icon

Kdy je ideální začít s odplenkováním dítěte?

Ahoj, mám dceru, na začátku dubna bude mít 2 roky. V rodině začíná být tlak na odplenkování. “Dřív už přeci v roce plíny neměly. Dávali jsme na nočník po spaní, před procházkou, po, před jídlem, po jídle…atd.“ Mám pocit, že jsme jako děti snad jen seděly na nočníku. Dceru občas posadím, jednou si i vyčurala, ale bere to spíš jako zajímavou činnost stejně jako stavění kostek, zatím moc nechápe, co tam má dělat. Říkala jsem si, že počkám na 2 roky, bude i jaro a méně svlékání než v zimě. Teď si ale říkám, jestli prostě nejsem jenom líná 🤷🏼‍♀️ Jaké máte zkušenosti s odplenkováním u svých dětí?

Strana
z2
vladienka
12. pro 2023

Obe holky som odplienkovala v 22 mesiacoch indianskou metodou. Za 3-4 dni bolo hotovo. Pride mi to idealny vek

jerrabina
12. pro 2023

@jerrabina jo ještě tedy jsme změnili plenky z lepicich na kalhotkove, a bylo vysvětleno že to vlastně není plenka v pravém slova smyslu a cílem je aby to zůstalo suché. Což se taky podařilo. Ale hlavně to bylo fakt o tom že jsem věděla "ještě ne" a pak jsem vnímala, jak se v té hlavičce něco přepnulo a už se dalo začít.

cassidyc
12. pro 2023

My to zkoušeli po druhém roce nějak a ze začátku paráda, ale pak to nedával. Podle mě na to opravdu nebyl připravený. Tak jsme se vrátili k plenkám, pak jsme to zkusili znova vlastně náhodou když měl 2,5 roku, pořád jsem chtěla čekat, až bude venku tepleji a on se dole osypal a potřeboval větrat. A vyšlo to skoro bez námahy, protože na to už měl mentálně. A taky to všichni kolem hrotili. Já se spíš bála, abychom to stihli kvůli školce.

emillyhk
12. pro 2023

Syn bude mít za dva měsíce tři a teprve tak před měsícem začal akceptovat, že nemá plenu. 🤦‍♀️ Do té doby hysterák, nechtěl být nahatý, nechtěl spodní prádlo, nechtěl ani tepláky bez pleny... Teď už je doma bez plenky, nehoda tak jednou za tři dny, ale vždycky se potom zasekne a ten den už bez pleny odmítá existovat. Je to na hlavu, manžel vždycky povolí, ale když jsem doma (už chodím do práce), tak má slipy a říká si, když potřebuje na nočník. Na noc pleny má a ráno jsou úplně durch, takže to má čas. Ale věřím, že po vánocích už bude přes den bez plen.
Jo, řeči rodiny a všech okolo jsou náročné... Ale tak jako od roku a půl jsem to zkoušela, prostě to nešlo, dali jsme pár týdnů pauzu a zkusili znovu. Mě to štvalo, že má pořád ještě pleny, hlavně kvůli penězům. Ale pro mě menší zlo než dítě, co mi bude řvát až z toho začne škytat... 🙄

lucie_1986
12. pro 2023

No tedy 😅 Moje zkusenost je takova, ze jsem prvni dceru posadila poprve na nocnik cca v 10ti mesicich, ona se k velkemu prekvapeni vycurala a proste jsme zacaly trenovat 😃 Nijak jsem to nehrotila a uplne bez plinky cely den byla v necelem roce a pul. U starsi to bylo kolem druheho roku, ale vim ze by to slo i drive. Jako myslim si ze je to casto o duslednosti matek a popravde nejednou jsem videla u kamaradek, ze dite si REKLO ze chce na nocnik a ona na nej, ze ma plinu. To je mi tech drobku fakt lito kdyz samy v tak utlem veku si umi rict a takovahle reakce.

janina92
12. pro 2023

@marketanovakova14 máme podobně staré dcerky. Bude mít dva roky v květnu a určitě plánuju ji aktivně učit na nočník právě na jaře, aby třeba do podzimu už uměla 🙂 snad se zadaří. Myslím, že kolem těch dvou let je to idealní. Teď ji občas posadím a má z toho spíš srandu 🙂..tak hodně štěstí 🍀

elfka21
13. pro 2023

@marketanovakova14 Jela jsem asi střední cestou. Prosazovala jsem občas od roka, ale bez stresu a nějakého očekávání… prostě aby se a tím seznámila. Věděla jsem, kdy kaká, takže jsem brzo nemusela přebalovat pokakanou plenku, u čehož byl před tím vždy boj, vyváděla a lezla pryč. Ušetřila jsem tak jednu dvě plenky denně a to mi stačilo. Krátce po druhých narozkách bylo léto, sice si neříkala, ale zkusila jsem to. Vzala jsem plínky a do týdne bylo hotovo i v noci. Nepokakala se nikdy. Je to určitě silně individuální, všechny děti mé sestřenky byly v roce a půl bez plen. Ale ve dvou letech už je velká pravděpodobnost, že by to mohlo jít. 😉 A pak je nádhera, když si dvou a půl leté dítě dojde samo na nočník a jen mi to pak přijde oznámit. 😉

eithelwing
13. pro 2023

Nočník jsme doma měli cca od doby co děti chodily. Občas si sedly, ale nenutila jsem.
Z praktického hlediska je samozřejmě teplo lepší, dítě nemusí mít tolik svršků, budete po venku, kde nehody nemusíš hned uklízet.
Mam děti v dubnu a v cervnu narozené. Zacala jsem vzdy úderem druhých narozenin. U dcery se indiánská metoda napoprvé nepovedla, plakala, i po dvou dnech to byl samý neúspěch. Tak jsem to zrušila. Povídala jsem si o tom s ní a po 2 měsících to byla ochotná zkusit znovu. Do týdne hotovo, za další tři měsíce přidala odpolední spánek a za půl roku i noc.
Syn byl trochu pomalejší, častěji měl nehody vlivem toho, že vše bylo zajímavější než řešit močový měchýř. ☺️ Ale dal to obdobně. Má teď 3,5 roku a je komplet bez plinek. Ale třeba měl problém cca ve 2,5 letech, kdy byl přes den bez plinky, dostal ale na tři týdny sádru nad koleno a s ní prostě nočník odmítl a zase jsme davali plinky. I tak se do dvou týdnů po sundání sádry znovu odplenkoval.
Za mě je lepší počkat, než mozek dozraje. Ušetří to nervy tobě i dítěti.

teate
13. pro 2023

@marketanovakova14 Obě moje děti byly bez plen ve dvou letech. Ta malá je už bez nich pár měsíců a dva jí budou teď v sobotu. V životě jsem je na nočník neposazovala …. Prostě doma jen tak stál a ony z ničeho nic přišly a vyčůraly/vykakaly se samy. Nech ji být, dej ji čas. Tohle umělé vysazování jen oddaluje zralost a způsobuje traumata v podobě zadržování apod.

upuska
13. pro 2023

Nečetla jsem všechny příspěvky.. ale dceři byly v září 2 roky. V polovině léta se nevycurala do nočníku, sedla si na něj stěží na 5vterin..pak mě namotivovala kamaradka se stejně starou holčičkou bez plen a když zase začaly být vedra, tak jsem jí venku nechala běhat jen v tričku, ať si čůrá, jak chce..díky tomu teprve tuhle potřebu začala vnímat a ja ji začala nabízet nočník. Trvalo to asi 3 dny..další 3 dny trvalo než pochopila, že se necura ani do kalhotek a legin. Byly to dlouhý 3 dny 🙈 ale přišla na to. Syna jsem odplenkovavala později. Bylo mu asi 2,5 nahrál nám tehdy covid, že jsme byli hodně doma. Ale nešla jsem tehdy takhle na tvrdo ..

dohnalovic
13. pro 2023

Dcera je v únoru. Začaly jsme taky po tom 2. roce. Asi v dubnu. Po 14 dnech jsem to vzdala. Chytla pak takovou hysterii a na nocnik už se nemohla ani podívat. Dala jsem ji 14 dni pauzu. A jak když lusknu prstem, úplně otočila. Měla jen jednu nehodu jinak už pak chodila úplně sama. Odplenkovani se podařilo v květnu. Jasný, ze sem tam se stalo když se zabrala do hraní a neměla čas. Ale uvedomovala si to už i na noční spaní a budila se se suchou plinkou. Nechala jsem ji cca ještě pro jistotu dva měsíce plinu na spaní a v létě už neměla ani na noc. Syn ten je zas v lednu. Taky jsme začaly po 2. roce na jaře. Za měsíc byl bez pliny. Na noc to samé jak u dcery

Strana
z2