Kdy a proč řešit diagnózu ADHD u dítěte?
Ahoj,
zajimalo by me, jestli se diagnozy jako ADHD daji nejak resit, zvlast nejsou-li v uplne zavazne forme aby to bylo vylozene na medikaci? Premyslim, jestli se mam objednavat se 4 letou dcerou - kam vlastne? Domnivam se, ze nejaka diagnoza u ni asi bude, ale je mi k necemu kdyz ji zjistim? Pripadne vadi necemu kdyz do zadne poradny nepujdeme?
S dcerou normalne fungujeme, akorat je to obcas na mlaceni hlavou do zdi. Neni nezvladatelna, ale napr. absolutne neni schopna se soustredit. Napr. obouvani bot - prestoze kazde obouvani u ni stojim a rikam "koukej na to, co delas" tak ona porad teka ocima jinde, nadskakuje jak nevydrzi sedet a pri tom si teda poslepu nasouva tu botu. Jestli ji bude mit na spravne noze zavisi jenom na nahode.. Prestoze to pozna, vi jak ma poznat kam ktera bota patri, ale tezko to udelat, kdyz se na to nekouka, ze. Tak je to ale kazde obouvani uz cca rok, ne ze jsme to zacali trebovat pred tydnem a ji to porad nejde... Kdyz se neobouvame a nikam nechystame a poprosim ji, at srovna boty jak k sobe patri, tak to udela dobre...
Kdyz mluvi, tak teoreticky umi mluvit dobre, umi vetnou stavbu, ma slovni zasobu (nevyslovi tedy sykavky a R,Ř, ale to me jeste netrapi). Co me trapi je, ze kdyz mi chce neco povedet, tak zacne prvni 2-3 vety dobre, ale pak uz ji to nebavi, tak zacne mluvit tak, ze rika treba jen prvni slabiku slova a neuveritelnou rychlosti, takze z toho, ze ji, nevim "pri behu padaji kalhotky" udela "pbepaka". Samozrejme tomu nerozumim. Tak mi to 3x zopakuje blbe nez konecne akceptuje, ze to fakt nepochopim, znechucene si oddechne a zajeci na me "pri behu mi padaji kalhotkyyyyyyy"
Taky je vecne "mimo". Ale tak, ze spolu treba varime, ona si zacne utirat pultik, ja na ni mluvim napr. jeslti chce neco nasypat do polevky. A nic. Zopakuji a nic. Teprve kdyz na ni vylozene zakricim jmenem, tak s sebou skubne a zavnima otazku (a vetsinou nadsene CHCE neco nasypat..). Ale to neni o tom, ze by ji vyjimecne neco tak moc zaujalo, ale za 2 minuty se zopakuje stejna situace, akorat si bude zaujate prohlizet pytlicek s korenim a nebude vnimat otazku, jestli chce michat.
To jsou jen takove priklady co me ted napadly nejpalciveji - dnesni dopoledne :D
Je to desne narocny, je to uz asi za hranou, kdyz je to uplne normani (jasne, kazde dite se nekdy zasni, ale nekdy - ona porad), ale nejak to vim, ze se takto chova a fungujeme. Ve skolce zadne potize nehlasi
Mam to resit, nemam to resit, co byste delali? Nebo je to normalni a ostatni deti mam vyjimecne, ze to nedelali? 😅 Znam vsechno mozny, deti mam 3, ale tohle je pro me novinka
@ninive211 hele, to presne - kdyz mi chce neco rict (i kdyz ji vnimam), tak stejne prijde, chytne mi obema rukama hlavu, otoci na sebe a povida..
Sezenu i toho klinickeho psychologa. Pro jistotu. A at to mam vcas a az to budu potrebovat, tak at nepanikarm, ze dlouhe lhuty. Vsem diky!

@tereza0111 Pokud vím, jde z EEG nějaká forma ADHD potvrdit, ale jen nějaká jedna konkrétní forma. Vyloučit nelze žádným přístrojovým vyšetřením.