Jak pomoct plachému dítěti překonat strach z nových situací?
Dobry den,
Syn 30mesicu. Nevadi mi, ze kdyz mu neni dobre nebo ma strach z ciziho, tak potrebuje vzit. Ikdyz bych radsi uz nekdy byla rada, aby swl sam.
Jde mi o to, zda mam resit nejak to, ze jsme treba ted zacali chodit na plavani, (s tatou chodi) on stale breci, ale vodu ma rad. Takze mu bude vadit ten shluk lidi treba. Hodne zacal venku reagovat, kdyz deti zvysi hlas, breci a tak, tak se rozbreci. Vadi mu hodne detí na hristi. Je samotar. Nejradeji ma odrazedlo. Je tam sam. Vetsi akce jako treba poute, bo vetsi hluk lidi, ikdyz tam jsou vlaky, ktere ma rad, tak se boji.
Asi bych ho rada uz videla jako ostatni deti, jk litaji a skotaci bezhlave, zkoumaji, ale on je takovej "posranek". Ano kazdy je jiny. Nekde jsem cetla, ze se muze jednat o separacku, kterou mel uz i driv.
S partnerem taky nenavstevujeme zadny akce, jsme klidasovr sami doma v tichem prostredi. Ale s klukem se snazime chodit aspon mezi lidi.
Prominte, asi jsem nenapsala vse a co napsala muze byt zmateny. Trosku jsem se vypsala a doufam, ze od nekoho uslysim, ze proste musim jeste chvilku pockat, ze k tomu dozraje 🙏
Diky
No jelikož jste taky spíš ne úplně sociální nebo nevyhledáváte ruch atp ( btw my taky ne😁), tak tomu nebyl vystavován tolik, kolik je třeba. Ta socializace tam zatím nebyla dostatečná. Chce to vydržet a pravidelně ho tomu vystavovat, časem si zvykne. Ale chce to pravidelnost. Klidně ať je nejdřív všemu vystaven ve vaší blízkosti a bezpečí. Jakmile bude mít jistotu bezpečí, bude připraven na průzkum a odpoutání se, vzdálení se od maminky/ tatínka. Zatím vás potřebuje, není toho bezpečí nabažen, tak mu to dopřejte. Časem bude odvážnější. Hlavně ho tomu vystavujte. Choďte na nákupy, po ulici, mezi lidi i děti i zvířata.
@anonym_8692d7 moc dekuju, mate pravdu. 😊 tenhle pohled Vas mi pomohl
@anonym_8692d7 moc dekuju, mate pravdu. 😊 tenhle pohled Vas mi pomohl
@stepulem tak to jsem moc ráda 🙂

No jelikož jste taky spíš ne úplně sociální nebo nevyhledáváte ruch atp ( btw my taky ne😁), tak tomu nebyl vystavován tolik, kolik je třeba. Ta socializace tam zatím nebyla dostatečná. Chce to vydržet a pravidelně ho tomu vystavovat, časem si zvykne. Ale chce to pravidelnost. Klidně ať je nejdřív všemu vystaven ve vaší blízkosti a bezpečí. Jakmile bude mít jistotu bezpečí, bude připraven na průzkum a odpoutání se, vzdálení se od maminky/ tatínka. Zatím vás potřebuje, není toho bezpečí nabažen, tak mu to dopřejte. Časem bude odvážnější. Hlavně ho tomu vystavujte. Choďte na nákupy, po ulici, mezi lidi i děti i zvířata.