Dítě ve třech letech nemluví. Co ještě víc pro to udělat?

lucca2211
4. kvě 2020

Ahoj maminky, chtěla bych se zeptat, zda nemáte nějaká stejnou zkušenost. Syn v únoru tři roky, stále ještě nemluví. Základní věci máma, táta, bába a citoslovce zvládá, ale tím to končí. Motoricky velmi nadaný. Ve dvou letech operace oči, strabismus. Vše proběhlo v pořádku. Hodně čteme, zpíváme, básničky, obrázky a podobně. Opravdu se snažím s ním trénovat. Pozná a řekne všechny písmena, pozná i číslice. K logopedovi chodíme. Co ještě víc pro to můžu já udělat?

nazka
4. kvě 2020

@lucca2211 nestresovat se 🙂děláš vscehno, co můžeš. Kamarádky syn měl v červenci 3 roky, v září nastupoval do školky a uměl rict jen máma. A do nového roku se krásně rozmluvil. Věřím, že to tak bude i u vás. Držím palce.

codal
4. kvě 2020

@lucca2211 taky si myslím, že děláš všechno a on se prostě rozmluví později. Důležitý je, jestli rozumí. A možná až půjde do školky, že ho to bude víc motivovat, aby se domluvil s ostatními. Není to zas tak nic neobvyklého, k logopedce chodíte, knížky prohlížíte, mluvis s ním, podle mě se nic moc víc dělat nedá.

vercamudrunkova
4. kvě 2020

Dcera ve 3 letech taky měla málo slov skoro nemluvila, jakmile měla 3 roky, tak najednou začala všechno pomalu opakovat a dnes bude mít 5 a papulu nezavře 🙂 Důležité, že rozumí pokynum

adel2507
4. kvě 2020

@lucca2211 Jsme na tom úplně stejně. Syn bude mít v červenci 4 roky a trochu rozmlouvat se začal teprve na podzim. Už udělal velký pokrok, ale co si budeme povídat, proti vrstevníkům, kteří dávno recitují básničky, je to velká bída.🙂
Na druhou stranu taky výborně počítá, pozná všechna písmenka a dokonce dokáže i spoustu slov napsat.🤷‍♀️Byli jsme objednaní do psychologické poradny, ale kvůli coroně zrušeno. Vidím ale, že je to šikovný a moc chytrý kluk, tak věřím tomu, že i to mluvení dožene.🙂

astyna88
4. kvě 2020

pokud byl ve dvou letech na operaci, je možné, že mozek dal všechnu energii do snahy zaostřit a omezil např. řečové centrum. Stává se to. Jsem ve skupince na fb, kde to holky řešily a když si vezmu našeho syna - který bude mít v 07 také tři roky, řekne jen "ají" jako hají, "meme" jako máma, tak na tom tvůj syn není špatně. Logoped vám jistě dal spoustu rad, řeč souvisí s motorikou, pokud ji má velmi dobrou, počkala bych (už kvůli té operaci).

martt
4. kvě 2020

@lucca2211 Netlacila bych na něj. Mám syna 4 roky. Ve třech letech nechtel vůbec mluvit, pořádně ani máma, tata. Když jsne chtěli aby opakoval dělal u toho blbosti. Cca ve třech a pul letech nastoupil do školky a tam se raketovou rychlosti rozmluvil. Ted mluví krásně uz i ve větách a pusu nezavre.

theuska29
4. kvě 2020

Určitě netlačit na pilu 🙂 A až bude lepší situace s koronavirem, tak co nejvíce chodit na hřiště, kde je více dětí. Bude pomalu vnímat, jak komunikují ostatní děti s rodiči, u hraní atd. 🙂

hojda
4. kvě 2020

U nás to bylo stejně, syn do 3 let, pouze asi 10 až 15 slov, ale pak se spustila lavina, kdy mluvil celý den..... Dcera naopak mluvila hodně a hodně brzo, ve dvou letech uměla R i Ř, bylo vtipné chodit se starším na logopedii a do toho se jim montovala dvouletá cácora a říkala všechno. Logopedka říkala, tak to máte jasné, že s touhle na logopedii chodit nebudete🙂.

lucca2211
autor
6. čer 2020

@adel2507 taky jsem přemýšlela, že se objednáme k psychologovi, ale chlap nechce 🙂 tak máme doma trochu boj. Syn je hodně šikovný i motorika je super. Na foniatrii nám řekli, že je taky všechno ok. Tak zatím asi počkám a uvidím. Do školky už chodil, ale od února přestal chodit, kvůli coroně, a teď když by mohl mi učitelka řekla, že když jsem na mateřský s druhým dítětem, tak nemáme na školku nárok a mám si ho nechat doma 🙂 to je taky přístup :&

lucca2211
autor
6. čer 2020

@hojda to syn právě umí taky krásně rrrr a podobně, jen nechce říkat slova. Když opakuje, tak max první dvě písmena, ale jinak z něj víc nedostanu. Máma, táta, bába, to mu jde i citoslovce zvířat zvládá, ale jen ne a ne mluvit. Už mi taky přijde, že na něj začínám tlačit, tím jak mi všichni předhazují, že nemluví.

sebinka123
10. lis 2020

Ráda bych obnovila tuto diskusi.
Syn měl v říjnu 3 roky. Na 3 lete prohlídce jsem s pediatrou řešila, že skoro nemluví a chtěla jsem to dal nějak řešit. Doktorka neshledala žádný problém, na nějaká doporučení k odbornikum nevidí důvod. Kluci prý mají čas klidně do 5 let než se rozmluvi.
Vim, že se nemá porovnávat, ale jeho bratři už mluvili mnohem více ve stejné době. On řika spíš citoslovce a nebo má svoji hatlapatilku, kdy by se domluvil spíš s nějakými domorodci než s námi.
Do školky jsme zkusili nastoupit, že se třeba rozmluvi, ale po 14 dnech jsme to vzdali. Celé dopoledne nejedl, nepil, ráno se celý trepal, v noci se budil a plakal, téměř se přestal smát, apod. Dle mě na školku nebyl ještě připravený.
Jinak s ním mluvíme, čteme knížky, hlavně pohádky, ale básničky a písničky ho nezajímají. Popisujeme slovy situace, někdy poslouchá, jindy nechce a jde si třeba hrát.
No, jak ho rozmluvit? Jak poznám, že je vše v pořádku, že se třeba rozmluvi například za měsíc? Během komunikace s ním z něj tahám podvědomě jakékoliv slovo 😄
Popravdě jsem z toho všeho hodně nervózní, on to určitě vnímá.
Prosím o zdržení se kritizovani. To mi teď opravdu nepomůže. Pediatru měnit nechci. Je to výborná a zkušená doktorka, jen teď se mi její verdikt nezdá. Ale jak píši, jsem ovlivněna svými emocemi, jsem z toho docela nervózní.
Spíš by mě zajímalo, jak jste to měli vy, jak se to mluvení vyvíjelo, jestli se děti během pár měsíců rozmluvili? Čím podnitit?
Já si třeba neumím představit s ním chodit na logopedii. Když si postaví hlavu, tak je jako pařez a nikdo s ním nehne. A jak začne cítit, že jdeme trénovat mluvit, tak se sekne úplně a můžu číst a ukazovat v knížce leda tak sama. Musím nenápadně. Předem děkuji za odpověďi.

pasiba
11. lis 2020

Syn dva a půl roku mluví neskutečně hodně, ale jen svoji řeči 😂 taky se snažím být v klidu, ale chvilkama už jsem zoufalá. Říká tedy víc slov. Asi 20 🙂 Jdeme v září do školky a ředitelka je tam přes logopedii, takže nás čekají těžké časy. Každý den dostaneme cvičení a pojedeme.... Znám to už od dcery. Ale pokud je to jediná překážka tak se s ní popereme 👍 a vy taky. Neboj 😉

sebinka123
11. lis 2020

@pasiba a jak prosím taková logopedie s nemluvícim dítětem probíhá? Neumím si to představit. Já jsem rozhodnutá, že pokud se přes zimu víc nerozmluvi, tak si zkusím logopedii zaplatit sama. Teď přes zimu budeme víc doma, bude víc času než od jara do podzimu, to zase začne práce a dodelavky na domě.

sebinka123
11. lis 2020

Mohu poprosit ještě o nějaké další rady, informace, zkušenosti? Děkuji

pasiba
11. lis 2020

@sebinka123 Do školky jde až v září to už mluvit může. Bude tam chodit možná tři roky, možná čtyři. Času naučit ho mluvit bude dost a dost. Jak tam probíhá výuka nevím. Ona je ta zkušená. K dceři mi pak dala domu papír co máme procvičovat

adel2507
11. lis 2020

@sebinka123 Já mám zkušenost s opravdu velkým nemluvcem.🙂
Jak už jsem psala výš, syn se začal rozmlouvat až cca od 3,5 let. Do té doby velká bída. Ve dvou letech opravdu jen znakoval, pak začal používat citoslovce, později nějaké svoje jednoduché výrazy, které až postupně pomalinku začal nahrazovat opravdovýma slovama. No trvalo to dlouho a byly to nervy, ale opravdu všechno dohnal.🙂
V červenci měl čtyři roky a mluví pořád a je k nezastavení. Zpívá koledy, říká básničky a suveréně čte.🤷‍♀️ (A to jsem v květnu psala, že se teprve rozmlouvá a přečte pár slov).
Mám pocit, že se mu prostě mluvit nechtělo a začal, až uznal za vhodné.😀 Čím víc jsme na něho s mluvením tlačili, tím to bylo horší, on je totiž na všechno dost tvrdohlavý..
A ono to mluvení je i dědičné..manžel prý taky začal mluvit hodně pozdě a teď je machr na cizí jazyky.😀

sebinka123
11. lis 2020

@pasiba děkuji moc

sebinka123
11. lis 2020

@adel2507 já mám taky někdy ten pocit, že se mu mluvit nechce, ale i přes to všechno hloda cervik pochybnosti. Ach jo, jsou to nervy. Děkuji za váš příběh kéž by to aspoň z části bylo takhle u nás. Pismenka abecedy zná už snad půl roku. Když nějaké řeknu, tak ho ukáže a i ví, jak jde abeceda po sobě. To srovná kostky s písmeny úplně v pohodě. Zná i barvy, i číslice do 10. Ale kéž by to už taky řekl 🙉😄😉

adel2507
11. lis 2020

@sebinka123 To je právě podobné jako u nás.🙂
Oni ten mozek zaměstnávají trošku jinak (písmenka, číslice..) a tím se tak nějak upozadí to mluvení.🤷‍♀️ Náš malý taky pořád řešil písmenka, čísla..a zajímá ho to pořád.
Určitě to taky dožene..ale přesně vím, jak je to stresující, když se zrovna vašemu dítěti mluvit nechce.🙂

sebinka123
11. lis 2020

@adel2507 no, přesně. A jaké hry a hračky zajímají vašeho syna? Ten náš má nejradši brudry, Lego duplo a malá autíčka. Jo, ještě krájet potraviny na suchý zip. Třeba vůbec nechce malovat. Když už, tak jen caranice. Nechce dělat třeba kolo, kolo mlýnsky, apod. Číst ano, ale pohádky. Jak zjistí, že čtu básničky, tak zdrhne. Nechce stříhat, lepit, vyrábět. Ještě je hrozně rád venku, na hřišti, na písku.

adel2507
11. lis 2020

@sebinka123 Já když vytáhnu tužku a papír, že si budeme kreslit, tak sice něco nakreslí, ale moc ho to nebaví a vždycky skončíme u psaní.😀 Vyrábět, vystřihovat, ho nebaví vůbec. Čtení pohádek má rád, ale dřív teda nesnášel písničky (to už se taky zlomilo), ale dřív to byl děs.
Jinak si vždycky nejradši hrál tak jako “dospělácky”. Jakože chodil na nákup, jakože řídí auto a jede do práce, opravuje něco s nářadím a tak..Musím říct, že kromě dupla a kuchyňky si nikdy moc s hračkama nehrál.🙂 A nejradši ze všeho jezdí na kole.