Jak přistupovat k dítěti s diagnózou ADHD a dysfázií?
Potřebovala bych pohled někoho nezaujatého. Dítě 11 let, má vývojovou dysfazii a ADHD. Má problémy s tím, když něco není podle něj, třeba v obchode není jogurt, co jí, tak se musí do dalších obchodu a sehnat. Je naučené usínat u poslechu audiokniha, když to z nějakého důvodu nejde, tak je řev a musí se to vyřešit. Když má špinavé oblíbené džíny, jde do školy ve špinavých džínách, i když má několikery další skoro stejné.
Jaký si myslíte, že je lepší a vhodnější přístup? Ustupovat nebo neustupovat a nechat prožít, že se vše vždy netočí kolem něj?
Tak nás syn má VD a k tomu PAS. To co ty píšeš mi spíš připadá jak kdyby byl na spektru. Že udržuje svoje zajeté zvyky. Kamarádky dcera ji třeba pouze jeden druh jogurtu, jablka pouze červená a pod. A neudělají nic i kdyby se na hlavu stavěli. Ale ona je autistka. Možná bych jako první zažádala o čerstvé vyšetření u psych. a probrala to tam. Možná to jsou věci, které sám nezvládne usměrňovat.
Mám dceru s ADHD a opozičním vzdorem. Jsou dost podobné situace jako píšete. Oblíbené džíny , jídlo , taška do školy . Po všech divadlech to prostě ignoruju ..zkoušeli jsme vyhovět, nabídnout alternativy, předcházet záchvatu , ale je to nemožné a úplně to člověka vysaje. Takže ne . Chceš čisté džíny ? Buď si je vyper a dej do sušičky a nebo si jdi ve špinavých. Chceš jogurt a v obchodě ho neměli ? Zvedni zadek a dojdi si ho sehnat ..začne li kuli tomu záchvat , nevidím neslyším. Ona se uklidní a většinou pak přijde sama s řešením . Ale je to o nervy . Dceři je 14
Tohle by se spíš mělo řešit s dětským psychologem než na modrém koni. Dochází někam? Mám dcerku s lehkou formou ADHD a jo je to sobec a když není po jejím, tak je hysterák a divadelní představení pro všechny kolemjdoucí, ale my neustupujeme. Ona je to chytrá holka, ale emoce nezvládá, bohužel nezbývá nic jiného, než doufat, že se s tím naučí časem lépe pracovat. Psycholog nám radil, jak jí pomoct tyhle situace zvládat a pomáhá to hodně. Vy tam máte ještě i další diagnózu, takže bych to řešila s odborníkem.
@cherie24 neni sobec, spíš se s tím neumí srovnat. Klinická psycholožka doporučuje najít zlatou střední cestu, psycholožka, se kterou spolupracujeme kvůli škole, doporučuje vyhovět ve všem.
Mám dceru s ADHD a opozičním vzdorem. Jsou dost podobné situace jako píšete. Oblíbené džíny , jídlo , taška do školy . Po všech divadlech to prostě ignoruju ..zkoušeli jsme vyhovět, nabídnout alternativy, předcházet záchvatu , ale je to nemožné a úplně to člověka vysaje. Takže ne . Chceš čisté džíny ? Buď si je vyper a dej do sušičky a nebo si jdi ve špinavých. Chceš jogurt a v obchodě ho neměli ? Zvedni zadek a dojdi si ho sehnat ..začne li kuli tomu záchvat , nevidím neslyším. Ona se uklidní a většinou pak přijde sama s řešením . Ale je to o nervy . Dceři je 14
@volfikovi džíny mu vyperu, s tím nemám problém, ale ráno se pokeca a je ve stavu, že by nejraději nikam nešel, takže pak jde ve špinavých.
U nás pomůže vyhovět, to je pak sluníčkový a v pohodě.
Tak nás syn má VD a k tomu PAS. To co ty píšeš mi spíš připadá jak kdyby byl na spektru. Že udržuje svoje zajeté zvyky. Kamarádky dcera ji třeba pouze jeden druh jogurtu, jablka pouze červená a pod. A neudělají nic i kdyby se na hlavu stavěli. Ale ona je autistka. Možná bych jako první zažádala o čerstvé vyšetření u psych. a probrala to tam. Možná to jsou věci, které sám nezvládne usměrňovat.
@rnika podle obou psycholožek, se kterými spolupracujeme, nevypada, že by měl PAS.
Syn,ted mu bude 9 let,ma VD a ADHD. Tohle tedy nedela,taky jako @rnika mi pripada,jestli neni trochu na spektru. Ale nejsem zadny odbornik,ono kazde dite s ADHD ma ty projevy jine. A VD se casto i da zamenit s PAS a nekdy ty projevy jsou proste takove podobne. Ja osobne bych se poradila u psychologa. Vyhovet urcite nejde ve vsem. Syn nekdy dokaze byt dost urputny. Dle rady psycholozky klidne ustoupim v tom,co neni nejak "dulezite". Treba by me netankovaly ty spinavy dziny,mozna ani ten ritual usinani u audioknih. Ale treba jit shanet do jine obchodu jogurt uz bych nechtela. To uz bych mela pocit,ze si ze me dela otroka,i kdyz vim,ze on to proziva jinak. Je mu 11let,nabidla bych,at si pro jogurt dojde sam do jineho kramu. Takze uplne ve vsem bych neustupovala. Navic,on se musi naucit ty emoce zvladat,takze to musi i zacit a naucit se s tim pracovat. A to dle me neustale ustupovanim neziska. Nas ma zase jine lahudky 😀
@anonym_autor Mám syna skoro 14 let má ADD s austickými rysy a úzkostnými stavy. Když byl mladší ustupovali jsme mu ve všem. Pak jsme zjistili, že je to špatně, že toho snad i trochu využívá ( konzultováno i s psycholožkou). Teď když nejde vše tak jak on chce tak se buď snažíme najít kompromis , který je přístupný pro všechny a když se nijak nedomluvíme tak ma bohužel "smůlu". Je pravda, že od te doby co jsme mu přestali ve všem ustupovat tak začal ty emoce zvládat lépe a zvyká si , že se svět netočí kolem něj. Ale ze začátku to bylo dost těžký. Ale každé dítko je jiné.
VD a PAS mají shodné rysy... třeba právě tu emoční nezralost. U mého syna (9 let) se odbornící neshodují, kterou diagnozu má mít. ... Máme dvě protichůdné zprávy, jedna PAS vylučuje, druhá potvrzuje. Nakonec jsem se přiklonila k té, co ho diagnostikuje jako autistu, protože okolí (škola) to snáz chápe. ... Nicméně řešit rediagnostiku je asi zbytečné.
Syn má tyhle "zvyky" taky. Do školy chodí v jediných kalhotech, nesundavá kšiltovku, mobil odkládá jedině do své nabíječky a podobně. Na jednu stranu všechno tohle ho lze přeučit, na druhou musí mít velmi silný důvod, aby na to přistoupil a vytvoří z toho nové, stejně silné pravidlo. Takže tam, kde mi to nevadí, ustupuji (asi nejvíc na hraně je právě ta nesundatelná kšiltovka - jediné, kde ji sundá, je škola), když je něco "nesplnitelného" (nabíješka nechaná na chatě 2,5 hodiny jízdy), tak přeučuju. Přiznávám, že jít do druhého obchodu pro jogurt by mi asi vadilo, protože ano, vím, že jí jen jeden druh jogurtů, ale klidně bez něj týden vydrží - kdyby to bylo v kombinaci, že po příchodu ze školy vždycky svačí jogurt, tak už do toho druhého i třetího krámu půjdu. Prostě balancuju mezi tím, jak moc dítěti porušení zvyku naruší den a jak moc energie musím já na dodržení vynaložit.
VD a PAS mají shodné rysy... třeba právě tu emoční nezralost. U mého syna (9 let) se odbornící neshodují, kterou diagnozu má mít. ... Máme dvě protichůdné zprávy, jedna PAS vylučuje, druhá potvrzuje. Nakonec jsem se přiklonila k té, co ho diagnostikuje jako autistu, protože okolí (škola) to snáz chápe. ... Nicméně řešit rediagnostiku je asi zbytečné.
Syn má tyhle "zvyky" taky. Do školy chodí v jediných kalhotech, nesundavá kšiltovku, mobil odkládá jedině do své nabíječky a podobně. Na jednu stranu všechno tohle ho lze přeučit, na druhou musí mít velmi silný důvod, aby na to přistoupil a vytvoří z toho nové, stejně silné pravidlo. Takže tam, kde mi to nevadí, ustupuji (asi nejvíc na hraně je právě ta nesundatelná kšiltovka - jediné, kde ji sundá, je škola), když je něco "nesplnitelného" (nabíješka nechaná na chatě 2,5 hodiny jízdy), tak přeučuju. Přiznávám, že jít do druhého obchodu pro jogurt by mi asi vadilo, protože ano, vím, že jí jen jeden druh jogurtů, ale klidně bez něj týden vydrží - kdyby to bylo v kombinaci, že po příchodu ze školy vždycky svačí jogurt, tak už do toho druhého i třetího krámu půjdu. Prostě balancuju mezi tím, jak moc dítěti porušení zvyku naruší den a jak moc energie musím já na dodržení vynaložit.
@cilkat pokud nebude mít daný jogurt, nebude snídat, pokud nebude snídat, tak celý den nebude jíst a bude protivný.
U nás je průšvih, že je jediný poradny obchod, takže když ho tam nemají, jedeme jinam. Sice se snažíme, aby doma byly pořád aspoň 3-4, ale někdy se nepovede.
@cilkat pokud nebude mít daný jogurt, nebude snídat, pokud nebude snídat, tak celý den nebude jíst a bude protivný.
U nás je průšvih, že je jediný poradny obchod, takže když ho tam nemají, jedeme jinam. Sice se snažíme, aby doma byly pořád aspoň 3-4, ale někdy se nepovede.
@anonym_autor V tom případě zo chápu - manzel se minule taky vracel hodinu cesty na chatu jeho rodičů kvůli té nabijecce. A přitom máme doma 3 náhradní, ale není to ta jeho. A byla to ta bližší chata.
Ps: manzel taky jí mnoho let k snídani to samé a je nervózní, pokud to není dostupné. Ale je to dospelej chlap a přežije. Ale jak může, jde s koupí zásoby "snídani " znovu.
Souhlas s @martt. Tak hranice mezi vycházením vstříc a rozmazlováním je velmi tenká. V dospělosti se taky bude muset umět přizpůsobovat v určité míře ( a ne neznamená to, že mu to bude příjemné), ale pokud má do budoucna aspoň trochu normálně fungovat, bude se to muset naučit, že ne vždy jsou věci podle něj. Čím dřív s tím začnete, tím líp.
@anonym_autor uplne normálně jako ke zdravému dítěti? Ono to, ze má dítě nějakou diagnózu ještě neznamená, ze kolem ní budu skákat jak si "zamane" 🤷♀️
Mám 11letou dceru s VD smíšenou, s ADD (bez hyperaktivity) a teda to co píšeš, má za mě souvislost spíš s PAS než VD...
Taky mi přijde, že to co píšeš je spíš PAS. Jenže někdy to ty děti s adhd a Vd mají v balíčku. A každé je jiné. Jedno mam doma, druhé v práci. V něčem mají projevy podobné, v něčem odlišné. U obou ale ( v práci ve spolupráci s rodinou) jedeme spis metodu otužování. V životě se nebude skákat podle jejich představ a pravidel, pokud tedy na to nejsou až tak blbě. Máme situace, kde je lepší předcházet problémům a afektům, jiné, které je necháme s podporou prožít a přejít a jiné, přes co nejede vlak. Někdy pomůže děcka tzv. přednasrat. Víme, ze je pravděpodobné, že nastane situace, kterou dítě blbě zvládá. Takže už dopředu o tom mluvíme a pro to dítě to je lépe zvládnutelné.
Souhlas s @martt. Tak hranice mezi vycházením vstříc a rozmazlováním je velmi tenká. V dospělosti se taky bude muset umět přizpůsobovat v určité míře ( a ne neznamená to, že mu to bude příjemné), ale pokud má do budoucna aspoň trochu normálně fungovat, bude se to muset naučit, že ne vždy jsou věci podle něj. Čím dřív s tím začnete, tím líp.
PAS podle psycholožky nemá.
@anonym_9866f8 já právě nechávám prožít a spíš mi přijde, že se to zhoršuje, protože už predem se bojí, co zase bude jinak. Psycholožka doporučila opak, snažit se vyhovět, tak nevím, jestli má pravdu. Je to psycholožka, se kterou spolupracujeme v rámci školy. Klinická psycholožka doporučuje kompromis.
S tim jogurtem rano, znam spoustu deti bez diagnozi, ktere snidaji v urcitem obdobi kazdy den to same... otuzovala bych jindy nez rano, zvlast kdyz je pak v haji cely den. Rano je proste krehke. A jestli jsou jogurty rano, to co nejvic vycerpava tebe, tak bych zkousela bud rano nalakat na neco oblibeneho, kdyz spravny jogurt JE k dispozici, aby dite vedelo, ze si muze vybrat a neni vlaceno vuli sveta, nebo zvykat na jinou znacku jogurtu nejdriv sem tam odpoledne a pak az si na ni zvykne (pokud si na ni zvykne) ji davat rano.
Soucitim s tebou i s ditetem, treba piskoty jim od detstvi jen od jedne znacky, ostatni jsou za me fakt hrozny, a jinak jsem asi celkem normalni. Nase decka zas chtej jenom jednu znacku kecupu - ale tam prostor pro otuzovani je,protoze kecup je bonus, chces - nechce, nevadi, neni to kompletni prvni jidlo dne, ktere by rozhodilo cely dalsi den nebo dva.
@malytlustyhroch jogurty této značky snída 7 let. Odpoledne jí jiný jogurt, to by ten ranní nesnědl.
Ono toho je víc, často to je náročné.
Jeje asi mam mladsi kopii, u nas byvaji afektivni zachvaty sice kvuli necemu jinemu, ale jako byste psala o nem…opozdeny vyvoj skolnich dovednosti a reci, ve skole ma asistentku, ta je dar z nebes a moc mu pomohla, pak navstevy u psycholozky, ktera mu pomaha aby si uvedomil co potrebuje a umel si o to rict - protoze ty zachvaty ma casto kdyz je pretizeny jinde ale tam nema moznost se projevit tak pak se vybije jinde…ale ty kalhoty a jogurty uz u me taky spoustej majacek ze by mohl byt na spektru, u syna o tom taky uvazujem, ma taky par zvlastnosti u kterych blika majacek….ale cekaci listina na vysetreni je dlouhy jak zlaty stranky ve sve nejvetsi slave…snad projde diagnostikou driv nez pujde na druhy stupen (letos zacina druhou tridu)
Ahoj mám syna s VD.Hůře se vyjadřuje,uniká mu význam některých pojmů,nesmíme polevit v učení.Od září jde do 3třídy.Nemá žadné rysy opakovacích rituálů a není VD jinak znát.Začínám na něm vidět obrovské zlepšení v paměti a velmi si na Alexíkovi vážím toho,že on sám moc chce.Psycholožka se i divila,že má výborné rozlišovací schopnosti a že krásně maluje.Je výborný sportovec,což mě těší.Problém u něj ve škole je porozumění textu,krásně čte,ale ve finále neví téměř co četl,ale makáme a makáme.On sám si to uvědomuje a pak ve škole pláče a není k utišení,proto mu byl i na příští rok přidělen asistent,neboť jeho sebevědomý je velmi malé.Hodně věcí ví a zná,ale kolikrát si nemůže vzpomenout.Je to těžké ale nevzdává to a stále chce umět.Jinak takové ty znaky PAS nemá.

Tohle by se spíš mělo řešit s dětským psychologem než na modrém koni. Dochází někam? Mám dcerku s lehkou formou ADHD a jo je to sobec a když není po jejím, tak je hysterák a divadelní představení pro všechny kolemjdoucí, ale my neustupujeme. Ona je to chytrá holka, ale emoce nezvládá, bohužel nezbývá nic jiného, než doufat, že se s tím naučí časem lépe pracovat. Psycholog nám radil, jak jí pomoct tyhle situace zvládat a pomáhá to hodně. Vy tam máte ještě i další diagnózu, takže bych to řešila s odborníkem.