Kdy "pořídit" druhé, když už nejsem nejmladší?

nugetka20
27. lis 2017

Kamarádka má kloučka 20měsíců, je jí tuším 32, s přítelem čekají 2. prcka. Mě je 34, prckovi je 17 měsíců. Mám problém se zády (vyhřezlá plotýnka), klouček byl od mala dost divoký, ukřičený a nespavec, první půlrok byl dost nepříjemný, dost jsem si sáhla na dno. Nyní už je to defakto "sranda", pomalu zvažuju odstav od prsa.

Přiznávám, že mě nahlodala i argumentem, že chce děcka rychle po sobě právě i kvůli svému věku.
Já druhé teprve zvažuju, resp. i manžel zatím ještě o druhém nechce moc slyšet. Když jsem byla ležák na kortikoidech, dost si moji mateřskou "užil", defakto si zažil tu svojí ....

Jaký na to máte názor .... mladší už nebudu, ale bojím se .... :/

kaci11
27. lis 2017

Ja mela deti v 36 a 39. Vubec bych se nebala pockat. Jsi jeste mlada.😃

gnozka
27. lis 2017

První dite jsem mela v 34 a ted čekáme druhe a je mi 36. Také jsem nechtěla čekat do 40ti . A chtela je mít po sobe . I kvůli mateřské . Nechtělo se mi vracet na rok , dva do prace a pak zase na mateřskou . Chtela jsem to vzít naráz .

jezz1e
27. lis 2017

Já bych to zas moc neodkládala - po 35 jde plodnost celkem prudce dolů, ať s tím pak nebojujete. Samozřejmě je dost holek, co mají v pohodě děti i ve 40, ale asi víc je těch, kde se to už nedaří.

verusky
27. lis 2017

ja bych pockala, az se budes na dalsi miminko citit. ja chtela dve deti za sebou kvuli jejich kamaradstvi (mam vzdy dve 16 mesicu po sobe), ale jsem zdrava a rodila jsem ve 27, 28 a 35, 36 letech.
na kamaradku se neohlizej, poslouchej sama sebe a sveho partnera. pises, ze ted uz je to pohoda, ale stejne musis pocitat s telem, ktere dostalo zabrat a novym tehotenstvim, ktere netusime, jake bude (nejde jen o cas po druhem porodu, ale take zvladnout skloubit nevolnosti, unavu a stavajici ditko). takze si pekne vychovej synka a pockej na Tvuj vlastni pokyn- uz se na to citim...

normalnimatka
27. lis 2017

myslim že rozmezí 2,5 roku je docela fajn, takže bych začla zkoušet ;) tak nejmladší nejste, nejstarší taky ne.... ale neotálela bych.

terezapetrova
27. lis 2017

@nugetka20 me to přišlo jasne stačí si položit dvě otazky chci jeste dite a chci aby prvni mělo sourozence? Tam sem si jednoznačně odpověděla ano a pak rozhodne necekat nechci malovat čerta na zeď ale klidně muže trvat rok, dva nez se zadari (každé početí muže byt jiné) a čím déle budes od největší piplacky 1. potomka tim spis to nebudeš chtít podstoupit znovu u druhého. Drzim palce 🙂

mary.jane
27. lis 2017

@nugetka20 jsme stejne stare a i mame stejne stare dite a ja jsem uz v 6. mesici tehotenstvi s druhym. Sourozence pro starsi jsem chtela, vedela jsem, ze chci, aby mi materske na sebe navazovaly (zda se mi blbe, vracet se do prace na rok a pak zase odchazet) a navic v mem veku jsem si cekat treba 5 let uplne taky dovolit nemohla (navic mam za to, ze sourozenci si vic rozumi, kdyz maji mezi sebou maly vekovy rozdil). Ale samozrejme rozhodnuti je na kazde z nas.

alkuska
27. lis 2017

Já jsem o rok starší než ty, první dcera má 21 měsíců a já už jsem ve 4. měsíci. Taky jsem sa bála to dál odkládat a řeknu ti, že druhé těhotenství je pro mě náročnějsí než první, nechtěla bych to zažívat ve vyšším věku, počítám, že budu ještě unavenější než jsem teď. On už dnes je to sakra rozdíl, než když mi bylo 25. Taky je pak vyšší riziko že to nepůjde, stoupá pravděpodobnost downa a tak, což s sebou nese případně nutost extra vyšetření jen kvůli věku (jestli byste to teda řešili, někdo to neřeší vůbec)... Takže za mě - moc neodkládat, samozřejmě pro pár měsíců se svět nezboří, ale šla bych do toho maximálně do roka.

nugetka20
autor
27. lis 2017

Děkuju za reakce. No, s početím se nějak ani nebojím, spíš naopak 🙂 Manžel je o 3 roky mladší, prcka jsme si "upíchli" na první dobrou, ani jsem to nemusela nijak řešit. Celé těhotenství bylo krásné, žádné nevolnosti, nic ..... Bojím se, co udělají záda. Když bylo prckovi 4 měsíce, vylítla mi plotýnka, 14 dní jsme jen ležela, nemohla se hýbat, hýbala jen hlavou, levou nohu jsem necítila vůbec, jezdila na píchání kortikoidů .... kdo nezažil, neví, ajká je to bezmoc. Bojím se, že druhé těhotenství mi to zhorší, nebudu moct ani dostat léky, nic :( Na otázku, zda druhé, NEVÍM. Nechci mít jedináčka, ale druhého dítěte se bojím :(

normalnimatka
27. lis 2017

@nugetka20 no hele...dítě chceš...ale bojíš se....čeho? že ti to zhorší záda? a jako kdybys byla starší, tak se bát nebudeš? to je spíš potenciálně čím dál horší ne?

já bych to brala tak, že podruhý už o tom riziku víš, tak tomu případně můžeš nějak pomoct, hlídat se, posilovat, protahovat, vynutit si někde fyzioterapii nebo aspoň placený léčivý masáže...

já myslim, že není na co čekat. buď dítě chceš a nebo ne.pokud i přes strach ze zad převažuje jo, pak bych to neviděla jako důvod proč to oddalovat přeci🙂 a posrat se ti něco se zádama nebo koneckonců čímkoliv jiným se ti může vždycky, všude, v jakýkoliv situaci. takhle bych se na to nekoukala. prostě to máš spojený s prvním prckem, ale teď to vůbec nastat nemusí. i kdyby to těhotenství nebo porod na to měly přímej vliv..což nevim, jestli víš.

ilonne
27. lis 2017

Ja bych taky nespechala - konkretne ja 33, 36 a 39 🙂

ilonne
27. lis 2017

@nugetka20 Btw taky mam vyhrez. Najdi si rhb a zacni cvicit.

vikca85
27. lis 2017

ja vam napisu svuj nazor. taky jsem si s dcerou uzila- uplakanek, vztekloun, pak problemy s kakanim.. problem se zady mam taky.. druhe tehotenstvi jsem odkladala a ted toho lituji !! dcera ma 7 let, tehotenstvi se nedari a ted v zari potrat... necekejte...

mr_falko
27. lis 2017

mám první v 26 a druhy v 36 a dal uz nebude nic, ale kdyby bylo, tak urcite az pujde Bea za 2 roky do skolky...takze 39-40let, vubec bych vek neresila, hlavni je, jak se citis a kolik nervovych bunek ti jeste zbyde....

maii
27. lis 2017

BTW ani to, ze budete mit deti rychle po sobe, neni zarukou toho, ze z deti budou kamosi a budou si vic rozumet nez kdyby mezi nimi byl rozdil treba 5 let.

Muj nazor: Jako ted bych to fakt nelamala - a muz beztak druhe zatim nechce, protoze mate doma jeste batolatko.

Nevim, jestlis mela se zady problemy i pred porodem, ani jak na tom jsi ted, ale pokud existuje riziko, ze ti muze v zadech rupnout znova (a to jako existuje), tak pochybuju, ze se dvema detmi budes mit mensi zatez. Hezky se rika, ze se budes umet hlidat a tak, ale prchajici batole a velke bricho tomu fakt moc neprida. Osobne bych neresila, jestli budu rodit druhe mimi v 34 nebo 37, ale spis bych si pockala, az se s tim starsim dokazu trochu domluvit. Jo, plodnost se o neco snizuje, ale nezmizi, uplne stoupa o neco riziko VVV, ale od toho jsou ted screeningy. Dnes uz rodi zeny v jakemkoli veku, a do 40 bych se rodit (druhe a dalsi dite) nebala.

Ted bych se radsi soustredila na rehabilitace, a na to, jak maly roste a ne na to, jak planuje deti kamaradka.

renca1978
27. lis 2017

Ja rodila v 35 a ted budu ve 39...a zatim vse ok...

jezz1e
27. lis 2017

@maii jenze screening ti pomuze, aby se nenarodilo postizene dite. Nevyresi situaci, kdy jsou vajicka uz tak nekvalitni, ze zena proste potrati sama. Moje sestra ve 40 ceka 4 dite a nema problem (krome toho, ze ji to vyrane vic unavuje). Ja mam za sebou v 38 letech 2 potraty ( prvni v 36) a jedno neuspesne ivf. Otehotnela jsem vzdy druhy mesic snazeni.
@nugetka20 pokud byste to chteli odlozit, doporucuju si dojit aspon na krev zmerit AMH, at vis, jak na tom jsi se zasobou vajicek.

maii
27. lis 2017

@jezz1e to ne, ale reseni neni, aby zakladatelka mela dite ted, i kdyz manzel nesouhlasi a ona ma zdravotni problemy a velky strach. Jestli ma strach, tak at nechaji zmrazit embrya napriklad, ale lamat to jen pro to, ze existuje sance, ze bude mit nekvalitni vajicka.

soleilll
27. lis 2017

@nugetka20 Nechtěla jsem děti před třicítkou, takže nakonec 33 a 36 let. Určitě by neškodilo je mít dříve, ale i když je každý rok navíc znát (aspoň u mně tedy ano), nevadí. Pro mě bylo prioritou, abych měla právě několik let mezeru mezi prvním a druhým. Myslím, že rodit dítě do 40 je v klidu, zvlášť, když to není první potomek. Děti tě udržují ve střehu, věk si nepřipouštěj. 😉

normalnimatka
27. lis 2017

a je fakt, že by ses zatím mohla věnovat svýmu tělu a zkusit zasadit třeba za půl rok. když se to narodí a prckoj budou 3 roky,tak už bude zas o velkej kus rozumější, než kdybyste počali hned.

gnozka
27. lis 2017

@nugetka20 ja tedy jen k te rychlosti oplodnění . My tedy meli šťesti první na první pokus u druhého , jsem musela brát hormony ale na 4 pokus se zadarilo . Ale ! Znám hodne případu kdy na první dite na první dobrou a druhe leta neslo :/ takže na to bych opravdu nespolehala .

caseopea
27. lis 2017

@nugetka20 Myslím že nemá cenu se honit kvůli věku a nebo proto, že kamarádka už čeká druhé. Užila sis svoje a manžel jak píšeš taky. Tak záleží jestli do toho chcete ještě jednou jít nebo ne. Jak jste na tom s myšlenkou, že byste měli jedno dítko?

nugetka20
autor
28. lis 2017

@caseopea Zatím jsme to tak nějak neřešili. Oba jsme sportovně založení, doma budujeme zázemí pro koně, rádi bysme zase cestovali. Chlap je vyloženě dobrodružnej typ, potřebuje mezi lidi, pryč z baráku. Prcek nám otočil život o 180 stupňů, defakto nás dost připoutal doma (resp. jsem nás připoutala asi já, protože loni touhle dobou jsem pak půl roku absolvovala rehabilitace, rezonance, ultrazvuky ...šílený kolotoč). Do toho prcek musel mít svůj režim, bez toho bylo vše mnohem horší, nespal, křičel, vážně nic moc. Já v noci místo spánku brečela hodiny do polštáře .... ne všechny ženský jsou zřejmě stvořený pro velkou rodinu. Před prckem jsem měla občas skříplý nerv, nic vážnýho. Záda se mi vyhodily po jednom pitomym pohybu, kdy jsem vzteklouna vyndávala rychle z postýlky - šup - a už jsem ležela v křeči na zemi. Bez varování, bez předchozích problémů.

Když si to tak zpětně čtu, asi opravdu ještě připravená na druhé. Malej je živel, běhá, směje se, vzteká, lumpačí. Je ho všude plno a je hrozně rychlej (typickej blíženec, sám sebe občas potkává ve dveřích :D ). Nechci mít jedináčka, manžel má velkou rodinu, nechci, aby kluka rozmazlili, kdyby byl sám. Ale s druhým ještě počkám. Asi jsem se nechala trochu vyhecovat kamarádkou (kluci jsou skoro nastejno staří a ona mi s tím druhým "uteče"). Možná se rouhám, ale druhého otěhotnění se opravdu nebojím - mám mladého chlapa, vždycky jsem se smála, že jsem vyloženě chovnej typ .... jen jsem tak nějak nevěděla, jak moc málo spánku a energie člověk začne mít.

yildiz
28. lis 2017

tak myslim ze vek je celkem jedno zalezi jak se kdo citi ..ja mela prvni ve 20 / za svobodna - holt se stalo 🙂 / a pak jsem nasla toho praveho az v 35 takze to jsem mela druhe, treti v 37 a ctvrte ve 39 😀 a stara se vubec necitim takze zalezi , klidne by me neva jeste jedno ale to uz by byl doma mega bugr 😀

alkuska
28. lis 2017

@nugetka20 Tak to ještě odlož když to tak cítíš, stejně je nejdůležitější, abys byla ty v pohodě, od toho se odvíjí nálada v celé rodině.

bayt
28. lis 2017

@nugetka20 Mám první ve třiceti, druhé plánuji asi 33, prostě tak nějak po dodělání atestace. Moje sestra je o pět let mladší a jsme jako nejlepší kamarádky.

zuzineckah
28. lis 2017

@nugetka20 máš čas, neplaš. A hlavně, dítě není "věc", o které bys měla rozhodovat sama. Takže bych počkala až přijde čas, kdy i partner kývne. Užívejte si malého, budujte, cestujte. Nic vám neuteče. Neexistuje žádný univerzální návod správného rozhodnutí ani načasování. Jsou jen statistické předpoklady, které se tě ale vůbec nemusí týkat 😉

lucie_91
28. lis 2017

Podle mě je věk naprosto nedůležitá věc, každé tělo funguje jinak. Já jsem se narodila mé matce, když jí bylo 42 jakožto jedináček po 18 letech snažení.

Moje první dítě jsem měla v 18, druhé ve 23 a třetí bude teď v mých 26 a s dětmi končíme. Já osobně jsem vždy chtěla děti brzy, uvažovala jsem nad tím už od 15 let.

Za mě bych si prostě užívala to, co mám, a jak se budete oba dva cítit, tak na to hupnout a uvidíte. Řešit věk je zbytečné. Někomu klesá po 35 letech plodnost, jiný je plodný do 50 jak mladý, jiný je neplodný od 20 a jinej rodí v 70 (i takové extrémy se vyskytly). Neřešte věk a žijte 😉❤

juka22
28. lis 2017

@nugetka20 je mi 34, manželovi 38, a máme šestitýdenní holčičku a řeším úplně stejnou otázku jako ty. Nepřipadám si nijak stará, ale taky nemám energii ani pružné tělo jako ve 24 🙂 Vím, že ten opravdový šrumec teprve začne, až malá začne lozit a chodit. Zatím "jen" pláče, ale leží 🙂 I přesto jsme se s manželem shodli, že jakmile mi dá gynekolog po 6-tinedělí zelenou, necháme tomu volný průběh. Plně kojím, takže pravděpodobnost otěhotnění je nižší, ale ne vyloučena. Pokud by se nám ale druhé miminko povedlo do roku, zlobit se nebudeme. Asi se pak sice lehce zblázním, ale zvládneme to 🙂 Budeme muset 🙂 Malá se nám podařila na "první pokus", u druhého už to tak ale vůbec být nemusí. Taky se nám naprosto změnil život. V našem věku už jsme byli zvyklí na určitý komfort, řešili své záliby bez ohledu na cokoliv jiného, byli jsme hodně společenští. Teď jsou sice naše zájmy až na druhém místě, ale to nevadí, zažijeme jinou kupu srandy 😉 Důležité ale je, že to vidíme oba naprosto stejně. Myslím, že je tedy potřeba, abyste to pořádně probrali s partnerem, co na to on. Žádné jiné omezení v rozhodování nevidím 🙂

caseopea
29. lis 2017

@nugetka20 Sám sebe potkává ve dveřích 😀 😀 to je dobré 😀. Jo chápu že tě mrzí, že ti kamarádka s tím druhým "uteče", ale někdy to nestojí za to. Náš malý má skoro dva a půl roku a taky se těšíme, že začneme zase cestovat a podnikat věci co jsme podnikali dříve. Takže druhé v plánu nemáme a pokud bude malý jedináček, tak jsme s tím smíření 🙂