Palec místo dudlíka
Ahoj maminky, mam 5 mesicni holcicku.Asi posledni mesic jede palec v puse.Dudlik nikdy moc nemusela a ted uz vubec.Mate podobnou zkusenost? Odnaucujete palec nebo to nechavate byt? Mne je to zatim docela jedno, ale dost lidi v okoli mi rika, ze ji to pak neodnaucim..dekuju za prispevky..🙂
@syrinxka porad ho v puse nema, spis jen, kdyz breci a potrebuje se zklidnit, tak si ho tam strci.Prave mam taky strach, aby nechodila ve trech letech s palcem v puse..🙂
Dcera měla palec taky místo dudlíku,neřešila sem to. Nyní z toho má šílenej předkus a do hudoucna se prej nevyhneme nějakým u zákrorku :/ hrozně špatně jí to šlo odnaučit 😒
@smillingangell aha, vubec by me nenapadla souvislost mezi cucanim palce a predkusu..tak se to radeji pokusim nejak odbourat..kdyz ono je to taky asi hodne individualni..znama ma 10 mesicni holcicku, ktera si od 4. mesice cucala palec a ted s tim prestava sama..
@z_u_z_a_n_a_1988 Naše malá už ted taky,byly jí 4 v červnu ale prostě ten předkus si z toho uhnala,tak mi to tvrdí zubař
@smillingangell a jak dlouho si ho cucala?
Naše 4letá slečna tedy stále aktivně cumlá... Teda taky ve chvílích únavy, při usínání či pro uklidnění.
Ve 4 letech si cucá dítě palec?? To je dle mě už moc!
@z_u_z_a_n_a_1988 To si asi nevybereš, někdo zase odsuzuje dudlíky kvůli rostoucím zoubkům. Já jsem vyrůstala na dudlíku a mám zákus spodní čelisti :D Pokud to nebude nějak extrémně časté, tak cucání palce u své malé řešit nebudu 🙂
Kým je mimino, tak OK, ale u viac ročných by som ich to určite odnaúčal, žiaden dudlík, žiaden palec, vzniká z toho predkus, potom na vyrovnanávanie tých zúbkov musia deti nosiť v ústach strojčeky, čo je dosť nepríjemné, deti to nosiť nechcú, je s tým plno trápenia... a ak im nebodaj predkus zostane do dospelosti, je z toho ťažšie spoločenské uplatnenie, ťažšie zháňanie si životného partnera (obzvlášť ak je to dievča, kto by chcel dievča s predkusom?). Pretoto všetko by som odporúčal odnaučiť to dieťa asi aj čím skôr.
@syrinxka zakus spodni celisti!? To taky existuje? 🙂 Clovek si asi opravdu nevybere, kazde ma sve..ale na dufliku bych rekla, ze vyrusta vetsina.. no ja se asi budu snazit to nejakym zpusobem odbouravat, uvidim, jestli budu uspesna..
@pnm a zpusob jakym odnaucit? 🙂
@helen_h toho se prave bojim, aby si nevytvorila zlozvyk a jeste v nekolika letech si necucala palec..
@z_u_z_a_n_a_1988 Zakázať mu to i vysvetľovať mu to - to nesmieš, budeš mať krivé zuby, potom sa ti všetci budú smiať... a tak podobne. Dievčaťu tiež povedať, že sa potom ani nevydá (na chlapca také reči ale nefungujú, chlapec ti hneď povie, že on sa aj tak ženiť nikdy nebude 🙂 ) A tiež mu tú ručičku stále od úst odťahovať s pripomenutím - vieš, že to nesmieš... a stále dohliadať na to, až kým prestane mať k tomu sklony. Lepšiu metódu nepoznám.
@pnm to jo, starsimu decku se to clovek muze pokouset vysvetlit, ale 5 mesicnimu miminku je celkem sumak, co mu povidam..🙂 palecek ji z pusinky vyndavam, ale stejne ho tam vzapeti ma znovu..
@z_u_z_a_n_a_1988 Jáj tak u 5 mesčného sa s tým ešte príliš trápiť netreba, len zostať pri tom odťahovaní ručičky, ale u takého 2 - 3 ročného už by som to riešil.
@z_u_z_a_n_a_1988 od půl roku do cca. dvou let pak sem se snažila odnaučovat ale teda moc sem nepochodila :/ ale už se jí dalo vysvětlit že je to fuj takže přes den přestala a jen v noci sem jí chodila palec vytahovat z pusy 😀
Ten palec, cumlík/dudlík v ústach detí je vlastne asi niečo ako náhrada za maminu prsnú bradavku, dieťa je najšťastnejšie keď má v ústach prso svojej mamy a keď môže aj zaspávať na prsiach mami. No a keď to nemá, tak použije napr. svoj palček.
Takže mohli by ste skúsiť nechávať si ho na svojich prsiach, nech si tam pekne zaspí s tým, že vaše prsia má stále k dispozícii. A aj spávať so svojim dieťaťom, v minulosti a hlavne na vidieku to bolo skoro samozrejmé.
(Napr. z jednej strany otecko, z druhej dieťa, takže všetci majú pekne po ruke to ženské telo, po ktorom obaja svojom spôsobom túžia. 🙂 )
Niekde dávnejšie som čítal, že podľa prieskumov tie deti, čo spia so svojou mamou sú potom inteligentnejšie. Asi to spôsobuje to, že tým, že dieťa je najviac šťastné a spokojné, keď stále telesne cíti svoju mamu, sa lepšie vyvíja tá jeho duchovná – mozgová časť.
Záleží jestli ho fakt cucá jako dudlík(prso), tak bych jí ho vytahovala, pokud zkoumá pusinku, bolavé dásničky, tak rozhodně neřešit. Dcera má zatím dudlík, jen na usínání přes den, bez něj to nejde, večer a v noci usíná u prsu, je jí rok. Brácha měl dudlík do 4 let a nic se zubama nemá, je to jako se vším, hodně genetiky, četnost používání ... nic není černobílé.
Bohužel nemám odkaz na stránky ze kterých jsem na toto téma četla. Ale docela rozumně tam vysvětlovali, že je to přirozené a že se dítěti má palec v pusince nechat. Je to prý lepší než dudlíky a jiné. Ale samozřejmě záleží na mamince jakého názoru se bude držet. Osobní zkušenost nemám.
@veronikahappy ty nazory se fakt ruzni..zubari zase vetsinou tvrdi, ze dudlik je do 3 let fyziologicka zalezitost, takze pry nevadi a je lepsi nez palec, ktery ma spatny vliv na patro..tak si vyber..😀 ja jsem se to rozhodla zatim neresit, dudlik mi proste plive a kdyz tam chce mit palecek, tak at ho tam ma..verim ji, ze s tim casem prestane..🙂
@veronikahappy co jsem četla já tak v prvnícj týdnech (měsících) je to dobré dítě zkoumá pusou 🙂
my máme dudlík podudá a vyplivne.
Mamčina známá má syna a ten ještě v 6-7 letech si cucal palec > já si řekla, že mu dám raději dudlík, že ten se odnaučí snáze.
Manželův bratranec si cucal palec (nevím jak dlouho) a měl ho slabý > o poznání menší než druhý
Já sem byla děsná ostuda a cucala jsem si palec snad do pěti let vždycky před usnutím 😀 Předkus nemám tak nevím, jestli to s tím může souviset, ale přijde mi to jako blbost. Zkuste si cucat palec. Předkus s tím přeci moc neuděláte. Vždyť ho cucáte hlavně rtama a ne čelistí 😀

Ahoj. Já mám 6ti měsiční holčičku a dudlík nepoužíváme. To, že si občas strká palec nebo prstíky do pusy zatím neřeším. Většinou to u nás bylo tím, že ji trápily bolesti dásní. Ale viděla jsem holčičku, která měla palec úplně plochej, teď má 3roky a pořád se toho zlozvyku nemůže zbavit. Záleží asi jak moc často ho do pusinky dává, pokud je tam fakt pořád tak bych se asi snažila odnaučit, i když netuším jak se to u tak malýho mimina dělá 😝