icon

Když se 2,5letému dítěti něco zakáže, ubližuje si

dadaamstaff
19. říj 2016

Dobry den, chtela bych se zeptat, zda mate zkusenost nekdo s chovanim 2,5 leteho rostaka.
Synovcovi se neco zakaze, ze nesmi a bezi po byte a svihne sebou na zem a nebo boucha hlavou do sklenene skrinky, kdyz ne hlavou tak do toho busi brichem. I po napomenuti neprestava. Vubec sestra nevi, jak ho trestat popr. co udelat. Kdyz mu da na zadek tak opet sebou triskne na zem. Nemate s tim nekdo zkusenost? :/

Dekuji za jakykoliv nazor.

Strana
z3
lajla
19. říj 2016

Proč mu dává na zadek?
2.5 lete dítě už chápe a zkouší, u nás se osvědčilo s dítětem mluvit mluvit...je potřeba to podchytit hned,takhke si může dost ublížit
Vysvětluje sestra proč to a to nesmí, důsledky? Pokud řekne jen nesmis...tak.dite nechápe proc

panickatlamicka
19. říj 2016

Obdobi vzdoru, to z ditete nevytluce. Taky jde o to, zda mu nezakazuje s prominutim kazdou kravinu. Ja mam stejne starou dceru a moc mne i dceri v tomto obdobi pomaha vytycit hranice tam, kde je to fakt dulezite. Kdyz to jde, snazime se najit kompromis. No a jsou samozrejme situace, pres ktere nejede vlak. To pak male, pokud je schopna vzteky vnimat, v klidu vysvetlim proc jsem ji tu vec nepovolila. A nezakazuji ji se vztekat, vyjadrim pochopeni . a taky si myslim, ze kdyz tva segra da synovci na zadek, tak nejen ze to je zcela mimo, ale... Dostal proto, ze neposlechl, nebo proto, ze se vzteka?

astyna
19. říj 2016

Sestra musí zjistit, co na něj platí. Syn má už 2,5 roku, to už by vědět měla. Evidentně lupnutí přes zadek smysl nemá... A každé dítě vysvětlování nezaujme.

kika_21
19. říj 2016

@dadaamstaff Jé, to dělá pěkné divadélko. A tak k tomu také přistupujte. Přesně tohle malému řeknu. A pak divák odchází. 😀 Nemá-li diváky, mlátit se přestane.Nejhorší je, že musím skrýt, že se tomu směju a tvářit se neutrálně. Funguje to i u psů ,kteří štěkají za plotem. Jako strašidla.Představte si, že by někdo měl třeba v obchodě paterčata, mlátili se na zemi-jak bych je honila, abych je řezala. Koho dřív. Bylo by to humorné.Děti honím jen, hrozí-li jim nebezpečí.

nunacek
19. říj 2016

@dadaamstaff Vysvětlovat, vysvětlovat, vysvětlovat, řešit příčinu, důsledky, snažit se předcházet krizovým situacím. Chce to hodně trpělivosti. A nastavit jasné hranice, co ano, co ne, o čem se nediskutuje, o čem je diskuze přípustná, apod.. Dát na zadek nic neřeší.

dadaamstaff
autor
19. říj 2016

@astyna Tak to ja teda netusim co na nej plati a zda to vi ona to netusim, ale placnuti pres zadek nezabira. A zavrit ho nekam do mistnosti, to uz zdevastoval dvoje dvere a sprchu jeste nezkousela, toho se boji, ze by se pak bal vody. Je z nej zoufala na to jsem ji rekla, ze je hodnej. Je pravda, ze obcas co pozoruju tak hodne veci mu povoli, az se divim a sama bych to nedovolila. Mozna je to tim, ze je na nej sama...a nebo ze jeji chlap mu povoli hodne a pak to zkousi na ni coz ona mu zakazuje...Ted jsem kvuli rekonstrukci s nimi 24 hodin a vidim, co ja bych nepraktikovala a nebo nechtela u sveho ditete.

dadaamstaff
autor
19. říj 2016

@nunacek mam pocit, ze na nejake vysvetlovani nema nervy a nebo spis ji to prijde vzhledem k chovani maleho nesmyslne. Nevim. Opravdu s nimi nejsem porad az ted a vysava energii i ze me teda...ani nevim jak to dela

izz76
19. říj 2016

@dadaamstaff V tomhle věku se děti často vztekají,neumějí jinak zpracovat emoce,vždyť i dospělý člověk občas vybouchne. Jasně neflákne sebou o zem,ale třeba zařve,práskne dveřma atd. Já se snažím dceři nezakazovat zbytečnosti,trvám si jenom na podstatných věcech a když se vzteká nenadávám jí za to,že se vzteká,projevim pochopení,ale trvám si na svém,většinou se mi jí podaří rychle uklidnit,pokud ne,tak si toho hysterčení nevšímám. Každopádně moc se s tím dělat nedá,jen počkat až dítko dostane rozum a začne si připadat hloupě 😉

sisinka74
19. říj 2016

Malá to už zkoušela, ještě neměla rok a půl. Naštěstí tyto stavy měla v kuchyni a řvala jak pominuta a válela se po zemi. Tak jsem ji s chladnou hlavou překročila a odešla do vedlejší místnosti. Pak si hodila na druhý den repete, já udělala to samé. V noci, když chytí hysterák a nechce ani napít, ani není potentovaná a já ji chci pochovat a ona do mě začne kopat, tak ji zpátky položím a odcházím. Asi za deset minut ke mě přiběhne a obejme mě a jde se spát. S manželem cvičí teda pořádně. Protože on ji hned začne obletovat a uklidňovat.Takže mu to dělá i v obchodě. Já mám teda svatý klid. Ale pokud jdeme oba dva, tak to dělá taky, protože je tam manžel. Bouchala se i do hlavy, tak jsem ji řekla, že to musí teda moc bolet a že se ji opravdu divím, protože pak bude hloupoučká. Taky toho nechala. Kdybych ji dala na zadek, myslím si, že by to bylo jen horší. U nás pomáhá domlouvání jak v čem, ta hlava teda zabrala, ale u hysteráků musím ignorovat. Snad jsem ji tyhle pravidla naznačila hned v začátcích a už to zkoušet nebude. Teda hlavně ať to nezkouší někde na veřejnosti. To fakt nevím, jak bych řešila, ale asi bych musela hodit nevšimáka....no, už vidím ty pohledy DDD

kika_21
19. říj 2016

@dadaamstaff Ono dost zabírá to prohlášení, jestli si nepřipadá hloupě. Jedna dcera stávkovala-neměla ráda doktorku na očním a nechtěla spolupracovat. Řekla jsem , že dobrá tedy, neříkej obrázky oni si tam zapíší, že XY je hloupá. A zabralo to.Jinak demolovat dveře může štěně, když někdo není doma-z nudy, ze žalu. Ale dítě, jsem-li doma-to asi ne.Možná je sestra už vyšťavená, že je na všechno sama, možná se nevydrží celý den s dítětem zabývat, jak to dítě potřebuje. Syn třeba celý den mluví a já mu celý den odpovídám-spí asi 1,5 hodiny.Ale odpoledne mě vystřídá třeba na 15 min. někdo z jeho sourozenců, ráno muž, než jde do práce. Kdybych byla sama, třeba bych mu dostatečně nerozumněla a on by se vztekal, že ho nechápu-vyhořela bych.

lajla
19. říj 2016

@kika_21 mi syna od 10 měsíců na ocnim po rozkapani svážou pomalu do kozelce, do očí rozverace a jede se...a to se můžu na hlavu stavět,slibovat cokoliv...ale prostě jakmile vstoupíme do té budovy...pamatuje si, nepřestane řvát,dokud nevyjdeme...předtím se nebál žádných doktorů, vždy spolupracoval...ale od té doby ...jak.to má bílý plášť je konec...uvítala bych každou radu ale prostě zatím nic nefunguje,neni to nápor jen pro něj...ale já pokaždé pár dní předtím nespim a jsem ve stresu

panickatlamicka
19. říj 2016

@kika_21 ve chvili, kdy to o hlouposti rikas , ubiras diteti na dustojnosti. Tu je potreba mu zachovat i pri takovych situacich jako je vztekani. 😉

kika_21
19. říj 2016

@lajla No dceři je už 16 let, ale paní dr. nemá ráda. Ona je velmi pečlivá, ale trvá jí to dlouho, tak se tam dlouho čeká. Dcera se vždy tváří tak hrozně, že já to nedávám. S touto ,,skupinou" dětí , kde je tato dcera tam chodí muž, já chodím s těmi diplomaty, kteří nadávají až cestou domů-uvnitř mají kamenné tváře.Mně osobně tam vadí to čekání, jinak nasazení paní dr. je nadstandartní-já bych tu dceru asi při pohledu na ni tak pečlivě nevyšetřovala. 😕

makronka222
19. říj 2016

Sebrat se a v tomhle obdobi vymyslet aktivity, vse rikat, vysvetlovat, venku je jeste fine pocasi, tak aby nemel cas na tyhle moresy. Treba se i nudi + nejaky vrstevniky tady na emiminu najit na spolecne aktivity, hrani, treba s nejakym klukem by se take rad vyblbnul. Tahle prvni puberta je tezka ale snad brzy skonci

lajla
19. říj 2016

@kika_21 tak na očním je cekacka dlouhá..to vždy😞 můj má 2.5 a je to katastrofa... doufám že až bude starší, zlepší se to...aspoň trochu

kika_21
19. říj 2016

@panickatlamicka No jo, ale já si musím zachovat zdravý rozum. Pět důstojných vztekajících se hlasitě by zbouralo panelák. 😕 Ta dcera je poměrně osobnost-do ničeho ji nikdy nešlo nutit. Považovali jsme ji za línou, ale jednou v lyžařské škole jsme ji nařídili, aby si odpočinula. Popadla lyže, sama si je nasadila, uháněla k vleku.Byly jí ani ne čtyři.Dnes nejraději spí, učí se kolem 21.hodiny, před tím lítá po stadionu.Je schopná běžet 10 km-to my ani omylem.

kika_21
19. říj 2016

@lajla Prý ty kapky pálí.

panickatlamicka
19. říj 2016

@lajla snad ti pomuze moje zkusenost: mam syna, kteremu je 7 let a az skoro do 3-4 let byl nevysetritelny. Musim podotknout, ze je autik, ma lehkou formu. No to neni dulezity. U nas ponohlo dat predem vedet, ze 1)je dite tezko vysetritelne,2)pozadala jsem o trpelivost personalu a opatreni, ktera snizuji riziko, ze dite bude rvat ( napr.aby mel lekar barevne tricko), 3) malemu jsem rikala, ze jdeme za pani ocarkou, zubarkou...nikoli za pani doktorkou 4) dite tim min spolupracuje, cim si dobu musi drepet v cekarne a s tim vlastne souvisi to posledni: 5) k dr jsme chodili radne vyspali,najedeni... Proto jsem maleho vsude objednavala na pozdejsi hodiny.

panickatlamicka
19. říj 2016

@kika_21 tak to je dobra! Ze dcerku obdivuji 🙂

panickatlamicka
19. říj 2016

@kika_21 nene, nepali 🙂

lamia
19. říj 2016

U mých deti hodně zhoršovaly hysteraky stavy únavy a hladu. Jak byly nevyspane, byl hysterak z každé kraviny, to same jak měly hlad. To období kolem 1,5 -3let fakt mělyvelmi pravidelný režim jídla a spánku, ne proto,ze bych mela rada vojenskou morálku, ale jinak nefungovaly. Taky zabralo 'předcházet' konfliktům kompromisem - chtěly kramovat v kredenci, fajn, dostaly svoji skříňku s plastovymi krabicemi a hadriky, kde to porad vytahovaly a dávaly zpet,ale jinam mi nesměly, v obchodě jsme se předem dohodly, co si 'dobrého' koupi (banán, rohlík...), to jsem první dala do košíku a pak když dyndaly něco co zrovna viděly jsem s tím důležité mavala, už dnes dobrotu mate,zase zítra....většinou to celkem fungovalo. Ale vztekani k tomuhle věku patří, je to způsob poznávání a zrání, horší by bylo, kdyby se nevztekal vůbec. Holt to chce občas dat dítě babičce a z regenerovat. Tělesné tresty jsou ponižující pro oba a stejně nic neřeší.

lajla
19. říj 2016

@panickatlamicka JoJo doktor je v pohodě i sestřička jsou hodní..ale budovu bohužel nezměníme, a bohužel se musíme objednávat na dopoledne což mu nevadí...odpo spí, mám to víc než hodinu cesty, a bohužel v nemocnici pouze čtvrtky ráno.. nemůžu si vybírat, v ČR je pouze pár pracovišť s patřičným vybavením které potřebuje...ale věřím že časem se to zlepší...v předškolním věku bude asi další ope, a poté snad už kameru potřebovat nebude... každopádně jsou horší věci, jen je mi líto že jsme oba tak vystresovaní

svetlus_pepca
19. říj 2016

Fyzickým trestem si opravdu nepomůže! A pokud sama vidí, že to nepomáhá, tak proč to praktikuje dál?! 🙂 Já v případech, kdy se malý začne vztekat (obvykle sebou plácne na záda, případně praští hlavou o zem), na něj v klidu mluvím - vysvětluju, ptám se. Pokud to nezabírá, ignoruju, případně odejdu z místnosti. Obvykle za mnou přijde, takže si ho vezmu k sobě a vysvětluju znova. Není to snadné, ale někdy je to lepší po dobrém 😉

chacipe
19. říj 2016

@lajla S tím očním jsem to měla stejně. Nepomáhalo bohužel nic, jakmile na mě pevněji sáhnul doktor byla jsem schopná "bojovat o život" a naši mohli vysvětlovat horem dolem. Pomohlo mi až to, že mě přestali trápit ambulantně a věc se vyřešila hospitalizací (v předškolním věku). Byli tam na mě hodní a nikdo mně násilím nedržel. Hodně štěstí přeju.

chacipe
19. říj 2016

@lamia Dělám to víceméně stejně a na mého synka taktéž zabírá. (režim+domluva+dovolit mu něco dělat po svém) Jak má hlad a je unavenej tak je na zabití. Fyzický tresty jsem zavrhla, nikam nevedou a pokud by byl po mně, tak bych si ruku mohla zlomit a stejně by to bylo k ničemu. Když hraje divadýlko řeknu mu jednu větu a v klidu odcházím (nepřemlouvám, nevyyhrožuju). Totéž když se nechce strojit atd. Prostě ho nechám být, řenu OK, jak myslíš....ustrojím se a jdu ven sama (ještě nikdy jsem nedošla dál než ke vchodovým dveřím). Zatím to funguje.

drakenn
20. říj 2016

@dadaamstaff - teď jsem se zasmála. Tohle vaše dítě určitě dělat nebude 😀 😀
Oblíbená věta žen, které děti ještě nemaji.. já si to říkala taky 😎

achjonetusim
20. říj 2016

@drakenn To jsme si říkaly všechny 😉 Miluju citát: "Dřív jsem měla principy, teď mám děti." 😀 😀 😀

lamia
20. říj 2016

@drakenn Taky jsem koukala jak 'nevychovane' deti ty lidi dnes maji,to ty moje nebudou...občas byly ještě horší😀

lenka5731
20. říj 2016

@lajla to mě zajímá, protože nemám zkušenost... jak zabráníš dítěti, aby se opakovaně nerozbíhalo proti skleněné skříňce? Tím že mluvíš, mluvíš a mluvíš? Jak mu vysvětlíš důsledky?

lajla
20. říj 2016

@lenka5731 asi by bylo lepší ho nechat aby si pořezal hlavu, ruce,tekla mu krev...až se toto stane,mozna si uvědomí? Docela nechapu tu Vaší rypavou otázku, stejně jako vždy že😉

Strana
z3