Nástup dcery do školky a současně narození sourozence. Jak jste to udělaly Vy?

vendysh
4. srp 2020

Milé maminky, ráda bych se zeptala na váš názor. Dcera 3 roky by mohla v září nastoupit do takové školičky, jen hned v říjnu se jí má narodit sourozenec. Při potvrzení přihlášky u lékařky mi bylo sděleno, ať si to rozmyslím, že za 1. se může pak cítit odstrčená, narušit to její vývoj, za 2. nosit bacily a tím ohrožovat i miminko. Že by ještě rok počkala, když může být se mnou doma a budovala by sourozenecký vztah. Dcera je společenská, má ráda děti okolo, proto ten důvod školičky na dopolední hodiny. Zkušené maminky, jak jste to praktikovaly vy, když se vám to takto sešlo? Děkuji za každou zkušenost.

malenka3
4. srp 2020

Nástup do školky a mimino narozené v listopadu.
O školce jsme se bavili už dlouho dopředu, takže prvorozená věděla, že tam nejde kvůli miminku. Ale proto, že velké děti do školky chodí, aby se tam naučili spoustu věcí a připravili se do školy. A protože maminka bude doma s miminkem, mohla si vybrat, jestli tam chce spinkat nebo brát po obědě domů.

Co se týče nemocí, miminko nám chytlo rýmu, trápila se s ní několik týdnů, ale dalo se to zvládnout. Vzhledem k tomu, že nachlazení nosí domů i muž, bylo to bezpředmětné, jinak nic. Prvorozená prostě už ten kontakt potřebovala a navíc, já s miminem na ni neměla tolik času se jí věnovat, ve školce toho dělala spoustu. Nelituju toho rozhodnutí, že do tý školky šla.
Jinak podle zkušenosti prvorozený přijímá miminko nejlépe na začátku. Je to nové, nežádá to tolik pozornosti. V této fázi tedy nehrozí ještě tolik obava, že se bude prvorozený cítit odstrčený a školka by mohla být problém.
Když odsuneš nástup do školky o pár měsíců, dostaneš se do fáze, kdy prvorozenému už začne mimčo lézt krkem, může se začít víc vymezovat proti němu. A v ten moment ho dát nově do školky může být problém.
Píšu svoji zkušenost, v době, kdy jsem to řešila, jsem byla v silné menšině. Ale i zpětně to bylo dobré rozhodnutí.

sassanca
4. srp 2020

Já mám rodit v září a rozhodla jsem se, ze malá zůstane doma. Moje intuice mi říká, že je důležitější budovat vztah se sourozencem než s cizima detma. Školka ostatně nikam neuteče...

livianapuntik
4. srp 2020

@vendysh ahojky,mému synkovi bylo 2,5 když dostal sestřičku.prvni rok jsem si ho nechala doma,aby si na sebe a miminkem zvykli.do školky šel když mu bylo 3,5 a jen na dopoledne.pokud máš holčičku už přijatou do školky,dopoledne s dětmi ji urco neublíží a o to víc myslím upevní i váš vztah.bude ti vyprávět zážitky ze školky a ty si před porodem trochu odpočineš .držím pěsti ať se rozhodneš jak ti bude nepříjemnější.Liv

tali85
4. srp 2020

@vendysh Když jsem čekala naší třetí dceru, nějak automaticky okolí předpokládalo, že dám naší prostřední "náročnější" do školky. Já to ale cítila jinak, po zkušenosti z letní dovolené, kdy nechtěla být v dětském klubíku bez nás nebo bez starší ségry, jsem si potvrdila, že na to ještě není připravená. Do teď vzpomíná, že tam plakala. Sourozenec se jí také narodil v říjnu. Naopak pro mě bylo v něčem snazší mít ji doma; nemuset ráno budit a vypravovat tři děti někam na přesný čas, spěchat pak do školky a do školy, nám tyto časové rozvrhy dost nabourávalo kojení, bylo náročné, zdlouhavé a byl na něj potřeba čas a klid. To je ale naše zkušenost, vaše může být samozřejmě jiná, vy znáte dcerku nejlépe. Já to měla v sobě tak, aby neměla pocit, že ji nahrazuji další dcerkou, se kterou jsem najednou doma "místo" ní a že by mi vlastně bylo líto ochudit se o to její předškolkové období. Tak jsem s ní po 6nedeli začala chodit do dětské skupiny, aby byla mezi dětmi a užila si to i jinak. ALE znám spoustu rodin, kde to udělali jinak. Nehodnotím, co je lepší, nebo horší, ale jen píšu naší zkušenost. Školku zkusíme až letos. Mimochodem s miminkem má prostřední hezký vztah. Tak přeji správné rozhodnutí Vám všem na míru a ať si k sobě děti najdou brzy cestu.

areh
4. srp 2020

Nám přibude sourozenec teď v srpnu. Syn půjde do školky od listopadu (3 mu budou na konci října). Doktorka doporučila, aby byl alespoň 6ti nedělí doma, ale ať počítám s tím, že mimčo bude mít hodně rýmu. Na druhou stranu on kolektiv potřebuje. Nemá stejně staré kamarády, jen ty co občas potkáme na hřišti a vidím na něm, že mu to nestačí. Kdyby jsme měli více kamarádů, tak ho nechám asi doma.
Ještě jsem připravená na variantu, že když to nebude klapat - ať už z pohledu žárlení nebo nemocí, tak zůstane doma a půjde příští rok.

adel2507
4. srp 2020

Já jsem rodila v srpnu a syn měl v červenci 3 roky. Nechala jsem si ho doma a určitě toho nelituju.🙂 Měla jsem právě strach, aby neměl pocit, že jsme ho “vyměnili” za sestřičku. Ale hrozně mě štvalo, jak se mě všichni pořád ptali, proč nechodí do školky, když už má 3 roky. Jako by na to byl nějaký zákon.🤦‍♀️
Ale asi záleží i na tom, jestli dítko do té školky chce chodit. On teda o školce nechtěl ani slyšet, ale kdyby si přál chodit za dětma, tak bych mu nebránila.🙂

alcar
4. srp 2020

V dubnu nastupovala dcera do skolky a brachove dvojcata se meli narodit v cervnu. Nakonec se narodili tyden po jejim nastupu a domu jsme si je dovezli na konci kvetna. Jak jsem byla vdecna za to, ze dcera chodila do skolky, kdyz jsem kazdy den dojizdela na neonatologii. Ani na okamzik me nenapadlo ji do skolky nedat. Pece o nedonosena dvojcata byla narocna a myslim, ze ji bylo lepe ve skolce. Vse probehlo v pohode, nejake vyrazne zarleni nebo problem s adaptaci na skolku se nekonal. A tim, ze bylo pred prazdninama a uz pekne pocasi, tak dcera ani nebyla nijak nemocna, takze jsem se nebala nejakeho prenosu nakazy na kluky. A doktorka mi do toho taky nekafrala.

ivis_b
4. srp 2020

Synovi budou 4 a miminko bude v rijnu. Do skolky chodi od 2 let, ale ted je pul roku kvuli koronaci doma. Od zari ma nastoupit do statni skolky a porad s tim pocitam, on taky. I kdyby jen na dopoledne, chci, aby sel konecne do kolektivu, pro deti je to dulezite. Syn je introvert a deti ho moc neberou, radsi si popovida s dospelymi, nicneme o to vic detsky kolektiv potrebuje, aby se v nem naucil fungovat. Takze za me neni miminko duvod, proc odlozit nastup do skolky. Treba zkusit jen to dopoledne, clovek si doma nejak pofackuje domacnost a odpoledne pak bude cas na obe deti.

jironymou1
4. srp 2020

@areh Mam to stejne.Za par dni rodim a mala 3 roky jde v zari do skolky - na dopoledne.Popravde si i myslim, ze jak budu nevyspala a nase cacorka je zvykla po ranu byt venku s ostatnimy detmy, ze by byla prvnich par dni zklamana, ze budeme zavreny doma.Ale to ted nemohu vedet.Tak uvidime, jak to bude.Kazdopadne ona uz s tim "pocita" porad se pta, kdy uz pujde do skolky za kamaradama.Co se tyka nemoci.Take se toho bojim.Ale nemoc muze domu pritahnout kdokoliv.No jsem na to zvedava, jak to ne/pujde.

pabka
4. srp 2020

Druhá dcera narozena v únoru, první šla v lednu do školky, za nás dobre rozhodnutí, nelituji, nestahli jsme ji ani na sestinedeli, chodila rada a chodila domu po obědě, když chtěla, mohla tam spinkat, občas chtěla. Pro ni tam byla větší zábava než s miminkem doma v zimě, plus miminko jsem chtěla, aby taky občas mělo mámu jen pro sebe. Různě jsme to kloubili, občas zůstala s námi doma (jeli jsme na návštěvu nebo někdo k nám třeba), ale většinou chodila.. na školku jsme ji předem dlouho připravovali, jak to tam bude báječný, byli jsme se tam podívat, šla pak bez jediné slzy a ze ji měníme za miminko ji ani nenapadlo, odpoledne bylo zas vyhrazené hodně pro ni a její oblíbené aktivity. Za nás ideální.

fidorka86
4. srp 2020

Žádné z mých dětí nebylo připravené jít ve 3 letech do školky. Sama jsem se jich na to ptala, říkala jim, že tam budou beze mě, co tam budou dělat atd. Dcera ve 3 a 3/4 ještě odmítala být beze mě, pak se to najednou zlomilo a ve 4 letech najednou do školky chtěla. Ale nakonec kvůli nemocem a různým okolnostem nastupuje teď jako předškolačka v 5,5 letech. Doma mám ještě skoro 3,5 letou a krásně si vyhrají a nemám pocit, že bych ji o něco ochudila, u té mladší si nedokážu představit, že by do školky začala chodit teď od září. A jako bonus jsem aktuálně těhotná potřetí a termín mám koncem srpna. 😀 Nejstarší do školky jde, nejmladší zůstává doma. Jediné, co mě děsí jak píšeš, jsou ty bacily a nemoci ze školky. ☹ Toho se trochu bojím. Uvidíme.

veronikav31
4. srp 2020

Syn narozen v únoru, dcerka šla do školky v září, to jí bylo 2 r a 8m, necítila se odstrčená,ba naopak když jsem se jí ptala tak do školky chtěla.dcerka je hodně společenská a kontaktní, tak jí to nevadilo,byla ráda,žádný pláč,chodila jsem pro ni po obědě. se synem od malinka pořád někde chodíme,stejně jaji s dcerkou. Syn bude teď ve 2,5 letech taky do školky nastupovat. Za dobu co chodí dcerka do školky-2 roky byla jen 2xnemocná, jinak je zdravá,vitamíny,pohyb a zbytečně nenavlíkat je dobrá kombinace. mají chytnout rýmu na hřišti nebo ve školce,já myslím,že je to jedno. Jo a věčně nejsme doma,pořád jsme někde, ať na hřišti, v herně,kavárně,prostě hodně mezi dětmi.Takže doma se moc nezdržujeme,takže oba dva jsou na děti zvyklý

konidana
4. srp 2020

@vendysh syn je v říjnu a dcerce byly tou dobou tedy jen necelé 2 roky, ale ani příští rok od 3 let jsem ji do školky nedávala. Rok jsem s nima byla doma já a pak ten další rok tatínek (na mě už toho bylo moc😅). Holka šla do školky normálně v září od 3 a 3/4 a strašně se těšila. Fajn bylo, že jsem vodila i vyzvedávala já cestou do a z práce, s mladším byl na rodičáku manžel. Koordinovat odchody do školky s miminem by bylo malinko náročnější.

prejeta_zaba
4. srp 2020

A dávat ji tam třeba 2-3 dny po sobě na dopoledne? Aby se zabavila, poznala i něco jiného než domov a zároveň tam nebyla víc jak doma a necítila se odstrčená? Já bych to tak zpětně udělala. Stejně budete přes zimu někam muset chodit, nebudete zavření do dubna doma, protože miminko. 🤷‍♀️ Takže ono ty bacily, jestli jdeš do dětského kroužku nebo kavárny a nebo do školky, myslím vyjdou na stejno. A to sžívání proběhne tak jak tak, to neovlivníš. Jako ovlivníš, že nebudeš upřednostňovat mimino, ale to žárlení nejspíš stejně přijde. 🤷‍♀️
A nabízí se otázka, jestli se to dítě necítí víc odstrčené, když mu máma desetkrát za dopoledne řekne počkej, teď nemůžu a všichni jsou z toho akorát vyschízovaní než když si ve školce poblbne s vrstevníky a pak je zase s mámou. (Tím rozhodně neříkám, strkat do školky děti hodně pod 3 roky, ty tam podle mě v žádném případě nepatří.)

victress
4. srp 2020

nečetla jsem diskusi, ale měla jsem to přesně tak jako ty, v září dcera ještě ne 3 letá (až v prosinci) nastoupila do školky,ale jen na dopoledne, po obědě chodila domů a v říjnu se narodil syn, hodně náročný, takže jsem byla ráda, že je aspoň na to dopoledne doma, z bacilů jsem strach neměla, vztah měli a mají super, dceři jsem se věnovala odpoledne, aby se necítila odstrčená, ve školce přišla na jiné myšlenky, doma by ji to nebavilo pořád čekat, než obstarám mimino, abych na ni měla 5 minut času....

victress
4. srp 2020

* aspoň na to dopoledne VE ŠKOLCE tam mělo být

aronek
4. srp 2020

Myslím, že každá maminka pozná na co je její dítě zralé. Můj nejstarší syn chodil do školky od 3,5 roku a jen na dopoledne. První dva roky tam vůbec nespal. Nechtěl a já byla doma s mladším. Ten šel do školky těsně před třetími narozeninami, hrozně se těšil a rovnou spal, proto se přidal i starší. Starší dcerka šla do školky ve 2 a tři čtvrtě. Chtěla, dokonce si po měsíci vydupala, že tam i spala. Celou karanténu mi plakala, že chce do školky. I teď jí zdůvodňuji, proč nemůže jít. Nejmladší je zatím malinká, ale myslím, že i ona se bude těšit a půjde těsně před třetím rokem. Co se nemocí týče, mám extrémně zdravé děti. Mimo vší si ze školky nic nedonesly. Tiše jsem doufala alespoň za neštovice, ale pořád nic. Jsme tedy malá vesnická školka, lítají hodě po venku a mají úžasnou paní učitelku.

eithelwing
4. srp 2020

Ono je to asi jedno... Spíš by mě zajímaly možnosti, zda může dcera přestat chodit, jestli to přestavuje nějaký problém, a zareagovala podle toho.
U nás dcera chodila od dvou let dvakrát týdne do mikrojeslí. A v průběhu toho, po jejích třetích narozeninách, se narodil syn. Ten má teď dva měsíce. Dcera se k němu chová hezky, ale na mě je teď daleko víc závislejší. Někdy se jí do jeslí nechce, ale pak ráno už se moc těší a i když by vlastně nemusela, jede moc ráda. Krásně si to tam užije.
Teď v září nás čeká přechod do klasické školky. Dcera je opravdu hodně společenská, mám dojem, že to vyžití fakt potřebuje.
Co se bacilů týká, jo, to je víceméně jistota. A to zrovna dcera nikde extra nebyla, ani v jeslích, a stejně hned malého rýmou nakazila. 😖

rikatoka
4. srp 2020

Syn měl loni v červenci 3 roky a v tom červenci se mu narodil braska. Od září šel normálně školky,jak bylo v plánu. Taky je velice společenský a ma rad deti. Myslím, že prvních 14 dní prožíval jako většina dětí, do školky se těšil, ale chtěl tam být se mnou. Pak už ale pohoda a bylo to dobré rozhodnuti. Školka ho hodně věcí naučila, má spoustu kamarádů a myslím, že těch pár hodin denne, co je starší ve skolce, nějak nenaruší sourozenecky vztah. A jak někdo psal, ono to zarleni stejně přijde později, az bude druhorozeny vyžadovat více pozornosti. Nemoci nam domů žádné nepřinesl. Já jsem ráda, že do té školky chodil, měla jsem cas se věnovat malému, což bych jinak neměla. Ale na toto téma budou vždy dva tábory 🙂 já jsem naopak několikrát slyšela, proč chodí do školky, když já jsem doma na mateřské. Ale já jsem na mateřské s mladším, ne s tím starším. Rozhodnout se musíš asi sama. My jsme v tom měli od začátku jasno a udělali jsme dobře 🙂

nafreya
4. srp 2020

Dcera se narodila, kdyz mel syn dva roky. Uz od zacatku jsem vedela, ze ho ve trech do skolky nedam, ani na dopoledne, i kdyz ma deti rad, pripraveny na to jeste nebyl a pro mne bylo lepsi, ze si na sebe se segrou mohli zvyknout a sblizit se. A bylo to super. Jsou partaci a syn uz na skolku i vice dozral, pujde ve ctyrech a i pani ucitelka mi rikala, ze to pro ty deti je lepsi. Nemenila bych.

Navic jsem si "usetrila" starosti s vodenim starsiho do skolky, ono to neni zadna sranda, oblect starsiho, pak oblect miminko, starsi bude ze zacatku delat problemy (malo deti chodi ze zacatku do skolky rado a bez place). A kdybych ho dala jen na dopoledne, tak prijdu dom, uvarim obed a muzu vyrazit zasem smer skolka, takze v konecnem dusledku, misto abych si pomohla a "mela klid na miminko", budu ustvana jak pes 😀. Takze jsme byli doma a uzivali si to 🙂

veronikav31
4. srp 2020

@nafreya vidíš to a já to brala jako hru, dcerka jezdila na odrážedle,syn byl ve sporťáku.v zimě jsme brali boby nebo jeli autobusem,autem,nikdy nebyl problém.a uštvaná matka ze mě není, měli a máme pohyb.syn si zvykl,že se ráno prostě vstává se ségrou do školky,co ségra to on,když ségra šla s batůžkem,musel mít batůžek i on,když se někam jde, tak se oblíkají oba dva naráz.každej mě litoval,že musím vodit starší a mladší s námi,ale pro mě to byla pohoda, pak jsme často chodili s kamarádkami buď do kavárny s henou nebo na hřiště hned ze školky. vařila jsem odpoledne nebo večer,když si užíval děti táta, tak je to doteď. teď mě každý lituje,že budu vodit oba naráz do školky-pro mě pohoda,co jsme si zajeli bude fungovat dál, žádné odkládání prarodičům,vše jsem si zvládla.dcerka jezdí na kole,syn na odrážedle,máme natrénovanou trasu do/ze školky(20 minut pěšky nebo na kole) a bezproblémů.jen já si teď budu kupovat koloběžku,protože oba dva jsou rychlejší,když jezdí😅 a já za nimi musím chodit rychleji,abych jim stíhala,ale má to zase výhodu-jsem jako tyčka. Spíš bych řekla, že uštvaný jsou matky,kterým prarodiče hlídají děti a pak nastoupí do práce a najednou nestíhají,protože si to neumí zorganizovat.

alcar
4. srp 2020

Tak ja se vypravovala se starsi do skolky a k tomu jeste mimina dvojcata. A zvladla jsem to. Vstavani samozrejme v 5:45, abychom to na 8 stihli, ale pak cely den jen s dvojkama - to byla pohoda! 😂😅 Ja jsem teda od zacatku nastavila skolku i se spanim... proste o nicem jinem jsem nemluvila. Dceru na to od zacatku pripravovala, ze se ve skolce proste spi a bude tam az do odpoledne. Nevyptavala jsem se, jestli chce, ci nechce. Proste nastavena od zacatku a hotovo. Kdybych se ji zeptala, jestli chce, tak samozrejme nechce a do skolky by sla asi v 5. 🤦‍♀️😃

nafreya
4. srp 2020

Tak my mame taky pohyb, to co jste si zazivali vy po ceste do skolky, tak my si to zazivali po ceste na hriste, do lesa, do obchodu, k rybniku, ke splavu hazet kaminky apod. Kdyz bylo skarede, bavili jsme se doma. Odpoledne uz jsme zase vsichni doma i tatou, kdy se vrati z prace. Vareni mam jak kdy, nekdy dopoledne, vetsinou odpoledne. Odkladani prarodicum opravdu moc nehrozi ;).
Nemyslim, ze jsou ustvane spis matky, co jim hlidaji prarodice, spis zalezi i na tom, jakou praci rodice maji. Ono ne vzdy je to pak jednoduche a ver, ze nektere maminky/tatinci ty prarodice bohuzel potrebuji. Ne kazdy zacina rano v 7 a konci ve 2, ve 3 ;). Takze i kdyby byly organizovaly sebelip, tak to treba nestihaji

marti89
4. srp 2020

Já se syna zeptala (v září bude mít 3,5 roku), jestli si přeje chodit do školky (ukázala jsem mu, kde by to bylo, popsala mu denní režim aktivit, jak by to vypadalo s režimem doma kvůli odchodu a vyzvedávání) a druhou variantu dostal zůstat se mnou doma (poukázala jsem na to, že se budu muset věnovat víc miminku, tedy si bude muset víc hrát sám, že miminka hodně brečí a může ho to obtěžovat). Řekl si, že chce být s námi doma, což mi vyhovuje, protože trpí na atopický ekzém a dětská nám to sama nedoporučovala, že bude náchylnější na nemoce. Druhý syn se narodí tento nebo příští měsíc..

veronikav31
4. srp 2020

@nafreya u nás už toto co jste měli vy nestačilo,i když jsem byla x hodin denně venku,vymyslela program,tak to nestačilo,máme kousek od domu školku a scény,že chce jít za dětmi byly na denním pořádku.dcerka je za školku ráda,má tam kamarády,učitelky má super.me chlap chodí od 6-14.30-15h,já budu chodit 7.30-2xtydne do 17h.ja mluvím o tom,že někteří prarodiče hlídají děti skoro denně,i když je máma na rodičovské dovolené,pak na ty prarodiče spoléhá a když se vrátí do práce tak neví kam dřív a z toho je uštvaná máma.

veronikav31
4. srp 2020

@marti89 s doktorkou si dovolím nesouhlasit,dcerka atopický ekzém(po mě) má taktéž ve spojitosti s alergií a je víc zdravější než děti co jej nemají.spis já osobně nezávidím dětem a rodičům které mají bezlepkovou či jinou dietu,ty jsou na tom hůř

marti89
4. srp 2020

@veronikav31 Malý nemá žádnou potvrzenou alergii, přesto snadno chytne právě plicní nemoci (má to souvislost s předčasným narozením).

veronikav31
4. srp 2020

@marti89 a něco na posílení nedostává?

zuzineckah
4. srp 2020

Tak ja najmladší plánovala tak, aby prostrední naskočil do školky👍Byla jsem rada, ze mám na miminko čas, když malý nechtěl do školky nemusel. Ale on měl od malička děti a kolektiv rád, takže pro nej to bylo úplně v pohodě a pro mě tím pádem taky 👍jejich vzájemný vztah to nijak nepoznačilo, jsou parta k pohledání😂

marti89
4. srp 2020

@veronikav31 Samozřejmě, bere probiotika, lichořeřišnici, pupalku..