Syn nechce do školky
Ahoj, ráda bych Vás požádala o radu. Syn má 2,5 roku. Je citlivé, přemýšlivé dítě. Děti má ale rád a z jejich společnosti se těší. V jeho půlroce jsem se vrátila do práce na 3 hod. denně, starala se o něj chůva (je pro nás taková třetí babička). Zvládli jsme to krásně, já možná hůř než on. Ve dvou letech jsem musela pracovní dobu prodloužit na 6 hod. denně, začali jsme proto postupně zkoušet docházku do soukromé dětské skupiny. Vybrali jsme zařízení, kde se nám líbil přístup, je tam poměrně málo dětí, počítá se s tím, že ještě nejsou samostatné v sebeobsluze. Začátky v říjnu 2018 vypadaly slibně - chodil jenom v pátek dopoledne, neplakal, zdálo se, že školku snáší dobře. Pak měl kvůli neustálým nemocem v zimě pauzu a znovu začal chodit v březnu - na 3 dny, jenom dopoledne (vyzvedává ho chůva). A z chození do školky se stal boj. Syn v podstatě každé ráno, kdy pochopí, že se jde do školky, pláče. Některé dny jsou lepší, párkrát šel úplně bez slz, ale většinou prostě alespoň v šatně slzičky jsou. Kromě toho někdy pláče ze spaní, že nechce do školky. Myslím, že v zařízení samotném problém není, chodí tam i syn kamarádky (ještě mladší) a zvládá to v pohodě. Snažím se se synem mluvit - dokola vysvětluji, že maminka a tatínek musí do práce, proto on musí na chvilku do školky, kde si jenom pohraje, napapá se a půjde domů. Slibuji, co všechno budeme dělat odpoledně. Zkusila jsem i podplacení čokoládou/hračkou. Nic ale nepomáhá, Přes to, že hezky plynule mluví, není schopen říct, proč do té školky vlastně nechce. V poslední týdny začal být hodně plačtivý, takový ukňouraný. Ačkoli se mu pořád hodně věnujeme... Dnes po ránu opět velká scéna, že do školky ne. Už po pravdě nevím, jak dál. Dle všech návodů by si už měl zvyknout. Ještě jsem uvažovala nad změnou zařízení (možná si tohle konkrétní prostě špatně zafixoval), ale po různých průzkumech se mi líbila pouze jedna školka, kam nás bohužel nepřijali. Pokud jste dočetli až jsem, moc děkuji a prosím o radu, jak dál. Případně o Vaš zkušenosti, pokud jste to měli podobné - zlepší se to? Jak mu pomoct?
@meronym Dobrý večer,nevím jestli to bude nějaká veliká ráda, spíš zkušenost🙂) pro uklidnění🙂 mám 3 děti 2 kluky a holčičku... První syn když šel do školky ,tak se děsně těšil,šel ve 3 letech,jenže my měli bohužel smůlu na hroznou učitelku:( takže po týdnu hysteraku a nočních děsu jsem to vzdala a nechala ho doma. Moje mámka byla v důchodu ,tak to šlo. Po roce šel do jiné školky a s pláčem každý den,ale naštěstí jsme měli skvělou paní učitelku a dost se to pak zlepšilo. V další třídě,bylo mu 5. ,Nová učitelka a zase pláč a scény..mazec..až jako predskolak začal občas spát..teď je mu 16 a je v pohodě🙂))dcerka byla od mala závislák na mě,nikdo ji nemohl pochovat..furt ubulena ..Do školky šla ve 3letech a nadšená,šla tam s kamarádkou a je tam děsně spokojená..a u ní sem se dost bála...! A ted nás nejmladší nastupoval v lednu. Ve 3 letech. Zvyklý jezdit na víkendy k babičce, do školky chodil skoro každý den,když jsem vodila dcerku.. je pravda,že si venku hrál spíš s kamarádama dcery a stejně staré děti jen pozoroval..ale mysleli jsme jak to bude v pohodě.. takže každý den scéna..do školky jsme došli v pohodě,odvedli dcerku a pak když jsme se blížili k jeho třídě,tak se chytal dveří a já ho táhla, přemlouvala.. prevlikla ,dala učitelce a rychle odešla a poslouchala. Plakal tak minutu a pak klid. No a pak asi po týdnu děsnej hysterak v šatně,válel se po zemi ,kopal...vůbec jsem nevěděla co mám dělat a přišla naše úžasná asistentka a řekla ať se nebojím,že ho uklidní...dala jsem jí ho ,ona ho pomazlila a za chviličku klid..po obědě přisel s úsměvem. Je pravda,že za začátku nejedl a nepil. Trvalo to tak měsíc a půl a pomalu se to zlepšovalo. Už se prevlikne v klidu,do třídy za ruku..pohladim ho,řeknu,že přijdu po o, neprodluzuju to a dám ho uce nebo asistentce na pomazleni a je to.. nepláče už vůbec...teď kolikrát pláčou děti co začali chodit už od září.. (jsme třída 3-4letych prcku)a je pravda,že děti teď vůbec nenarodily,takže chodí každý den po až pá..taky se v noci budil a lezl k nám do postele. Ale teď už je to v pohodě. Chce to hodně trpělivosti. Koupila jsem 2 knížky jsou moc pěkné. "Co mě čeká ve školce -Jiří Šandera a "Půjdu do školky"- nakladatelství Svojtka a taky jsme dávali Bachovy Essence.. proti strachům z nových věcí..🙂 Přeji pevné nervy a vím jak je to těžké,taky jsem odcházela se slzama a strachem ,že si nezvykne..určitě to zvládnete! Držím palce!
@bekyc můj syn v září nastupuje do skolky, teď v březnu mu byly tři... Doma mám ještě dceru-miminko 5 měsíců . Bude tam chodit denně s tím že si ho budu většinou vyzvedávat po obědě. Nemyslím že by se někdo měl ptat na důvody. Oliver má děti rád, já to vidím tak, že si doma vše udělám, půjdu s malou někam a pak si ho po o vyzvedneme a půjdeme někam za zábavou. A odpočinout si? To taky. Není to pokaždé jednoduché a i když je miluju strašně moc oba dva, občas jsou dny, kdy toho mám plný kecky. 🙂 Nemyslím, že by na tom bylo něco špatného. 🙂
@bayt to je jasné, že je to zátěž.ja zas uvažuji takhle.jak se přenese na dítě, to když bude doma s matkou, která ma deprese, protože nemůže do prace?podvědomě třeba to dítě obvinuje ze ztraty postu v praci, že se doma nerealizuje nebo z toho, že nemají penize? To pro něj musí mít emocionálně taky dopady. To by mě zajimala srovnávací studie, co je horší? Ono je tam podle mě i dost proměnných, na to aby se to dalo uzavřít. Nebo jednoznačně spokojena finančně zajištěná máma doma (pobyt v kolektivu za pritomnosti maminky)značka ideál, ale realita je někdy jiná.no a ten tlak na ženy, že musí porodit a co nejdřív pracovat, taky sehrává dost negativní roli.
Ještě bych to viděla asi takto - ženy zapojte svůj vlastní mozek a přestaňte své děti vychovávat podle výzkumu a studií. Za 1. je to jen vzorek, kterému vaše dítě vůbec nemusí odpovídat, 2. vždy se najde nějaka "protistudie" nebo kritika, za 3. 2,5 létě dítě není mimino a konečně za 4. každá z nás má mateřský instinkt a každé dítě je jiné a platí na něj něco jiného, žádná univerzální kuchařka na něj není a konečně za 5. nedělejte z dětí věcné mimina, nebo dělejte a pak se nedivte, že je ještě ve 30 máte na "mama hotelu"....
@ilonne Však ano, já tu od začátku píšu, že je to hodně individuální a je třeba řídit se konkrétním dítětem...
@travnulee Oni v těch studiích vzali v potaz i socioekonomické zázemí rodiny, a snad nějak i vztahy nebo vůbec psychiku matky. Protože máš pravdu, k čemu být celý den s matkou, která se tím jen užírá..? Chce to rovnováhu na obou stranách. Nejlíp realizovat se tak, aby byla spokojená máma i dítě 🙂 Stejně žádná máma nebude spokojená, když bude koukat, že dítě trpí...
Syn v soukromých jeslích taky brečel.Asi po 4 měsících ho vzali do školky a tam se mu hned zalíbilo a nebyla ani jedna slza.Nemuze mu tam něco vadit?
Dcera šla ve 3,5 a teď je jí 5 a pořád tam chodí nerada. Když ji vyzvedávám, je všechno v pořádku, ale dostat ji tam ráno je problém. Některé děti se mají doma prostě lépe. U dcery je problém v tom, že nemá ráda hluk a řev a raději si hraje někdy sama. Už jí byly 4 a přistihla jsem ji, jak chodí ve školce po zahradě a pláče. Myslím, že žádná motivace nepomůže. Jen čas, kdy časem dozraje a bude to snášet lépe, ale třeba pořád ne perfektně, jako ta naše. Možná není od věci změnit školku.
Prostě není zralý na školku. Světe div se, v tom věku😐. Potřebuje být s mámou. Jako učitelka v MŠ to vidím pořád, ráno tam prcka přivedou v nejpozději v sedm a přijdou se pro něj nejdřív ve čtyři. Ale hlavně, že je máma spokojená👍
@janaaanna
Presne. Tiez ma napadlo, ze to bude tym, ze sa mu meni rezim castejsie, nez by bolo pre neho vhodne.
Mozno by pomohlo vyrobit s malym taku nastenku, na ktorej budu dni a kazdy vecer pred spanim mu povedat,co ho v dalsi den caka. Idealne, aby mal v pracovny tyzden rovnaky rezim. Dat tam obrazky, ze rano budicek, potom skolka, potom pestunka, potom maminka;
Aby mal jednak istotu, pevne body dna, jednak aby sa naucil, ze su veci, ktore su dane a ze nie vzdy o vsetkom bude rozhodovat. Vyssie uvedene vsak plati pre emocne a celkovo vyzrale dieta, ktore je na skolku pripravene, takze by este bolo dobre zistit, ci je zraly na skolku.
Asi si to uz tu pisala, nepamatam si, ale chodi so skupiny dvojrocnych deti alebo je v klasickej s trojrocnymi? Neviem, ako to je v CR, ale moje obidve boli v klasickej triede trojrocnych a tam uz rano normalne mali mini vyucovanie, co moze byt pre 2 a polrocneho mozno este skoro.
@meronym já zkušenost s vlastním dítětem nemám, i když mě to taky čeká (a je mi naprosto ukradený, jak dlouho si kdosi myslí, že bych měla být doma), ale pamatuju si, že když šel můj brácha do školky, že to byl ze začátku děsný problém. Byly mu tři roky, byl to takový svízel přítula a šel do školky, kam jsem chodila já. Nesnášel to tam, nevím, jestli jsem ho rušila já (jako že ségra rovná domov, možná jsem ho zlobila, to už si fakt nepamatuju). Stačilo jenom změnit školku, ve stejném věku byl v té druhé úplně v pohodě a rád. Já šla až někdy ve čtyřech a zůstala jsem značně asociální 😉, on je dneska lev salónů.
asi bych taky malého nenutila je to ještě věk kdy nejvíc potřebuje oporu a přítomnost matky. I když píšete že to bylo ze začátku dobré tak bych zkoušela třeba znova s ním mezi děti do herničky kde si hodinku, dvě pohrajete a zvykat na děti a pak třeba občas dát na hlídání ale nelámala bych to přes koleno
@ilonne jako v každém jiném oboru, tak i v psychologii jsou již ověřené vědecké fakty, které jsou uznané celosvětově odborníky. Můžeme diskutovat o třeba o tom zmiňovaném Beslkem, ale už ne o vývojové psychologii. Vědecký fakt je vědecký fakt a tak to prostě je. Jednou došel jeden pán s vědeckým faktem, že se země otáčí kolem své osy, ale ostatní přece logicky, svým vlastním mozkem věděli, že kdyby se země takto otáčela, tak by nás to odstředivou silou mrštilo do vesmíru...a jak to dopadlo? na tu souvislost s mama hotelem bych se teda taky ráda zeptala na zdroj?
@meronym Necetla nazory jinych maminek. Za me jednoznacne dite do tri let i dele potrebuje mamu za zadeli. Ano potrebuje i spolecnost, ale mamka by mela byt u toho. Ja myslim, ze jste mu dost nalozili uz s tou chuvou od pul roku. Ted jde do skolky a pak jeste na nej neceka maminka, ale chuva☹ Uplne me to dojima. Prijde mi to hrozne☹ Kazdopadne ti napisu zkusenost. Par let jsem pracovala v jedne spolecnosti, kde zeny na materskou proste nechodili, v nejlepsim pripade pracovali z domova, casto na materske.s nima zustavali tatinci, protoze se to proste lepe rentovalo a tatinci zamestnanci se domu chodili maximalne vyspat, nekdy ani to ne. Ty deti byly proste jine, hodne zakriknute nebo naopak strasne zrychlene, uvztekane, asi to bylo i jinymi naroky, ktere na ne rodice kladli, ale dle meho nazoru nedostatkem casu jejich rodicu. Proste tehdy me to opravdu bilo do oci. Ja na tvem miste bych se vykaslala na praci a synovi ted vse vynahradila. Musis opravdu pracovat? Muj muz pobira prumerny plat, ja nepracuji a vyjdeme. A to nevlastnime nemovitost, jsme v najmu.
@meronym A neutoc, zeptala jsi se na nazor. Myslim, ze ucitelka z MS ma.vice zkusenosti s detmi nez ty... to naprosto bez urazky. Ja bych se nad jejim nazirem zamyslela. Jestli jen potrebujes navod, jak zajistit aby dite odchazelo do skolky spokojene, tak to melo byt polozene jinam.
@meronym A neutoc, zeptala jsi se na nazor. Myslim, ze ucitelka z MS ma.vice zkusenosti s detmi nez ty... to naprosto bez urazky. Ja bych se nad jejim nazirem zamyslela. Jestli jen potrebujes navod, jak zajistit aby dite odchazelo do skolky spokojene, tak to melo byt polozene jinam.
@martasek
vsak prace a kariera nepocka,dite at se prizpusobi ne? :D
@martasek
@zelenaesmolda
Nezastavam se autorky diskuze, souhlasim, ze je zbytecne utocit. Ale uprimne nechapu, ze kdyz se clovek zepta, jak se nektere veci daji trochu zmenit, aby to fungovalo, tak se hned docka odpovedi, ze ma radsi prehodnotit svuj dosavadni zivot, protoze jeji styl zivota by nevyhovoval zdejsim “odbornikum” na cokoliv.
Lide (a zejmena zeny) by se mely smirit s tim, ze zivot zije kazdy ruzne. A kdyz s danym tematem nemam zkusenosti, tak na to nebudu reagovat.
Pani se neptala, jestli dat syna do skolky nebo ne. Pani se ptala, co se da treba delat jinak, zmenit nejake drobnosti, ritualy, aby to fungovalo.
Kazdy zijem svuj zivot a zakladni rada nad zlato je, nedavat nevyzadane rady.
@zelenaesmolda nájem a jídlo se taky nezaplatí samo. Ne každý si může dovolit být s dítětem doma 4 roky 😉
@westie Souhlasím s tím, co píšeš. Možná je problém ve formulaci dotazu "Dle všech návodů by si už měl zvyknout." - to jakoby poukazuje na to, že musí existovat nějaký způsob, jak dítko namotivovat, jak ho přimět, aby do školky chtělo. Že je chyba buď v motivaci nebo v dítěti samotném - přitom příčina může být (a pravděpodobně je) skutečně jen v tom, že na to není zralé - a v takovém případě (vycházím z vlastní zkušenosti) nejspíš nepomůže nic.
To ovšem nemění nic na tom, že někdy matce prostě nic jiného nezbývá, že nemá na výběr.
Já třeba zakladatelce dost rozumím. Neřeším to teda až tak moc, malá jde do školky v necelých 3 letech, společně se starším bráchou, takže to snad bude lepší. Ale taky má teď okol 2,5let nějakou separačku, i po pobytu u babiček, ktreý má ráda a který zná.
A víte, jak ty vaše názory matka do tří let MUSÍ být s dítětem doma mají vliv? Že si defakto uměle vyvolávám stres, že to bude hrozný, že určitě bude brečet. Už dopředu!!! A strašně se mi to bije s tím, že jsem při amteřské obětovala spoustu svého volného času a spánku do sebevzdělání v novém oboru, ve kterém mám teď nějakou šanci uspět (mám nabídku práce, která by mě mohla posunout hodně vpřed). A když si pak čtu, jak vlastně jsem tímpádem příšerná a sobecká, tak co pak? Zahodit ty ukradený hodiny, zůstat doma a pak jít dělat třeba do Lídlu??
To jen tak, aby si ty zastánkyně "matka doma" uvědomily, co mohou dělat v myslích jiných matek...

@travnulee Kritizují, ale nikdo ho nevyvrátil. Všichni jen poukazují na benefity jeslí/školek a mají pravdu, ony fakt nějaké jsou. Děti začínají dřív mluvit, dřív se naučí základním návykům typu nočník, samostatné jídlo...Ale emočně je to zátěž.