icon

Jak zvládnout lhaní u čtyřletého dítěte? Rady a zkušenosti

cherie24
18. zář 2023

Jakým způsobem a od jakého věku trestáte lhaní? Malá oslavila čtvrté narozeniny a už nějaký čas si všímám, že hodně lže. Momentálně čekáme na vyšetření na ADHD, ale čekačky k psychologovi jsou dlouhé, vyšetření opakované... jednoho psychologa už za sebou máme ve 3 letech, za ten rok se vůbec nic nezlepšilo. Těch problémů je s ní poměrně dost.
Ale co se týče lhaní, tak se to hodně zhoršuje. Dám příklad - dneska přišla ze školky, řekly jsme si, že půjdu uspat mladší a pak si zahrajeme novou hru. Ptala se na nějakou dobrotu po obědě, tak jsem ji rozdělala dětskou bonboniéru, kterou dostala k narozeninám, dala pár čokoládek do misky a přijdu z ložnice a ve špajzu jsem našla jen prázdnou bonboniéru. Ptám se, jestli to snědla a ona mi tvrdila, že rozhodně ne a že to snědl někdo jiný. To samé úklid, všechno rozházela ségra nebo návštěva, ona ne.
Hodně jsme si to vysvětlovali i trestali, i se potrestala už několikrát sama (snědla zkažené jahody nachystané do kompostu například, pak blila). Ví, že si nesmí brát nic sama bez dovolení, třeba něco koupíme, řeknu dneska to jíst nebudeme, už jsi měla něco jiného, ale stačí když jdu na záchod nebo dát krmení slepicím a ona si to normálně vezme a pak dělá, že ona nic a že o tom nic neví. Trestem se akorát uchyluje k tomu, že to dělá za zády a lže, zapírá, ale vysvětlování má úplně u 🍑. Někdo tvrdí , že je v tomto věku období vzdoru a je to normální, někdo tvrdí nekompromisně přes prdel. Dost mě to znepokojuje, občas mi přijde, že z ní roste pěkný sígr. 🙄

Strana
z2
cherie24
autor
23. zář 2023

@jerrabina no můžu říct, že z jejího stolování jsem fakt na prášky. 😀 mladší nenadělá tolik bordela jako ona. 🤦🏼‍♀️ věčně provokuje a rozptyluje i jí, kolikrát sedí pomalu s nohama na stole, no vyloženě gymnastické kreace. Mě už z toho normálně chytají tiky do oka. 😀 Jsem si pořád opakovala, že z toho vyroste. I z toho vztekání a válení se po zemi🙏. Ale teď už tak nějak začínám tušit, že asi ne. Že vzteklina zůstane a ta pozornost prostě utíká jinam. Ať už se jedná o 2 minutové čištění zubů, obutí bot nebo jídlo, nevydrží se soustředit na nic. A je to celkem těžké si to v sobě srovnat, dokud se člověk utěšuje, že to přejde a že to je chvilkové období, tak se to líp přežívá, ale když víš, že to bude na palici pořád, to už je horší. 👀 Zatím má diagnostikovanou velmi nízkou frustrační toleranci, problémy s trpělivostí a hypersenzitivitu. Ale nabalují se na to už i další problémy ať už v chování, tak třeba takové ty vycpávkové činnosti jako je kousání si nehtů, žužlání prstů nebo okusování předmětů. Třeba seděla na gauči, koukala na pohádku a přijdu a ona ohlodala komplet gumu ze 2 misek. Takové ty přísavky a guma na koncích misky, všechno ohlodala až na ten tvrdý plast. A druhý den zničila úplně stejně i druhou misku, já už myslela, že mě omejou už.🤦🏼‍♀️ Fixy, tužky, hračky, 2 nehty už pár tydnů nestříhané, všechno okousané jak od myší, už jsem přemýšlela nad nějakým tím kousátkem na krk, než si zničí nehty. 😔

cherie24
autor
23. zář 2023

@konidana na pozornost je náročná hodně, to jsme řešili i u psychologa a i ona říkala, že je to na ní i dost vidět. Bohužel, člověk musí dělat i jiné věci než jen sedět 14 hodin u dětí. Vyžaduje i dlouhé uspávání a asistenci prakticky u každé hry. Sama si moc hrát neumí a nikdy neuměla. I psycholog nám říkal,že tohle je zkrátka věc, se kterou se to dítě musí vypořádat, že to nelze a ani není přínosem, abych jí byla pořád za zadkem. Hodně zlobení je v rámci toho, že poutá pozornost, ale on se oběd sám neuvaří a doma se taky samo neuklidí že a ona to musí zkrátka pochopit ...

cherie24
autor
23. zář 2023

@hasara33 chodíme na plavání a je to teda šílený boj. Letos už měla chodit plavat sama, ale lektorka mi na rovinu řekla, že ne e. Že si na ní netroufnou. 🤦🏼‍♀️ Dělá tam pořád voloviny, vlastně je celých 40 minut plavání o tom, že jí pořád vysvětluju, že teď dělá to, co ostatní a to co instruktorka říká. Ona to dělat nechce, pořád si to chce dělat po svém a nebo dělat jen to, co jí baví. Přitom ty plavecké styly umí, ale prostě nechce nebo neudrží pozornost, třeba chvíli plave prsa a pak už čučí jinam nebo řekne, že už jí to nebaví. A koukám i po sportovní aktivitě. Zatím se rozmyšlím, jestli jí dát na hasiče v naší vesnici, tyhle prťata víceméně jen běhají opičí dráhy a vysvětlují si protahování a co je co nebo jestli jí budu vozit na cvičení někam. Z hasičů se trošku bojím, že mi ji v půlce hodiny strčí zpátky za branku, s tím, že jim stačilo, protože vědí, kde bydlíme a je to kousek 😂

cherie24
autor
23. zář 2023

@ele_nka mě právě nejvíc na tom štve, že to dělá za těmi zády. Kdyby se přiznala, tak si to v klidu vysvětlíme. Někdy třeba uspávám a když přijdu za ní, tak hrozně hrdě hlásí, že nic nejedla a že nezlobila, tak pochválím, pomazlím. Ale většinou to odkýve a čeká až odejdu. Ona je bych řekla i dost mazaná. Třeba minule se koukala s partnerem na pohádku a seděli něco si vyprávěli, hráli si se zvířátky u toho a předtím se i ptala na něco dobrého. Tak jsme vysvětlili, že už ne, že už měla a pak partner usnul a ona hned vlítla do špajzu a uloupila nějakou fidorku. A jak jsem přišla já, tak to hned cpala pod sebe, abych to jako neviděla. Ona ví, že nemá. Tyhle věci, já třeba vůbec nekupuju. Ani to nejím, tak po různu to ale dostala. Třeba u dědy za návštěvu vždy něco dostáváme. Je mu už skoro 90 a má radost, že může vnučkám něco dát, takže mu vážně nedělám přednášky o tom, ať kupuje něco alternativního nebo že to nechceme ... Těm pružnějším příbuzným to vysvětlujeme, ale všude to taky nejde.

hasara33
23. zář 2023

@cherie24 opět se v tom vidím 🙈😅 hele dle toho, co popisuješ si myslím na 90%, že ADHD mít bude...... upřímně já bych nějaký kroužky, kde je potřeba držet pozornost a dělat to, co instruktor říká vůbec neřešila....mnohem lepší bude, když jí budeš brát na nějaký sport nebo jinou aktivitu, kde právě bude sama svým pánem - třeba to plavání klidně, ale choďte například jen spolu s tím, že ona si bude plavat, jak se jí bude chtít 🤷

Strana
z2