku.
Na co má svůj pokoj? V tomhle věku má většina dětí pokoj na hraní, nikoliv na spaní. Máte-li prostor v ložnici, tak bych vzala její postel a přenesla jí do ložnice a přirazila ke své posteli. Tím bude s tebou, ale vlastně bude mít svůj prostor a tak byste se mohly obě vyspat. To, že přelezla postýlku, protože chtěla ven je samo o sobě logický. 🤷🏻‍♀️ Když nebyl poblíž nikdo, kdo by jí pomohl, poradila si sama. A co se stane člověku, když si ublíží? Obvykle se pak bojí. Nejen toho, co se mu stalo, ale spíš se bojí preventivně, že se mu zase stane něco, co by ho bolelo. Její chování mi tedy nepřijde nijak zvláštní. Ten úraz se jí stal, když jsi s ní nebyla, a tak se teď prostě jen bojí, že se jí zase něco stane, když s ní nebudeš. Zkuste přestěhovat tu postel, a prostě jí jen dej čas. 🤷🏻‍♀️

klokanka31
8. únor 2021

Nechci být zlá ale přijde mi že zakladatelka nechce přijít na způsob jak to udělat, aby dítě bylo spokojené. Jen samé výmluvy.

sajul
8. únor 2021

Komentáře jsem nečetla. Ale dala bych ji čas. Určitě potřebuje zpracovat ten zážitek z nemocnice. Jak probíhalo vyšetření, nebyla tam někde sama, bez tebe? Podle toho co popisujes je to jako kdyby se bála zůstat bez tebe.