Řešení problémů s nemluvícím dítětem ve třech letech?
Řešil někdo nemluvící dítě ve třech? Umí jen citoslovce. Čekáme na vyšetření u psychologa, foniatra a logopeda. Tak mě zajímá zkušenost někoho jiného.
Denisek, zítra má 3 roky a mluví jako číňan. Pusu nezavre, ale má svoje slova. Plně rozumí. Já plně rozumím jemu. Ale zde příklad jeho věty MAMI DIDI MÁM NE LALA preklad zní mami Denisek(říkáme mu didi) nemá pohádku. Když ukáže na ucho, znamená to že ji špatně slyší. Podle mě každé dítě začne nějakou formou komunikace a tu pak zdokonaluje. Viděla bych problém pokud by dítě vůbec "nemluvilo" tzn jen divné hucelo a ukazovalo. Už i ty citoslovce mi přijdou jako takovej krok k mluvení. Když jsme byli u zápisu do MŠ tak jsem jim hlásila že nemluví, on kojkl na paní učitelku a z ničeho nic ji říká MNAMI DEJ a ona se smála a prej že nemluví. Každý ddite má svůj čas, hlavně nesrovnavat s dětmi za plotem 🙏 jak se říká tam je tráva vždy zelenejsi.
Syn ve 3 letech uměl říct mamí, tatí, babí, není, a pak 3 zkomoleniny (třeba sí znamenalo list), to bylo vše. Největší problém byl, že neopakoval a neukazoval, nekomunikoval ani neverbálně. Od narození byl vývojově pomalejší, velmi dráždivý, věčně uřvaný, vzteklý, pravidelně mlátil hlavou o zem nebo o zeď. Doktorka měla na vše odpověď, že je to kluk, takže je pomalej 🤦 Ve 3 jsem si konečně vydupala aspoň žádanku na logo. Jinak syn nastupoval ve 3 a čtvrt do státní školky. Do přihlášky jsem psala, že nemluví, ale že už chodíme na logo, aby to věděli. V té době poprvé zopakoval slovo. Pak přišel covid a my měli snad na 3 měsíce zavřenou školku. Po znovuotevření mš učitelky žasly, co se stalo. Syn z ničeho začal mluvit ve větách. Ve 4 a čtvrt byl pak na rozstřižení uzdičky pod jazykem. Výslovnost většiny hlásek má pořád špatnou, ale je mu normálně rozumět, mluví v dlouhých větách a kdyby lépe vyslovoval, byla by řeč nakonec ten nejmenší problém. Na jaře bude mít odklad školní docházky.

Kamarádky syn ve 3 letech nemluvil a vypadal s tím docela spokojeně. Pak se mu zjistila nějaká lehká forma autismu, už je mu asi sedm (?) mluví v pohodě. Jen se vyhýbá větším neznámým kolektivům, ale když si hrál, povídal mi, že je indián a to jsem byla skoro cizí. Takže vlastně je v pohodě, i když má nějakou diagnózu a nějaká svoje specifika. (aspoň z mého pohledu, co mám dceru, moc o nich už nevím, bydlí daleko)