Dát či nedát starší dítě do školky?

7. únor 2021

Hezký den všem,

zajímá mě názor maminek, které mají více dětí - před prázdninami se nám narodí druhé dítě a starší dcera by měla jít (nejsem si stále jistá) v září do školky. Přestože nás zápis teprve čeká a chci nechat konečné rozhodnutí na dceři (v říjnu
bude mít 3 roky) , přemýšlím, jaká jsou pozitiva a negativa. Jen chci podotknout , že žijeme na malé vesnici a dcera by šla právě do naší školky 1km od baráku a že hlavním důvodem k tomu ji tam dát je to, že si myslím, že už potřebuje trošku víc impulsů, že potřebuje být s dětmi, prestoze se ji dost věnuju a je dle toho i velmi šikovná, nikoliv to, abych měla klídek s miminkem (i když by to mělo svá pozitiva, že bych si dopoledne postíhala domácnost a miminko a odpoledne bychom trávili všichni spolu). Co mě odrazuje je to, že se k nám musí nastoupit hned na celodenní docházku po-pá, vyžaduje si to tak ředitelka a v případě dopolední docházky doporučuje si nechat starší dítě doma. Takže se cítím být trošku pod tlakem, protože absolutně nevím, jak to dcera bude zvládat a ještě se sourozencem, který bude doma s maminkou. Mohla bych vás poprosit o názor a třeba zkušenosti? Snažím se o tom s dcerou mluvit už teď a přijde mi, že si to moc nedovede představit a vzhledem ke covidu mám i strach, že nás čeká symbolický zápis bez toho, aniž bych to dceři mohla ve školce ukázat. Upřímně bych si ji nejraději nechala doma (čistě z důvodu, že je to moje malá holčička stále 😄), ale nechci ji bránit v rozvoji a kamarádech, protože je velmi společenská a ze hřiště odcházíme s brekem...a taky mám strach, že miminko může být náročnější (dcera byla také velmi neodlozitelna a nechci , aby mi malá doma "stála za prdelí " a trpěla tím, že se jí nevěnuji. Díky za názory všem.

neomenia
7. únor 2021

To mi přijde úplně na hlavu, od ředitelky, vynucovat celodenní docházku, co to je za pitomý pravidlo, proboha?? Pokud je to tak a pokud v okolí nemáte nějakou alternativu ( dětská skupinka, lam bys ji mohla dát třeba na 3 dopoledne, aby byla s dětmi...) tak bych si ji nechala doma. Tříleté dítě opravdu nepotřebuje byt cely den ve školce 5 dní v týdnu, zvláště, pokud jsi doma ( jsou situace samozřejmě, kdy je třeba maminka samozivitelka a musi pracovat a jinak to nejde, ale to není tvůj případ). A další věc, nebude ti domů k miminku tahat ze skolky nudle a kašle, to si buď jistá, že trochu nebo třeba i hodně marodit ten prvni rok ve školce může, než si vybuduje imunitu.

cilkat
7. únor 2021

Pokud je pokyn "jedině plná docházka", podívala bych se po okolí, kolik stejně starých dětí do školky půjde a kolik jich bude spíš k mání třeba na hřišti/na zahradu. Mému synovi školka rozhodně prospívá, ale chodí 3 dny v týdnu jen dopoledna, zbylé dva dny je doma. Celodenní docházku každý den by rozhodně nedal... Myslím, že zjistíte, že víc vrstevníků potkáte na tom hřišti.
Ještě bych si ověřila, jestli ten pokyn od řiditelky je opravdu "dítě musí chodit domů až odpoledne", nebo "zapište dítě na celý den, ale klidně může jít po obědě" - u nás je to totiž ta druhá varianta s tím, že tohel nastavení nelze měnit v pozdějších letech, tudíž třeba tříleťák musí být zapsaný celodenně, aby mohl jako předškolák občas přespat.

autor
7. únor 2021

@cilkat Ano, je to tak, bydlíme na malé vesnici a jsem v kontaktu s ostatními maminkami, které řešily to samé, ale je fakt, že jsem za jediného "mimoně", který to řeší, ostatní dávají děti klidně už v 2,5 letech stylem "raď si, musíš to zvládnout " a já jsem za tu citlivku, ale zjistím si ověřené info přímo od paní ředitelky, až bude příležitost. A jinak v okolí nic nemáme, všude si musí člověk sakra zajet, takže to bych si ji spíš nechala doma. Moc děkuji za názor 🙂

autor
7. únor 2021

@neomenia Omlouvám se, odpověděla jsem s tou skupinkou v předchozím příspěvku. Jinak rozhodně souhlasím, dost se to ve mně pere musím říct, tady je běžné dát dítě do školky brzy a šlus. Když pak od kamarádek z větších měst slyším o možnosti dát dítě do školky 2-3x v týdnu jen dopoledne, otevírá se mi kudla v kapse, proč tady to nejde. Nutno říct, že naše paní ředitelka je velmi svá.

j.a.n.i
7. únor 2021

Asi takhle, jedine, o cem muze reditelka rozhodovat je to, ze prijima pouze na celodenni dochazku. To, jestli ty vyzvednes po obede nebo po spani a zda tam bude chodit 5x tydne nebo 2x, to uz je na tobe.

lennus
7. únor 2021

Jsem určitě pro školku, ale postupně a pokud jsem byla doma s mladší, starší chodil na tři dny, chtěla jsem si ho užít a i aby byli sourozenci spolu. My dáváme tedy do soukromé lesní. Starší začal na dva půl dny dva měsíce před 3. rokem, celkem brzy tam pak už chodil celý týden a celé dny, protože jsme bohužel přišli o miminko a já se vracela do práce. Mladší chodí od 2. roku, chtěla za bráchou a líbilo se jí tam, díky němu si zvykla, než začal chodit do školy. Teď chodí na 2-3 dny, bude mít tři na jaře, ale taky začínala na dva půl dny. Opravdu mi přijde zbytečné dávat malé dítě na celý týden, když jsem doma, i pro ty děti je vzájemný vztah skvělý a už nikdy nebudu mít na oba tolik času jako na mateřské. Otázka, zda má na toto ředitelka státní MŠ právo? Pokud platím za celý měsíc, tak jí může být jedno, na jak dlouho chodí. Možná bych si toto i ověřila někde na Ministerstvu školství, nezdá se mi to. Případně nemáte na zvykání pro začátek třeba na první rok dva v okolí nějaký klub či soukromou MŠ, že by chodila méně dní?

lennus
7. únor 2021

@neomenia Naše malá je ve školce už skoro rok, od druhého roku a není nemocná vůbec, starší syn občas byl, když nastoupil, ale pak nic domů netahal, když byla miminko. Rozhodně neznám to, že by nastoupil a skoro tam nechodil.

To je třeba nikdy neřešila, holt si těmi nemocemi musí projít a kojila jsem a věřila v protilátky z mléka.

mamikry
7. únor 2021

Ja jsem dala starsiho az do predskolaku, ale jsou o dva s brachou a sli spolu. Bylo to teda chvilema narocne, ale jsem za to rada. Maji spolu krasny vztah a nikdo si neprisel odstrceny. Mladsi sel az ve 3,5 a styskalo se mu tam, klidne bych ho dala az ve ctyrech, to je podle me tak optimalni vek, kdy uz jsem na starsim pozorovala, ze to potrebuje. Ale je to asi individualni, holcicky jsou taky v ledascem napred.

autor
7. únor 2021

@mamikry Děkuji, že jsi mi to napsala i z tohoto pohledu, oč mi hlavně šlo, ne tak o to, jak je u nás zavedená školka (o které si 100% ověřené info zjistím přímo od ředitelky) 🙂.

autor
7. únor 2021

@lennus Děkuji za názor a je fakt, že je velký rozdíl mezi tím, co tu je zavedené a tím, jak by to mohlo být, kdybych si to "vydupala", zjistím si to. Taky jsem pro školku, ale ne celodenně a ne každý den.

g_m
7. únor 2021

Já bych dala. Mám děti necelé dva roky od sebe a ten rok, než šla starší do školky byl někdy očistec, ale byla o rok mladší, což dělá hodně.
Rozhodně si nemyslím, že tím, že šla, byla odstrčená. Právě naopak, naučila se dost věcí, doma bych na ni neměla tolik času a potřebovala jsem se i věnovat mimišu.
Ona se ale zároveň na školku a děti strašně těšila. Má ráda společnost a kupu dětí kolem sebe, kdybych ji dala až do předškoláků, tak zblázníme obě.
COvid bych neřešila vůbec, ten můžete chytit i v blbém obchodě...

neomenia
7. únor 2021

To je smutný 😔. Ja bych nedala, taky jsem vice napojena na dítě a styl "zvykej si" u tak malých dětí je na mě dost chladnej, teda....

autor
7. únor 2021

@g_m Neřeším covid kvůli možné nákaze, ale kvůli tomu, že skrz něj neprobíhají řádné zápisy, což mě mrzí, že by si to dcera takto dovedla více představit. A děkuji za zkušenost, takovou verzi slyším taky ráda. Já se více bojím, že dám dceru na 2 dny v týdnu a ona mi bude dělat scény, že chce chodit každý den 😄. Můžu se zeptat, kdy se začala těšit? Naše malá je chytrá, ale když se bavíme o školce, tak řekne jen, že jsou tam děti a bude si s nimi hrát, ale myslím, že si to moc nedovede představit.

neomenia
7. únor 2021

@lennus moje dcera taky moc nestonala ve skolce, byla dlouho kojena taky, z me zkušenosti to není, spíš, co znám z okolí a taky z práce.

autor
7. únor 2021

@neomenia Je a přiznám se, že jsem fakt jediná nebo jedna z mála, kdo to řeší.

neomenia
7. únor 2021

To je mi líto, ja to řešila hodně, dcera měla 2.5, kdy začala chodit do dětské skupiny, ALE bylo jivh tam jen 7, bylo to 3 x týdně a nebyla jiná možnost, potřebovala jsem chodit do práce. Mladsiho sourozence tenkrát ještě neměla.
Moc držím palce, ať to dobře vymyslite, věřím, že to snad bude tam, jak psala
@j.a.n.i

autor
7. únor 2021

@neomenia Já počkám na řádný zápis a na vše se zeptám paní ředitelky, určitě malou do školky chci dát, ale ne denně. Jinak si na druhou stranu říkám, že kdybych se vracela do práce, tak nemám na výběr a musela by to ve školce zvládnout, bohužel nemáme hlídací babičky a dědečky.

vercamudrunkova
7. únor 2021

Ahojky já mám děti o 3 roky a starší normálně nastupovala září do školky a doma jsem měla 2 měsíční miminko. Moje starší je velmi společenská a nemohla se dočkat školky. Je pravda, že se u nás neřeší kdy půjde domů. Vždycky jí můžeš stáhnout a nechat si jí doma

hezz17
7. únor 2021

Dcera je zarijova, mladsi v unoru. Takze kdyz sla do skolky, uz mu bylo pul roku a nemusela jsem resit to, ze "se narodi miminko a me da maminka pryc". Hrozne se tesila, i kdyz do te doby moc společenská nebyla. Prvni asi 2 tydny byly docela hrozny, protože rano strasne plakala, me to rvalo srdce a probrecela jsem doma cele dopoledne. Ale ona pry vzdycky brecela jen treba pet minut a pak.si sla hrat (rikala dcera i ucitele). Po cca mesici a pul tam zacla spat a ted uz domu po obede nechce ani boha. Ale kdyby me nutili hned ji tam nechat spat, tak budu hodne zvazovat, kdyz ji nejsou jeste ani tri.
My taky nemeli zapis kvuli covidu, takze sla prvni den do uplne ciziho prostředí mezi uplne cizi lidi. Ale ted uz skolku miluje. Rika ze ve skolce je to lepší jak se mnou doma 😀 coz se ji nedivim, kdyz nikam nemuzeme. Predtjm jsme chodili 1x tydne do zoo, 1x tydme do knihovny, do bazenu.... a ted max na hriste

hezz17
7. únor 2021

A za nas teda rozhodne lepsi denne a na dopoledne. Nez jen treba po st pa. Protoze pak uvidí, ze nekdy musi, nekdy nemusi a bude si vynucovat, ze dneska taky nechce. U nas to tak bylo. Pani ucitelka rikala, ze tohle deti akorat mate a je lepsi pevny rezim.

tulikiss
7. únor 2021

jen k tomu ze "pani reditelka vyzaduje" celodenni dochazku, neni to mysleno tak, ze chce do prihlasky napsat celodenni a v pripade ze bude chodit "po o" tak si bere domu svacinku? u nas to tak bylo, prednost se dalo detem co jsou na celo den, i kdyz nakonec treba chodily po o. Ale aspon driv to bylo tak, ze na dite na celoden dostala skolka 100% dotace, na dite co je nahlaseno jen na dopoledne, jen jednu tretinu dotace na dite.

jade85
7. únor 2021

Syn chodí už od září 2020 do jesliček, kde to miluje a vyloženě mu to tam prospívá. Teď mu budou tři, takže k zápisu do školky teprve půjdeme. Termín porodu mám v půlce září 2021, cca od srpna už nebudu pracovat, takže srpen si doufám užijeme v klidu spolu doma, ale myslím, že v září bude chtít jít zas za dětma do školky, kterou máme pár kroků od domu. Doufám, že celodenní docházku nám nikdo nutit nebude, pro adaptaci mi určitě přijde lepší, aby chodil jen na dopoledne a pak se uvidí, jak se mu bude líbit/jak bude zvládat. Plus teda uvidím podle toho, jak budu zvládat já s miminkem a jaká bude situace s covidem. Vlastně si ve finále umím představit všechny varianty od toho, že bude se mnou pořád doma až po celodenní školku 😃
No každopádně děkuju za dotaz, sama jsem se díky tomu nad tím víc zamyslela 😃

fyii
7. únor 2021

Ahoj, malou bych prihlasila a delala si to podle sveho. Kadopadne ji muzes kdykoliv omluvit z ruznych duvodu, takze bych to nehrotila. Ja deti davala postupne na dopo a pak jsem zjistila, ze stdjne prijdeme domu a odpocivaji a neusnou, kdezto ze skolky je mala vesela vyspala. Je ji 2,5 a klukovi 4, ten teda,nespi, ale odpociva. Kazdou chvili mame doktora v Motole, takze celodenni vylet, nekdy jedeme za babickou, nekdy nejaka ryma atd. Deti chodi spolu a moc radi, tesi se, zadne slzy. Delam z domova, takze rezim mame dle potreby.

areh
7. únor 2021

Měla jsem to podobně minulý rok. Starší syn v říjnu 3 roky, mladší se narodil teď v září. Měl nastoupit v listopadu, ale nakonec šel od ledna a je to super! Doma se semnou nudil, nestíhala jsem s ním dělat tolik aktivit jako ve školce. Rychle se začlenil, nosí domů výkresy a tvoření, naučil si zase jinak hrát, hraje si s dětma, které mu chyběly. Ikdyž jsem taky pochybovala, rozhodně nelituju, jen ho ti posunulo.
Dopoledne si uvařím, uklidím,pohraju s prckem a odpoledne jde prcek stranou a věnuju se staršímu. Když byl doma, tak mi přišlo, že jsem se pořádně nevěnovala ničemu a nikomu.
Jsme taky na vesnici a syn chodí po spaní, když jde po obědě,tak mi neusne...

pampeklec
7. únor 2021

Jestli se těší, zkusila bych jí zapsat klidně na celodenní a uvidíte. Myslím, že spousta věcí se dá pak domluvit i s těmi učitelkami - pokud jsou aspoň trochu rozumné, rády vám vyjdou vstříc s adaptací nebo i jinak. Navíc bůhví, jak to v září bude 🙂 Třeba budou ještě rády, když si jí budete brát po obědě nebo tam nebude jeden/dva dny v týdnu chodit vůbec. A nebo naopak dcera bude chtít zůstávat. Myslím, že u nás na malé vesnické školce se taky dá zapsat jen na celodenní ale reálně většina dětí chodí po obědě / po kroužku nebo aspoň hned po spaní a vůbec není problém, když tam občas nepřijdou vůbec. Naopak naše děti jsou exoti, protože obvykle zůstávají celý den. Jen bych ještě doporučila už od začátku zavést nějaký režim - chodí se do školky tehdy a tehdy (třeba vždycky dopoledne kromě středy), maminka zatím dělá to a to (a je to pro děti děsná nuda 🙂 ) - a aspoň z počátku se ho snažila dodržovat i přes případné (mírné!) protesty (nebo vaší pohodlnost). Mám pocit, že dost často je právě problém to, že školka se bere jako "když se to zrovna všem hodí a chce, jde se do školky", jenže pak jí dítě nebere jako svojí zodpovědnost, "práci", a když je pak opravdu potřeba tam chodit, nechce se mu a jsou z toho zbytečné scény.

korin
7. únor 2021

A máš vůbec jistotu, že ti ji vezmou, když bude mít 3 roky až v říjnu? Zapsala bych jí celodenní docházku (u nás je za to víc bodů v přijímacím řízení) a vyzvedávala podle sebe. Třeba někdy bude chtít ve školce spát. Ale nedovedu si představit, že bych ji tam šupla po-pá rovnou do odpoledne v necelých 3 letech, když na tom nezávisí vaše obživa apod.

becicka
7. únor 2021

Já bych nedala, aspoň se můžeš doma pěkně věnovat sžívání sourozenců 🙂

hojda
7. únor 2021

Jak te muze nutit nechavat tam dite cely den? Nam reditelka hen rekla, ze neni schopna idpocitat odpoledni svacinu, pokud pujde dite po obede, ale to jsme vubec neresilu, obcas dostala svacinku domu a obcas propadla, ale nemeli jsme s tim problem. Co kdybys chodila odpoledne nekam do prace a jedina moznost vyzvednout a predat dite by byla po obede????

ada22
7. únor 2021

Myslím, že s tou celodenni docházku to bude jak píše @tulikiss. U nás taky hlásíme celodenni docházku, ale normálně deti chodi po O.

autor
7. únor 2021

Holky, díky za příspěvky, dozvěděla jsem se, co jsem potřebovala a zbytek si zjistím sama osobně. Určitě je rozdíl mezi řádem a individuální domluvou. Přihlásím dceru na celodenní docházku a uvidíme, ale něco mi říká, že kdybych ji chtěla brát po obědě domů, tak nebude chtít . Máme ještě čas, zatím to nechám být. Děkuji speciálně těm, ktere mě pochopily a zaměřily se nejen na docházku a nařízení. A jinak ano, jsem si jistá, že dceru vezmou, berou i mladší děti.