Růst a přibírání miminek narozených v TP, méně než 3kg
Hezký den maminky, založila jsem tohle téma, protože mě zajímá, jak to ty naše prťátka mají s délkou a váhou, když se narodily droboučké. Myslím, že nám všem se budou takovéto informace od ostatních maminek hodit, co myslíte? Můžeme si poradit nebo jen tak o těch našich drobečkách popovídat.
Laurinka se narodila v termínu, 38+4, délka 48cm, váha 2890g. Plně kojím, bez dokrmů. Teď máme 2,5 měsíce (10 týdnů) a měří 55cm a váží 3490g. Bojovaly jsme za každé deko, od 2.týdne do 6.týdne, tj.za měsíc, dokonce napřibrala vůbec, protože shodila 20g. Teď přibrala 480g za měsíc, tak doufáme, že to naší princezně vydrží :o) I v rodině jsme drobnější (vyšší, ale hubení a nepřibereme ani gram), ale u miminka to člověka trochu trápí a vrtá mu ta váha hlavou... Podotýkám, že už od doby, co byla malá v bříšku, je naprosto mimotabulkové miminko, byla v bříšku sledovaná po třech dnech, protože nepřibírala, placenta v pořádku, vše jinak ok, jednou přibrala za tři dny 20g, jindy také za tři dny dala 500g. Naše lékařka to nijak nebere v potaz, tak jí to musím neustále připomínat. Bohužel tohle do zprávy o novorozenci v porodnici nenapsali, že se předpokládá velmi nepředvídatelné přibírání... mě to ale v porodnici řekli...
A co vy? Jak to máte? Přibíráte nebo bojujete?
Taky se hlásíme 😉 u dr 5měs a týden máme 70cm a 7300g 😀 jsme na Um z nemecka 😀 a jedeme prikrmy 😉 mooc nam chutna 😀
@stralisek 70 cm 5 měsícůůů?? Cooooo? :D
Ja tyden prenasela, 2940g a 49cm, pribiral blbe a ted v necelych osmi letech se radujeme z 18kg, meri 120 cm 😉
@sisstin Jé tak to je drobeček 🙂 Syn má teď v necelých 6 letech 120cm a 20kg...už přes rok nenabral ani deko :D
@bilkovalucie to jako byl o dost mensi, ted rychle vyrost, ale zas nenabral nic 😝
Ahojky všem maminkám, dneska jsem byla s prckem na kontrole v 6 měsících a má 66 cm a váží 7 450 g. Tak váhám, jestli není na chlapečka příliš drobný,když to tady tak pročítám 🙂 Porodní míry 3 170 g a 48 cm.
@smikri Pokud je jinak v pohodě, tak bych to neřešila ;) Každý mimčo je jiný.
Pokud je mala spokojena, tak to nereste. Moje dcerka ve me zhubla, narodila se v 38+0 a mela 2.29kg. 2kila kdyz jsme si ji prinesli domu a byla mimo tabulky do roka, roka a pul, prvnich pul roku ji trapily bolesti briska a malo spala, coz ji teda zustalo dodnes, ale uz to neni takovy extrem jako kdyz jako mimino nenaspala vic jak 6-8 hodin za 24 hodin. Ted ji bude 5, je vyssi nez jeji spoluzaci ve skolce a vahove uz v norme, stihla, ale v tabulce. Taky jsme bojovali za kazde deko, dr radil prikrmovat UM, ale to se mi zadne do holky dostat nepodarilo a ze jsem skoupila vsechno mozne na ceskem trhu i si nechala dovezt nejaka mlika z nemecka a bylo to dobre, vsechno pomalu dohnala na materskem mleku svym tempem. Ne kazde dite musi byt ve 3 mesicich 4-6 kilovy burt, moje prvni dcerka nemela ve 3 ani ta 3 kila a vse s ni bylo v poradku, byla dlouha a hubena, vyvijela se svym tempem, nebyla nijak napred, ale s vyvojem se do tabulek porad vesla,posadila se sama v 10 mesicich, rozchodila se po roce. Druha byla pak tabulkove mimino s velkou porodni vahou a od urciteho mesice se vyskove a vahove srovnala s tim co mela prvni, jen vyvojove byla dost napred.. Aneb kazde dite je jine a jenom protze ze se nevejde do prumeru to nutne neznamena, ze je neco spatne
Ahojky, hlásím, jak jsme na tom my v 8 měsících, malá má cca 6660g a 66 cm dle domácího měření a vážení, na prohlídku jdeme až za týden. Malá je hodně dopředu, už popochází kolem nábytku a chvilkama už i stojí pár vteřin bez opory.
@bledulka84 No tak to je nádherný, šikovná 🙂 My jdeme na vážení za 2 týdny na 5měs prohlídku, doma váží pes 5kg (váha už ukázala Error, měli jsme pro ni kuchyňskou do 5kg), takže víme, že 5kg určitě přesáhla. No a točíme se na bříško, na záda jí to ještě moc nejde, nechává si tam pitomec ruku :D Sem tam už dá kolínko pod bříško a je hrozně nenažraná. V poledne sní půlku výživy (buď nouzově koupené nebo doma chystané) se 4-5 nadrcenými piškoty plus k tomu 200ml mlíčka a večer 150-200ml hodně husté kaše - tekutou nechce, chce jen hustou, která ani neteče :D
Naše Ivanka se narodila 5 dni před termínem s váhou 2380g a 45cm. V 10 měsících mela 6 750 g a 69, 5 cm..Ted v 11, 5 měsících podle domácího vazeni má 7 kg. Doktor to neresi, pokaždé přibere, obchází nábytek a je to živel a prcek po rodičích 🙂
Já mám Laurinku, která byla narozena ve 38+6, neměla pod 3kg. Ale těsně. Měla 3040g, takže taky drobek, z porodnice jsme šly s 2700g. Nejdřív přibírala první měsíc vzorově, ale pak se to zarazilo. Je prostě drobná a už asi bude. Teď jí je 16 měsíců a má kolem 10kg. Tak se s tím hlavně, holky, netrapte, měla úžasného pediatra, který nebral vše podle tabulek. Jen vždy řekl, že je drobnější, než by měla být, ale že prostě bude drobounká a nic s tím nenaděláme. Jinak jsem celé těhotenství slyšela, že je malá váhově o 2 týdny pozadu a že bude mít v termínu max. 2800g 🙂
@bilkovalucie copak se nelíbí 😀 😀 jsme nějak vyběhli 😀 😀
@stralisek No je dlouhej teda :D
@prcekverunka My nemáme zrovna dobrou pediatričku, všechno hrotí, čumí na grafy, tabulky... a změnit to nejde, tady jsou všichni u nás k ničemu a dojíždět nemůžeme. Malou od 34tt sledovali po 3 dnech v porodnici na ultrazvuku kvůli o 2-3 týdny opožděnému obvodu bříška, chtěli ji vyndat dřív, tak jsem to rázně zatrhla, že pokud je v pohodě a pomalu nabírá, tak neexistuje, navíc měla průtoky všechny v pořádku. A měla jsem pravdu. Narodilo se zdravý mimčo, který má teď ve 4,5 měsících 5kg. Náš váhový odhad byl 3kg, narozena 2,89kg. U syna odhadli taky 3kg a narodil se s 3,5kg... 🙂
@ivi88 Šikulka. My zase prcci nejsme. Já mám skoro 175cm, přítel skoro 180cm... Ale tak bude to taky náš drobínek no :D
@prcekverunka syn mel 10kg ve dvou letech 😅 Ve trech nemel ani 12 😀
@bilkovalucie 😀 tak my jsme na tom s přítelem podobně, já 176 cm a on taky asi 180 cm 🙂 ale jinak je celá jeho rodina malá, jeho mamka má cca 155 cm 🙂
s tím vyndáváním jsou to fakt blbouni, je dobře, že ses nedala, mě teda malá v břichu přibírala víc, než venku a to se taky narodila malinká, si nedokážu představit, jak bychom tu váhu doháněly venku, když největší úbytek je po porodu 😖
@bledulka84 No to jo. Kdyby měla blbý průtoky apod, tak nejsem hloupá a jde ven dřív, aby nehubla nebo nedejbože se průtoky neuzavřely... No na to nechci ani pomyslet... Ale pokud byly všechny hodnoty od, utz ok, srdíčko ok, tak co řešit... Nehubla, tak nebyl důvod... Ale upřímne nenáviděla monitor :D Kdykoli ho napojili, tak sebou celou dobu hrozně mlátila, chtěli si mě tam nechat, že to není v pořádku, tak jsem jim to musela sáhodlouze vysvětlovat, že ona je pořád klidná, hýbe se normálně, ale že jak se něco položí na břicho na trochu delší dobu než jen jako dotek, tak sebou mlátí. Jednou mi tahle shodila knížku, když jsem ji měla opřenou o břicho. Nic nic nic, najednou kopanec přímo do knížky a ta už letěla :D Nesnášela to, bylo to jasně poznat a pak na to přišli i oni, když oddělali monitor, tak se uklidnila, pak položila sestřička na chvíli na břicho ruku a malá zase spustila :D
Není nic horšího, než když rodič musí ujišťovat doktory, že to je v pohodě a že má pravdu on (pokud si je naprosto jistý), nikoli doktor... Ach jo....
@bilkovalucie no trošku 😀 máme 74 velkost 😀 😀
o doktorech radši nemluvit, my jsme se narodili a po týdnu jsem tam byla zpátky, páč mi tam nechali placentu a mě se to zanítilo... 😖 😖
@bilkovalucie No tak to jsou fakt lékaři na svém místě 😀 Mně děsila gynekoložka od 16tt, že je malá menší, než by měla být a že se může přestat vyvíjet úplně. A jakou máme krásnou holčičku 🙂
@sisstin Taky dobrý 😀 No prostě každé dítě přibírá úplně jinak 🙂
@stralisek Ehm... mám to komentovat? Asi neee že :D Mě zas nepřestávaly očistky, ustávaly až v 9-10t po porodu, tak jsem byla na gyndě jestli tam něco nenechali a prý ne... naštěstí... :D
A jaký to je to UM z Německa? Kolik to na naše Kč stojí prosím? Já tady těm našim moc nevěřím, bereme Hami skrz peníze, jinak když někdo donese na návštěvu Nutrilon tak výjimečně ten... ale to jsme měli jen jednou zatím tu krabici...
@bilkovalucie radši no comment 😀 mě jen mrzí, že ty první dny se každý fotí s miminkem a my jsme to moc nestihli.. ☹ přítel je kamioňák a jezdí převážně severní Evropu, takže moc doma taky není.. aby jsme se viděli 😀
@bilkovalucie UM z Německa je super 😉 nejdřív jsem se toho bála, ale jsem ráda, že jsme to zvládli 😉 Tom po něm ani neblinkal, žádné prdíky..na které jsme trpěly, jen tak normálně, občas to bylo horší, ale super.. Přítel když to koupí tam, tak to je 150kč/1 krabice 800g. Když bylo hodně nutné, tak jsem zjišťovala, jestli tady v ČR ho někdo prodává 😀 a naštěstí paní z Budějovic,myslím... přikládám link 🙂
http://www.alisek.cz/Milasan-2-800g-d26.htm
Jednou jsem od paní objednala a super 🙂 jen za poštovné máme 1 krabici 😀 pokud bude hořet opět, tak budu objednávat, paní je vstřícná (měli jsme poslední dávku jsme měli v 10h a v 13h jsme už neměli) tak honila ppl 😀 😀 😀
@stralisek 150 za krabicu 800g??? týýýýýýjoooo to chci!!!
jen koukám že 3 dávky denně jen, jak to, co když bude mít malá víc hlad...? teď pije 5x denně vč. příkrmů, večer buď mlíčko 5.dávka nebo 4 mlíčka a večer hustá kaše 150-200 lžičkou
@bilkovalucie tak my jsme asi nenažraný 😀 my máme 5x mlíko + příkrm 😀 kde jsi vzala jen 3 dávky?? my u toho milasanu 1 jedeme od 2.měs.a to určo 3x denně nebylo 😀 😀 😀 prostě když má hlad, tak jí dej najíst 😉 nám ale vychází 5x mlíko po 180ml a příkrm oběd 200ml lžičou 😀 kaši ještě nedávám, páč v 6h vykoupeme, napapáme a do 6.30h mám klid 😀 😀
ajo já to na tom tvém odkazu viděla u milasanu 2, tam to je napsaný 3x denně...

@ellen85 No to jo, ale teď už se jí začíná dařit 🙂