Nechce do školky

hezz17
17. pro 2020

Dcera 3 a ctvrt roku nastoupila v zari do skolky. Prvni 2-3 tydny byly narocne- plac v šatně, krik ze nechce... ale ve tride se za chvilku uklidnila a v pohode si hrala. Domu sla vždycky ze super, skolka je bajecna. Pak byla skolka bajecna porad, tesila se, rano bezela nadšeně do tridy. Minuly tyden zacla pofnukavat, ze nechce, ale sla. A tenhle tyden jsme zase ve stejnem modu jako na začátku. Rano šílený rev, ze nechce a odpoledne, ze to bylo bajecny. Nějak nevim, jak se k tomu postavit. Rano nejsem schopna s ucitelkou probrat, jestli byl nejaky problen, protoze jsem rada, ze ji tam vuvec dostanu. A odpoledme uz tam byva jina.
Ve skolce jsou tam dva triletaci a ostatni deti jsou starsi. Ale hraje si se vsema.

g_m
17. pro 2020

Proč se nezeptáte té druhé učitelky? Ony vědí obě, jak se děti chovají během dne...

hezz17
autor
17. pro 2020

@g_m odpoledne vyzvedaval manzel. Ted tam meli odpoledne nejakou jinou, zaskok asi..? Vcera, ze se ji teda zepta, co a jak a pry ze jen sedela znudene u stolu a neco si prohlizela, tak ho presla chut se na cokoli ptat. Na tohle od nasich "kmenovych" ucitelek nejsme zvykli, ze tam sedi a deti si nevsima. Ale dneska se zepta i te mlade zastupujici, pokud tam zas bude.

felixfelicis
17. pro 2020

@hezz17 Domluvte si schuzku zvlast. U nas mame k tomu konzultacni hodiny. Nebo se zeptejte, ze byste potrebovali neco probrat, kdy by na to mely cas.

mamikry
17. pro 2020

@hezz17 Ja bych rekla, ze je to normalni stav. Nam letos poprve nastoupili oba, predskolak a mladsi. Maly tam nechce, kazde rano je z toho mrzeni. Vetsiho to tam sice bavi, ale rano taky vymrzuje, ze nechce. Je teda fakt, ze nam do toho hodila vidle ryma a mesic covidovych "prazdnin", ale nemyslim, ze to hraje velkou roli.

hezz17
autor
17. pro 2020

@mamikry ona prave 2 mesice chodila s obrovským nadšením a ted takhke

te_reza
17. pro 2020

Nebyla mezi tím dlouho doma? U nás září v pohodě, celý říjen byla nemocná a celý listopad prořvala, ale jakože celý den, musela jsem pro ni chodit před obědem. Když je dýl doma, má s tím problém i teď.

mamikry
17. pro 2020

@hezz17 Treba se ji jen zacalo styskat a chce byt na chvilku zase doma, prece jen je jeste malinka. Nasemu mladsimu jsou skoro ctyri a styska se mu tam po nas. Ale zkuste to probrat s ucitelkou, tim se nic nepokazi.

hezz17
autor
17. pro 2020

@te_reza vikend a 3 dny u nasich na prazdninach. 5 dni pryc. Nic extra.

hezz17
autor
17. pro 2020

@mamikry asi jo. Mozna to jen moc resim. Jednou uz mi detska psycholozka rekla, ze mi nechce nic podsouvat, ale že mam typicke známky uzkostneho rodice. Coz me teda vubec neprijde, ale ona je odbornik, ne ja..:

mamikry
17. pro 2020

@hezz17 Ja jsem taky uzkostna, nejste v tom sama. 😉 Vsak jsou ti tvorecci nasi. Ale v tomhle pripade na nich vidim, jak se ta skolka posouva dal, jak se uci nove veci, maluji, zpivaji, maji nove kamarady, takze ta ranni mrzeni clovek zkousne.

hezz17
autor
17. pro 2020

@mamikry ten skok je neuveritelny, jak sama ji, obleka se, kolik umi basnicek. Vcera přišla domu a ze to bylo bajecny a mamko ja plakala jen chvíli, umyla jsem si ruce, utrela ruce a oci a bylo to uz dobry.... ale stejne nad tim porad premyslim

mamikry
17. pro 2020

@hezz17 Tak to bude asi jen styskava. Kdyby ji tam neco opravdu vadilo, nebyla by z toho takhle nadsena. Ja si myslim, ze tihle malinci jsou proste jen radi doma, kde maji pozornost. Ve skolce jich je dvacet, tak ji nemaji tolik a muze jim byt smutno.

martt
17. pro 2020

@hezz17 Zkus se zeptat nejdříve malý proč se jí přestalo líbit ve školce. Jestli ji tam někdo neublizuje nebo co se děje. Pak bych to řešila s ucitelkou.

gruyerre
17. pro 2020

@hezz17 ahoj, vidím, že máš kromě dcery ještě miminko,takže pokud jsi doma, nechala bych doma třeba do jara nebo klidně do září i dceru. Třeba ještě není připravená, ve 3 letech nejsou všechny děti zralé na školku. Měli jsme podobný problém, syn ve 3 letech nejdřív hrozně chtěl, ale pak po pár dnech začal plakat, že nechce, že se mu tam stýská, takže přestal chodit. O půl roku déle už chodil hrozně rád a už ani jednou neplakal.

hezz17
autor
17. pro 2020

@gruyerre ona 2 mesice chodila nadsena, jak je to super. I ted odpoledne vyklada, co všechno delala a jak to bylo bajecny. I cestou do skolky, jeste i ve vytahu lici, co bude delat. A ve dveřích se sekne.

janina228
17. pro 2020

Ahoj,tak tohle znám .. starší teda hned zkraje nadšená,chodila ráda.. a pak asi po dvou měsících zlom a vůbec tam jít nechtěla (to jí bylo 3 a půl).. pak začala chodit s ní za chvíli i mladší a bylo po problému.. kde a proč to přesně vzniklo nevím.. slyšela jsem názory jako žárlivost (že jsem s mladší doma), pak že ji tam někdo může trápit..a nebo tam delší dobu chybí její oblíbená kamarádka/učitelka). Z mého pohledu to byla u nás ta poslední možnost..

hezz17
autor
17. pro 2020

@janina228 ted byl nemocny učitel (maji 2 ucitelky a 1 ucitele) a o tom vzdycky basni. Dneska jsem ho videla jet do skolky. Tak treba...🙂

janina228
17. pro 2020

@hezz17 tak snad to bude tím 🙂.. u nás zas to byla tuším že ta kamarádka. k tomu se mi vše vrátilo, protože já ze školky taky nebyla dvakrát nadšená (hlavně z oběda🙂) a když jsem viděla tu moji berušku jak jde celá ubrečená už cestou,tak jsem měla chuť ji vzít domů (úzkost neúzkost) .. což by byla asi ta největší chyba. Tak naštěstí se to za chvilku vyřešilo.. jinak osobně si myslím,že i kdyby chodila třeba od 2 let a byla patřičně v kolektivu otrkaná,tak stejně tahle nějaká vlna přijde.. taková zkouška rodičovské vůle 🙂

patypresdevaty
17. pro 2020

A zkoušeli jste se zeptat ji, co se stalo, jestli nemá ve školce nějaký problém?

hezz17
autor
17. pro 2020

@patypresdevaty jasne. Rano jsem chvilku berecela, protoze se mi nechtelo a pak uz to bylo dobry. Nikdo ji nic neudelal, nerekl, se vsema se kamaradi 🤷🏻‍♀️

kittystar
17. pro 2020

@hezz17 Tohle mi začala dělat triletacka taky. Od té doby, co se jim občas střídají učitelky, takže občas mají jako zaskok jinou a ta se jí nelíbí. Plus k tomu zjistila, že si musí vše sama uklízet a oblékat se. Takže každé ráno najednou problém. 🤦‍♀️Nicméně odpoledne je v pohodě, takže neřeším.

darkwitch
17. pro 2020

@hezz17 mě dcera chodila do školky nadšená dva měsíce a, pak měla čtrnáct dní, kdy nechtěla, jednou dokonce brečela, no nechápala jsem co se děje a po čtrnácti dnech z ní vypadlo, ze uz s do školky zase těší protože Emicka uz je zdravá a zase se s ni baví... Takže může to být jiná ucitelka, nemocná kamarádka a to se může bavit se všemi ostatními, ale ten jeden člověk ji může chybět...

puhelin
17. pro 2020

Mam doma jeste mladsiho, takze jsem starsi do skolky nedala. Zarlila by a bylo by ji lito, ze jsem ji "dala pryc". Ani na "prazdniny" k babickam ji nedavam. V tomhle vasi starsi chapu, ze do skolky nechce.
Kolektiv pocka, vztah s mladsim sourozencem a s rodici (predevsim s maminkou) nepocka.

hezz17
autor
17. pro 2020

@puhelin k prarodicum jezdime spolecne. Nejezdi sama. Ve skolce je šťastná, krom tech dvou uplakanych ran tenhle tyden. Odpoledne taky hlasi, ze to bylo super. Na mladsiho nezarli, mazli ho, hraje si s nim, chova se stejne kdyz mladsi spi i kdyz je vzhuru. Kdyz prijde ze skolky, muzu se jim venovat obema. Ale mladsi 2x denne spi, takze pak jsou to fraze pockej az uspim brasku, nekric ted, braska spi.

dashyyy
17. pro 2020

moje kamarádka aplikovala tohle, jestli je to stýskavá, zkuste, třeba to pomůže 🙂
https://www.blesk.cz/clanek/radce-zdravi-a-zivo...

puhelin
17. pro 2020

@hezz17 Kdyz uspavam, starsi mela bud Kouzelnou skolku (mame televizi pres internet, tak to pustim ze zaznamu), nebo mela v ruce Albi tuzku a v obyvaku si "cetla". Pak jsem si sla hrat s ni, uklizely jsme spolu.
Sama vidite, ze prvni tydny byla skolka dobrodruzstvim, ale uz to prokoukla, ze vy jste pak doma s mladsim a mate spolecne chvile a ona s vami byt nemuze.

janina228
17. pro 2020

@puhelin U nás u starší dcery školka jednoznačně pomohla. Do té doby si spolu holky vůbec nehrály,co ale začala chodit do školky (kam v ten čas s ní do třídy chodily i mladší děti než byla ona),tak se u nás začalo ozývat "počkej, pomůžu ti.. jdem si hrát.. nebo počkej,takhle se kolečko nedělá.. 🙈🙃" . Do té doby věc nevídaná 🙂.

puhelin
17. pro 2020

@janina228 To dela i moje dcera, prestoze ve skolce nikdy nebyla. Rekla bych, ze to je vekem. Syndrom starsi segry. Kolik bylo mladsi, kdyz starsi nastoupila do skolky?

janina228
17. pro 2020

@puhelin těžko říct, u nás to bylo z měsíce na měsíc.. ale tohle je určitě hodně individuální. Starší bylo 3 a čtvrt, mladší 1 a třičtvrtě🙂

hezz17
autor
17. pro 2020

@janina228 jo, taky jsme se smali, když zacala Takhle se to nedela, pockej, pomuzu ti. Pojd, poatavim ti komin a ty ho zbortis jo? Predtim to bylo porad neeeee on mi to boriiii.