Neukazování prstem, ale rukama. Učily jste nějak své děti?

14. bře 2022

Caute kocky, viem viem, uz som sa nato pytala, ale neda mi to pokoj. Ucili ste nejak svoje deti, aby zacali ukazovat? Mne konecne syn dal papa. Skoro som sa rozplakala od stastia. 2 - 3 dni intenzivne a potom nic. 😬 Ale ukazovat nie a nie. Jedine ze siaha celou rukou po veci, ktore chce. Minule som sa pytala od neho a ukazovala mu, ci chce macik alebo kocku zo skrine, a vystrel ruku na macika. Podla vas baby, je to dobre znamenie?
Bude mat rok a zacinam sa fakt bat. Vidim tu deticky, ktore su veeeelmi daleko od mojho. Hlavne v tom ukazovani, a tap tap. To mi nerobi vobec. Bojim sa aby nebol autista. Strasne sa toho bojim. Sorry za paniku.

autor
14. bře 2022

A este pridam, ze je velmi zlaty, mily, usmievavy chlapcek, nie je do seba uzavrety, smeje sa na kazdej blbosti a vsetko ho zaujima.

ajja87
14. bře 2022

Hele ja bycj byla v klidu, naše má krátce rok s teprve nedávno zacala ukazovat prstem.... Ale jen to co ona sama chce, když ji reknu ukaz kde je máma, tata, baba atd. Tak neukáže... Dle MUDr je vše v pořádku

cuuza
14. bře 2022

Na ukazovaní má čas do roku a půl a ty se uklidni a přestaň všechno tak sledovat

me_druhe_ja
14. bře 2022

Už jsem ti psala minule, že má do 18m čas. Nestresuj sebe a dítě. Nehledě na to, že děti nejsou cvičeny opičky.

autor
30. bře 2022

@ajja87 a no co prosim ta ukazuje? Aj do dialky? Moj syn mi konecne zacal, ale iba na blizke veci, gombiky, ked mu ukazem nieco v knizke ja, tak ukaze aj on. Ale zeby na dialku napriklad na dietatko to este nie.

ajja87
30. bře 2022

To moje v knizce neukazuje, ukazuje proste jakoby do prostoru, v obyvaku ukaze treba na dvere od balkonu, když jsme v kuchyni, tak treba na hrnicek na kuchynsky lince, ale neukazuje to, tak ze bych ji rekla, ukaz hrnicek a ja nej ukazala a ona zopakovala. To vubec... Nevim kolik ji malému, ale myslím, že už jsi to v nějaké diskuzi psala a byl o dost mladší nez moje.. Ale prosim tě nekoukej se na tabulky co kdy má umět, každé dítě je opravdu jiné, mám dvě a opravdu se vyvijely obě úplně jinak

utrikocku
30. bře 2022

Do 16 měsíců by měl ukazovat 🙂 v roce stačí, že natahuje rucicku a je důležité, že ma zájem o interakci 🙂)

autor
30. bře 2022

@ajja87
@utrikocku ide o to, ze ja uz vobec neviem, co s apovazuje za ukazovanie. Dnes mi ukazoval prstom rybicky v akvariu. To sa povazuje za rozbiehajuce ukazovanie? Alebo ukazal celou rukou ktorym smerom pojde, a potom sa pozrel na mna, a isiel tym smerom (stvrnozkoval). Aj toto sa povazuje? Mozem s auz konecne ukludnit?

eviicka
30. bře 2022

Jo uklidni se, nebo s tímhle přístupem nebudeš mít sice autistu, ale neurotika určitě ano...
Jestli tě to uklidní, můj starší syn prstem neukazoval vůbec, ani v 18 měsících (ten rozdíl vidím až teď když mám mladšího, který ukazuje). Opakovat třeba pápá začal taky až kolem roku a půl, mluvit ve třech a půl. Na nějaké motivace ode mě neměl nikdy čas... (+ měl ještě pár dalších příznaků). Dnes je to normální skoro šestiletý kluk. Ano klidná jsem nebyla (narozdíl od peditra), hledala informace a sledovala ho. Ale víš co, ani jsem nás nikam neobjednávala kvůli diagnóze, zkrátka jsem věděla, že ať je to jak je to, je to pořád moje milované dítě a nemá cenu se stresovat něčím co by kdyby, když v té době, kromě těchto několika znaků, žádný problém nebyl.
Něco jiného by bylo, kdyby se projevoval celkové jinak, ale sama píšeš že je to klidný smíšek (stejně jako byl můj syn).