icon

Jak zvládnout strach syna z osamělosti?

21. led 2025

Ahoj holky, mám čerstvě pětiletého syna, je dost citlivý, vždycky se bál, nechtěl být sám, ale s přibývajícím věkem je to snad horší. Když mu byli 3 vím, že jsem ho nechávala úplně v pohodě doma, když jsem věšela venku prádlo. Máme malý byt, takže většinu času trávíme všichni pohromadě, ale syn se bojí dojít se i vyčůrat, nebo pro něco do vedlejší místnosti. Nejspíš to souvisí s brzkou tmou, když je světlo tak jde sám, na vypínač dosahne,ale vyžaduje naší přítomnost. Otázka zní nechat ho a neustále ho doprovázet, nebo na něj nějak tlačit? On by se ale radši počůral, než aby šel sám. Máme široké hranice ve výchově, nechci dělat nic na sílu. Ale tuto je dost otravný a navíc jako nechci aby byl poseroutka, no.
Teď se skoro rozbrečel, když jsme zrovna náhodou odešli s mužem oba z místnosti 🙄

miryp
21. led 2025

Rozhodně bych mu neupírala přítomnost rodičů, pokud se bojí. Zkoušela jsi z něj dostat, čeho se obává? Neměl třeba nějakou noční můru, která se odehrávala v noci? To klidně mohlo odstartovat strach ze tmy a pokud máte na záchodě okno, může to být důvod, proč přes den tam klidně jde sám a v noci se bojí...

chumlee71
21. led 2025

U nás je to to samý. Syn bude mít 5 za měsíc a nevydrží sám v místnosti,ale bohužel si musí zvykat. Letos jde do školy a musí se naučit být sám bez nás.

dekubo
21. led 2025

U nás čerstvě 5letá dcera a úplně to samé. Je pořád u mě, máme 2 patrový dům a vždy když chce pro něco do jiného patra, tak musím s ní. V rámci patra zvlasne být sama v místnosti, ale nemáme ještě dveře (jsme krátce přestěhovaní), tak to bude myslím tím. Druhá dcera bude mít za měsíc 3 a zvládne být v herně nahoře, když já dole vařím, klidně hodinu a sama si hraje. Dokonce když starší chce něco shora a já s ní nemůžu, řekne té mladší ať jde s ní a jdou pro to společně 😄😄😄 je to asi věkem, určitě to přejde

cilkat
21. led 2025

Syn měl v pěti letech další separačku... dokonce jsem ho "musela" na půl roku stáhnout ze školky ... ale bylo to jaro 2020 s těma velkejma lockdownama, tak to šlo.

felis
21. led 2025

Fakt se bojí... podle mě je to fáze a zas to časem přejde. Teď bych mu byla oporou. Je hezká knizka o strachu: https://www.databazeknih.cz/knihy/neboj-neboj-v...
Myslím, že do 18ti ho to přejde 🤣 a budete na tohle obdobi vzpominat, až na nej budete čekat, nez přijde dom... v noci 🤣

veruuu_kubesovic
21. led 2025

Syn má 6let a už zvládne jít po tmě na WC, v 5letech to byl obrovský problém🫣 ale respektovali jsme, že to tak je, dokonce si nás doma i "hlidal", ať nás má na dohled...
Tohle prostě nejde vynutit, aby to uměl, to musí přijít samo🤗

autor
22. led 2025

Díky, tak koukám, že je to normální

baris
22. led 2025

@felis nechci autorku strašit, ale dcera 16,5 let spí pořád se světýlkem a když jde v noci na záchod, tak rozsvítí celý byt 🙂. A to v pokoji spí se ségrou.

Autorko - tlačením ba sílu ničeho nedosáhnete, jenom to zhoršíte. Já se taky bojím jít po setmění do sklepa 😆.

felis
22. led 2025

@baris to neni strašení 🤣 to je realita... Já si taky někde mimo domov musím rozsvítit. A není to o tom, že bych netrefila, ale protože se cítím líp 😃 ale tak Tvoje dcera asi nechce, abys ji na ten hajzlik doprovazela, ne? Takze je to trochu neco jineho 🤷🏼‍♀️
Jinak moje 17ti leta dcera sviti do dvou do rána klidně, ale neni to kvuli zachodu 😃 ale protože dela práce do školy.

baris
22. led 2025

@felis moje svítí celou noc, protože nechce spát ve tmě. A ano, na wc už chodí sama 👍🏻, ale dlouho si mě v noci volala na doprovod. Takže to, že 5-ti leté dítě volá o doprovod na wc je podle mě úplně normální.

alubif
22. led 2025

Podle mě je to věkem, syn se začal taky kolem 5 roku bát různých věcí, dojít si do pracovny pro papír, večer na záchod, být sám v koupelně a čistit si zuby. Takže jsme chodili s ním, nebo mu říkali ,že na něj vidíme a ať si všude rozsvítí . Občas když jsem s ním sáma doma a jdu na záchod tak mě volá a ujišťuje se že jsem tu
Ted to postupně samo ustupuje. Oni jim dozrávají mozky skokově a prostě si začal uvědomovat strach. Řeší taky spoustu otázek co se týče života, zdraví a smrti.

20190418
22. led 2025

Syn taky když mu byli 3 roky, tak v pohodě sám doma zatímco jsem šla s košem nebo preparkovat auto. Pak se to kolem toho 5 roku zlomilo a sam ani minutu. Nebyl to tedy takovy extrém, že by nešel ani na wc, ale byt doma bez nas nebo na me nekde pockat chvilku venku, to neexistovalo. Začalo se to znovu lámat kolem 7. roku a pak dostal k 8. narozeninam volaci hodinky a to mu dodalo sebeduveru, že kdyby něco, tak může zavolat. Nelamala bych to úplně přes koleno, ale zase aby si nedošel ani sam v malem znamem byte na wc, to bych asi úplně vstříc nevychazela.

izz76
22. led 2025

Doprala bych synovi pocit bezpečí,tolik kolik potřebuje. Do 15 dopravě na záchod určitě vyžadovat nebude😃

fouskovi
22. led 2025

Synovi bude 6 let a je taky takový teď jsme byli v nemocnici a i na ten záchod jsem ho musela doprovázet, je prostě více kontaktní a potřebuje mít pocit jistoty a tu mu budu dávat tak dlouho jak bude potřebovat ten čas tak strašné letí a brzy nám ty děti vyrostou a nebudou nás potřebovat