icon

Je celodenní hlídání dvouletého dítěte vhodné po narození sourozence?

21. čer 2022

Jaké jsou Vaše zkušenosti - je dobré nechat hlídat na celý den dvouleté dítě bezprostředně po tom, co se mu narodil sourozenec? Vím, že to děda myslí dobře a jsem ráda, že ho mám a pomůže mi, ale dle mého pocitu mi to přijde jako živná půda, aby se syn cítil odstrčený.

tasimia
21. čer 2022

Nemyslím si, je to jako kdyby s ním chtěl strávit celý den, před narozením sourozence.

prejeta_zaba
21. čer 2022

Myslím si hlavně, že ti děda prostě chce pomoct a jestli rád tráví čas se svým vnukem, užijete si to všichni. Ale jestli je to jenom nějaký pokus o navázání vztahu, teď na to zrovna není vhodná doba. Jinak to dítě podle mě nevnímá, jestli je od mámy a od nového sourozence pryč půl hodiny nebo celý den, ale vnímá, jak se cítí tam - jak se mu věnují, jestli se mu tam líbí a cítí se bezpečně. To musíš posoudit sama.

journals
21. čer 2022

Co tak sleduju, tak starsi generace to ma tak zazito, mysli to dobre - at si mamky odpocinou, ale asi to uplne dobre neni.
Doma jsme to resili, rodim za mesic a hned od zacatku jsem jasne rekla, ze az se vratim z porodnice domu, tak chci mit starsiho syna u sebe. Manzel bude mit otcovskou dovolenou, tak se mu bude venovat a prvnich 14 dni budeme vsichni doma jako rodina. Pak pojede na par dni k babicce - kdyz bude chtit.

carmenz
22. čer 2022

Asi záleží, jaký mají vztah a jak se syn cítí s dědou bezpečně. Ségra rodila mladšího synovce, když staršímu byly taky 2 a vydržel u babičky úplně v pohodě, ale byl tam zvyklý.
Pokud by to mělo být takto poprvé, moc bych to jako dobrý nápad neviděla, ačkoli bych dala najevo, že mě těší zájem pomoci. Řekla bych jim, že teď s mladším miminkem bude určitě mnoho dalších příležitostí k hlídání, které oceníš o něco později.

guliii
22. čer 2022

Nás to čeká za pár měsíců. Ale synovi jsou 3 roky a babička bude hlídat až budeme v porodnici. Na babičku je zvyklý a celodenní hlídání už jsme vyzkoušeli a moc se mu u babičky líbí. Takže v tomto problém nebude a až se vrátíme tak to budu dělat pocitově. Když bude chtít být s námi bude s námi, když bude chtít na nějaký den k babičce tak půjde.
Hodně záleží jaký vztah s dědou má, kolikrát už děda hlídal, jestli se tam těší, když by k dědovi nechtěl nedávala bych. Když se bude těšit, tak hlídání ano.

levandule_k
22. čer 2022

Úplně nejdůležitější je, jak to cítíš ty.

Já bych asi po 4 dnech v nemocnici chtěla mít starší dítě u sebe a aby se poznalo se sourozencem.

Mně osobně přijde lepší, když bude ze začátku s tebou, budete si povídat a hlídání u dědy bych dala za pár dní od příchodu z nemocnice třeba na půl dne. Prostě jak bude chtít syn. Otázka, je jak moc je na to zvyklý, pokud nikdy nebylo celodenní hlídání, tak teď ho zavádět není dobrý nápad. Pokud je na to zvyklý, tak to není problém, ale nedávala bych ho hned, ale dala bych mu prostor, ať se sžije se sourozencem a hlídání u dědy, dle intuice. Přijde mi, že větší pomoc je, když ti nakoupí, navaří a ty můžeš být s dětmi.

mourovatakocka
22. čer 2022

Za mě asi záleží na situaci v rodině. Za sebe bych do toho nešla, pulden ok, celý den bez najednou bez maminky, maminka mě nechce, chce být jen s miminem 🤷

nijij
22. čer 2022

Budu řešit za cca 3 týdny. V době kdy budu v porodnici bude hlídat babička i na nic. Buď bude u nás nebo budou u ní. Ale jsou na sebe hodně zvyklí bydlíme kousek od sebe 🙂 ale v den co přijedeme z porodnice, už pojede s manželem pro nás a bude s námi doma. Nechci aby se cítím odstrčený
Na druhou stranu chápu dědečka /prarodiče že tohle ti nabízi chtějí ti ten příchod domu ulehčit. Taky záleží jestli syn byl už někde na spinkání mimo domov jaký.maji vztah apod...

pipi_puncocha
22. čer 2022

Souhlasím s tím, co už bylo psáno. Pokud je to možné, tak bych moc neměnila to, jak to bylo před příchodem sourozence. Např. můj syn je zvyklý chodit 1x týdně k babičce, kde si hraje na zahradě a je tam moc rád, tak to určitě chci zachovat, když bude chtít častěji, nemám s tím problém, ale neposlala bych ho někam na víkend na spaní, když ještě nikdy takhle na noc bez nás nebyl hned co si dovezeme miminko domů.

A spíš si umím představit, že ocením, když někdo vezme miminko v kočárku na hodinu a půl do parku a já budu mít prostor pro staršího, ale uvidíme, zatím jsem teoretik, druhé miminko se nám narodí každým dnem.

barasapo
22. čer 2022

Ahoj, když se narodil mladší, dceři nebylo ani půl roku. Když jsem byla v porodnici, hlídala jí tři dny babička a bylo to v pohodě. Pak jsem byla s malým v nemocnici a ona pendlovala mezi babičkama, aby mohl tatínek chodit do práce. A to už snášela špatně. Sice brášku miluje, ale taky je na tohle citlivá. Co když děda vezme starší na nějaký výlet, kam nemůže mimino? Nebo pohlídá jen dopoledne?

fouskovi
22. čer 2022

Já bych třeba byla vděčná kdyby si staršího někdo vzal na celý den na hlídání ono je super mít jen nachvilku jedno a trochu si odpočinout

jirovapa
22. čer 2022

Dcery jezdí na hlídání na víkend k prarodičům od cca 2 let. Ale když se jim nedávno narodil bráška, tak jsem nechala straší dceru 14dní doma, mladší do školky ještě nechodí a užili jsme si společné chvilky s miminkem. Babičky mi nabízely hlídání a nechápaly, že hlídat můžou, ale až třeba po měsíci co si všechno doma pomalu sedne. Nechtěla jsem, aby se holky cítily odstrčené. Ve finále jsem ráda, že jsme to tak udělali. Holky vzaly prcka do party a je to v pohodě 😊. Sice to bylo náročnější a s jednou babičkou jsem se kvůli tomu pohádala, protože nedokázala pochopit, že chci být spíš doma a malého viděla za celé 6ti nedělí jen dvakrát na chvilku a holky taky. Když se narodila druhá dcera, tak jsem také nedávala starší na hlídání. Oni to ty prarodiče nemyslí špatně 🙂. Chtějí pomoci, z jejich strany to taky chápu, ale taky musí pochopit tu druhou stranu věci 🙂.

syslounek
22. čer 2022

Hodně záleží na dítěti a jeho vztahu k hlídači. Když jsem rodila já, dcera měla 23 měsíců. Týden předem jela s tetou na dovolenou, dva dny po jejím návratu jsem jela do porodnice, tam se na mě a brášku byla jednou podívat a jela zase s babičkou k moři. Vše zvládla v pohodě a vůbec se necítila odstrčená a užívala si to. Se synem by to takhle nešlo, ten ani ve třech letech nechce s tetou sám na výlet.

eithelwing
22. čer 2022

A jak to vnímá syn? Dcera měla 3 roky, kdyz se narodil mladsi. Zprvu se jí moc nikam nechtelo, přestože má vztah s prarodici skvělý. A tak jezdili babi a deda hlavně k nam. Pak se jí to rozlezelo a rada jede. Ma tak babi a dedu jen pro sebe. 😄
Já toto nechala na ní.

felixfelicis
22. čer 2022

Ne, neni to dobry napad. Syn uz byl bez tebe, kdyz jsi byla v porodnici. Nam se nejvic osvedcilo, kdyz prijela navsteva za nami, neco dovezla a zabavila sourozence doma, ti mohli ukazat "svoje" miminko a byt chvili duleziti. Pak sli treba na hodinu na hriste. Cely den by tezce nesli.

lentilkah
22. čer 2022

Zalezi na diteti. Nektere oceni, ze bude mit zabavu, syn treba po narozeni dcery nesel ani na chvilku ke tchyni vedle ob barak. Nenutili jsme ho, i kdyz ona mela reci, ze musi, aby si maminka odpocinula 🙄 Rychle jsem to utnula.

lentilkah
22. čer 2022

@barasapo když se narodil mladší, dceři nebylo ani půl roku....to me pobavilo 🙂

nijij
22. čer 2022

@lentilkah přemýšlím jak to stihla 🤨

leymea
22. čer 2022

@lentilkah
@nijij taky jsem se nad tim pozastavila.

bassetlady
22. čer 2022

@barasapo to byl nějakej extra fofr 🤔

levandule_k
22. čer 2022

@leymea
@bassetlady
@nijij Podle profilu má děti 3,5 roku do sebe...

barasapo
22. čer 2022

@lentilkah Haha 😂. Chtela jsem napsat dva a pul roku 😉

leymea
22. čer 2022

@levandule_k jak to vis? Ja vidim anonym.

lentilkah
22. čer 2022

@barasapo Je mi to jasny, to bys byla superzena 😀

lentilkah
22. čer 2022

@leymea Takhle mam deti od sebe ja, nejak se to tady zacina motat bych rekla 😀
@levandule_k myslim chtela mluvit o
@barasapo ale podivala se omylem ke me.

leymea
22. čer 2022

@lentilkah jezis, ja to ted taky pomotala 😂 ale u @barasapo deti nevidim.

lentilkah
22. čer 2022

@leymea
Slo o ten preklep, ze ma
@barasapo deti pul roku od sebe a
@levandule_k to asi chtela uvest na pravou miru, ale misto k ni, se podivala na muj profil.
Nebo je to uplne jinak 😀

palmalaura
22. čer 2022

Já pracovala na částečný úvazek od roku staršího. Takže byl od toho roku na hlídání od prarodičů zvyklý, postupem času i na celodenni. Chodil tam rád. Ale po narození mladšího (měl 25 měsíců) 4 měsíce nechtěl vubec na hlídáni, chtěl být s námi. Pak se to postupně srovnalo, dělali jsme to tak, že si prarodiče vzali na chvilku (třeba i na půl hodiny) oba a když jsem došla a řekla, že s braskou jdeme domu, chtěl někdy s nami domu (a tak šel) a někdy chtěl zůstat.