Jak podpořit rozvoj řeči u dvouletého dítěte?
Ahoj, jdu si pro radu. Našemu prckovi budou v lednu 2 roky a pořád nehodlá mluvit. Umí jen máma, bába, táta a pak změť hlásek a pískot. Když na něho mluvím, rozumí. Jdeme ven a běží si pro boty apod. Knížky si prohlíží zásadně sám, neopakuje po mně, jak dělají zvířátka, ale když řeknu, kde je pejsek, nalistuje danou stranu. Mám to nějak a případně jak řešit, nebo tomu dát čas? Mluva prý souvisí i s motorikou, tu má velmi dobrou, a kousáním. Má už všechny zuby, jí to co my, hezky kouše a nic.
@me_druhe_ja ten jeden případ byla dvojčata, která si mezi sebou vytvořila vlastní řeč a odmítala s okolím mluvit "normalne" (otec Čech, matka Rakusanka, žili v Cechach). Když na ně začali mluvit jen jedním jazykem, tak to přestalo. Ale slyšela jsem o tom už dávno, ta jejich matka to na svoji přednášce vykladala jako anekdotu, byla sice vzdělaná v oboru, ale třeba tam byl nějaký jiný detail, kvůli čemu se to dělo, těžko říct. A o žádném jiném pripadu fakt nevím.
@felixfelicis Ony to pak někdy děti bojkotujou jen tak "že srandy" protože ví, že jim rodiče rozumí. Ale když jsou pak s někym, kdo tím jazykem fakt nemluví, tak už kecaj v pohodě. 🙂 Pak takový ty bojkoty jako puberta a tak. 😀 celkově je to prostě super, těm dětem závidím. 😀
@me_druhe_ja jo to jo. Chtěla bych vidět toho, kdo by žil s Americanem/Anglicanem a dobrovolně děti zbavil luxusu mít angličtinu jako druhý mateřský jazyk 😀 I když je to "jenom" čeština, tak tím líp pro ně.

@felixfelicis přesně tak. Zatím starší rozumí česky úplně vše, francouzsky málo. Ale to se změní, až začne vic chodit do školky, zatím chodí jen Trochu do jesliček. Co ho nenaučim teď, už nestihnu. 😀 jasně, někdy to taky můžou bojkotovat, ale málokdy se to děje...často je to spíš kvůli tomu, že matka trochu rezignovala a na dítě mluvila málo česky.