icon

Kdy začít dávat miminko do sedu?

michaelasam
30. pro 2014

Ahoj maminky, chtěla bych znát více názorů a také Vaše zkušenosti, kdy začít dávat do sedu miminko. Miminko píši, protože Magdalénka je moje miminko a zůstane jím do konce života :D Nyní v prosinci 2014 jsme oslavili půl roku a má princezna už nechce ležet, proste jí to nudí a je nevrlá, když ji posadím nebo dám do polosedu, sedne si již sama. Myslím, že je ale ještě brzy a nechci aby v dospělosti měla problémy s páteří. Proto se obracím na Vás všechny a ráda si přečtu názory všech. Hezký den

Strana
z2
akankeo
12. čer 2015

@gepe netreba byt hned vztahovacna, ja sem se nesmala tobe ani tvemu nazoru a jestli te muj prispevek urazil, tak se omlouvam. To haha bylo k tomu nemit trpelivost, kterou ja taky nemam, ale pro klid v dome mi nic jineho nezbylo a nebyla to jen bezplenkovka, ale i bavlna na detskym zadku aneb latkove pliny, kyblik na koupani a satek. Aneb smala sem se sama sobe a ironii osudu i tomu, ze pro spokojene zdrave mimco se i ja prekonala a u druheho ditete to nastesti nebylo treba.

katyxq
12. čer 2015

@verulicek88 jenže na patách to právě není ten úplný vývojový konec sedu 😉 .., některé dítě si umí sednout dřív, jiné později, obvykle ty rychlejší kolem 3/4 roku

verulicek88
12. čer 2015

@katyxq naše malá si začala dávat nohy před sebe v sedu až v době, kdy už chodila kolem nábytku. Dr řekla, že i správný sed na patách je sed. Nejde o to děti rvát do tabulek..z nějakého důvodu si zvolila tento postup, tak proč bych jí bránila 😎

gepe
12. čer 2015

@akankeo oh I see 🙂 bohuzel to v kontextu vyznelo jinak a neboj, neurazila a ani nevztahla, tj se nemusis omlouvat 🙂
@verulicek88 vis, to je marna debata s clovekem, ktery naprosto neuznava lekare, postupy ci metody.
@katyxq rychlejsi deti v cem - v motorickem vyvoji? Nebo dusevne ci inteligenci?

kacii
12. čer 2015

neposazovat... nudí se, chtěla by víc? no tak to je ono...ona si však poradí,když bude moc potřebovat a že to nejde? tak to ještě jít nemá... moje malá se posadila až v 8 měsících... a všechno dohnala 🙂

bzubzalka
12. čer 2015

Nikdy, až si sedne samo...

akankeo
12. čer 2015

@kacii jojo, presne tak, me se prvni posadila az v 10 mesicich, driv proste nebyla zrala, ostatne jadyrka v kyclich se ji zacaly osifikovat az v pul ruce a mela spousty jinych starosti nez vyvoj, ad me prispevky vyse, druha si sedla v 5mesicich a ze jsme ji branili co to slo ve vsem, v 8 zacala chodit. Prvni byla bezplenkova a pocuravat se mi zacala az pri narozeni sourozence, coz brala jako ulmu, ale po par tydnech ji to preslo, druha se mi obcas pocura v noci ejste ted ve 3 letech. Co dite to original, pokud dela neco jinak, tak je jen treba zvazit, zda korigovat vojtovkou nebo ne. Ja se treba soupala s nohou pod zadkem, nikdy sm nelecla a vysledek - nemam dvojite zakriveni patere a mam posunute teziste, aneb po 40 mi dle lekaru definitivne odejdou plotynky do duchodu, no mam jeste 10 let, ze ,ale u deti si tohle radsi hlidam respektive dam na nazor Dr neb ja odbornik nejsem

katyxq
12. čer 2015

@gepe motoricky ... ale jsou pak i super rychlé děti, které se samy posadí už třeba po půl roce (uff, ještěže takové nemám, i tak mi ta dračice stačí)
@verulicek88 naše malá pilovala sed, pak si začala stoupat a sed ustrnul ve fázi jedna noha dopředu, pak se naučila stoupnout si a terpve pak dopilovala ten sed - prý to není nic divného

blahova_andrea
12. čer 2015

do sedu nikdy nedávat! až na to bude tělíčko připravené, posadí se sama. musí na to přijít přes kleknutí a lezení 😉 pokud se ji zabavovat jinak než posazením. ani v autosedačce nebo lehátku by dítě nemělo být zbytečně dlouho, ale jen nezbytnou dobu. natož ho pak "násilně" posazovat a něčím zapírat. NIKDY NIKDY 😉 !!!

michaelaela
9. črc 2015

Ahoj holky,také mě zajíma kdy posazovat malého,nerada bych mu uškodila. Jsou mu tři měsíce a už ho moc nebaví ležet tak dáváme na bříško,ale ne na dlouho,křesílko nemá rád vůbec max 10minut. Teď jsme zjistili,že se rukama přitahuje z polosedu do sedu a i v kočárku z lehu se za moje ruce přitáhne do sedu. Hlavičku drží krásně taak jsem myslela,že když to dělá sám je to oukej,ale tady čtu,že ne. Nemám ho tedy vůbec nechat přitahovat????Děkuju za rady.

blahova_andrea
9. črc 2015

@michaelaela každé dítě se přitahuje do sedu, když má za co, ale je to špatně. snažte se, aby se neměl jak a o co přitahovat 😉 ve 3m tedy rozhodně neposazujte! žádné miminko už v tomto věku nebaví neustále ležet na zádech, ale je potřeba ho právě víc dávat na to bříško a motivovat, aby pořádně páslo, aby se vzpíralo na ručičkách, šlo do kleku, pak lezlo...až poté sed. pokud nechce ležet, tak třeba noste. buď ve správných polohách nebo v šátku, manduce...mimčo je spokojené, že je s vámi, má rozhled, vy mu můžete vykládat, ukazovat svět a nijak mu nenarušujete motorický vývoj 😉

kacenka_p
9. črc 2015

Neposazovat! Počkat az si sedne samo!!! 🙂

sedmiteckas
9. črc 2015

Zrovna se tu divam na video dcery, v 6 měsících začala "po svém" pilovat sed. Ještě než se poradne plazila a lezla po čtyřech, to přišlo až po sedu. Sed pilovala z kleku a to tak, že měla jednu nohu za sebou do fajfky jakoby, za krátký čas dopilovala, jak tu nohu z véčka-fajfky dostat dopředu, takže seděla v šikmém sedu s nohama do V. Problém byl, že pár dní nevěděla, jak z téhle pozice nazpět na zem, takže začala plakat, aby ji někdo vysvobodil. Doktorka mě rázně poučila, že ji mám podporovat v lezení, ja došla z poradny dolů, lozila po zemi a Lucka nadále vesele smerovala do sedu, nic jiného ji ten čas nezajímalo, mohla jsem ji motivovat do aleluja. Postupne, až se jí sed přejedl, začala i lozit jako voják v zákopu a potom lozit po čtyřech.
Takže za mě, mimčo rozhodně samo jen tak neposazovat, netahat za ruce do sedu (posilujete tím přímé břišní svaly, ale dítko potřebuje posilovat pro sed šikmé).

olusenka
9. črc 2015

@michaelaela ne, doporučuju mu v tom nějak zabránit a motivovat ho spíš k té poloze na bříšku
Doporučuju si příp. přečíst článek na stránkách fyzioterapie, Poliklinika Praha-Prosek:
http://www.poliklinikaprosek.cz/stranka-nejcast...

michaelaela
10. črc 2015

Moc Vám děkuju za odpovědi. Tyhle diskuze jsou opravdu super. Díky holky 🙂

ladyhacek
17. zář 2015

Syna se snažím neposazovat, jenže když je v polosedu tak zvedá hlavičku zapře se a i se mu povede se posadit. šikmý sed podle mě zvláda tak napůl je na boku a opřený o jednu ruku. A rodina no tak ta si ho rovnou dá na klín a záda má opřený o hruď. A když je napomenu tak ty toho naděláš blabla bla.....
Někdy jakoby dělá sklapovačky - napne nohy zvedne je a zvedá hlavičku.
Bude mít 6m je to velký problém - prostě ho už neudržím. je vidět, že se do sedu snaží jen to ještě nezvládá tak bravůrně. Cvičili jsme Vojtovku a paní řekla, že občas když si nakročí tak mu mám dopomoci ať si ten pohyb uvědomí tak to tak 1x za dne až za dva dělám ale nedržím ho v sedu - hned ho zase položím. Lehátko nemám a když je hodně neklidný a já musím něco dovařit tak ho dám do jídelní židličky - je v pololeže ale to dělám opravdu výjměčně a není tam déle než 15 min > co myslíte - můžu mu takto ublížt? Já prý seděla v kočáře už na 4m? Co nením to jsem si sama rozhodně nesedla - záda mě občas bolí, ale koho ne 🙂

Strana
z2