Syn nechce do školky
Ahoj, ráda bych Vás požádala o radu. Syn má 2,5 roku. Je citlivé, přemýšlivé dítě. Děti má ale rád a z jejich společnosti se těší. V jeho půlroce jsem se vrátila do práce na 3 hod. denně, starala se o něj chůva (je pro nás taková třetí babička). Zvládli jsme to krásně, já možná hůř než on. Ve dvou letech jsem musela pracovní dobu prodloužit na 6 hod. denně, začali jsme proto postupně zkoušet docházku do soukromé dětské skupiny. Vybrali jsme zařízení, kde se nám líbil přístup, je tam poměrně málo dětí, počítá se s tím, že ještě nejsou samostatné v sebeobsluze. Začátky v říjnu 2018 vypadaly slibně - chodil jenom v pátek dopoledne, neplakal, zdálo se, že školku snáší dobře. Pak měl kvůli neustálým nemocem v zimě pauzu a znovu začal chodit v březnu - na 3 dny, jenom dopoledne (vyzvedává ho chůva). A z chození do školky se stal boj. Syn v podstatě každé ráno, kdy pochopí, že se jde do školky, pláče. Některé dny jsou lepší, párkrát šel úplně bez slz, ale většinou prostě alespoň v šatně slzičky jsou. Kromě toho někdy pláče ze spaní, že nechce do školky. Myslím, že v zařízení samotném problém není, chodí tam i syn kamarádky (ještě mladší) a zvládá to v pohodě. Snažím se se synem mluvit - dokola vysvětluji, že maminka a tatínek musí do práce, proto on musí na chvilku do školky, kde si jenom pohraje, napapá se a půjde domů. Slibuji, co všechno budeme dělat odpoledně. Zkusila jsem i podplacení čokoládou/hračkou. Nic ale nepomáhá, Přes to, že hezky plynule mluví, není schopen říct, proč do té školky vlastně nechce. V poslední týdny začal být hodně plačtivý, takový ukňouraný. Ačkoli se mu pořád hodně věnujeme... Dnes po ránu opět velká scéna, že do školky ne. Už po pravdě nevím, jak dál. Dle všech návodů by si už měl zvyknout. Ještě jsem uvažovala nad změnou zařízení (možná si tohle konkrétní prostě špatně zafixoval), ale po různých průzkumech se mi líbila pouze jedna školka, kam nás bohužel nepřijali. Pokud jste dočetli až jsem, moc děkuji a prosím o radu, jak dál. Případně o Vaš zkušenosti, pokud jste to měli podobné - zlepší se to? Jak mu pomoct?
@zelenaesmolda co třeba nic?
to, že někdo založí diskuzi neznamená, že se všichni musí vyjadřovat.
@xxx3d
aha,takze bud souhlasit nebo mlcet?to ji teda ale moc nepomuze a jejimu diteti,ktere ma ocividne trauma uz vubec nepomuze kdyz jeho maminku budou vsichni utvrzovat v tom,ze dela spravnou vec.co treba kdyby na ulici chlap mlatil zenskou?taky se nevyjadris a budes delat ze to nevidis protoze se te to netyka?
@bayt jasně, to je takové univerzální zaklínadlo pro ty názory, které nejsou k věci, že když někdo nechceš číst cizí názory, nemá zakládat diskuze.
Jenže takhle diskuze je poměrně hodně popisná, autorka netápe, všechno potřebné napsala a žádá o radu, neptá se nás, jaká je matka, ani se nás neptá, co si o tom myslíme, že dává syna na tři půldny do dětské skupiny.
To, co jsi hodila do uvozovek je vytržený z celýho kontextu. A je to vytržený právě pro ty, které se potom do ní obouvají s názorem, na který se nás neptá!!!
@xxx3d
presne,zada o radu.a rada vetsiny zni,ze jeji dite na skolku neni pripravene a ze ma uprednostnit jeho potreby pred karierou
@zelenaesmolda ty sis taky nepřečetla celý zadání diskuze, no tak to nemá cenu cokoliv psát.
@xxx3d
cetla jsem to ale to na veci nic nemeni,pokud se dite v noci budi hruzou tak na skolku pripravene neni a jestli na tom autorka hodla trvat tak mu zadelava na poradne psychicke problemy.no asi to za to povyseni v praci stoji
@zelenaesmolda Taky se v noci budi, ze nechce tu cervenou lopaticku, ale modrou. Pokud bych mela podezreni, ze je jakkoli traumatizovan, jednala bych. Jinak dekuji za zevrubne hodnoceni me osoby a naseho zivota. Nektere prispevky v teto diskusi (zejmena ohledne rozlouckovych ritualu) mi pomohly, k ostatnim se radsi vyjadrovat nebudu.
@meronym
tak je rozdil mluvit ze spani o lopaticce a brecet,ze nechce ze skolky,srovnavas hrusky a jabka.nechapu vubec proc jsi zakladala tuhle diskuzi kdyz si tvrdohlave stojis za svym.
ve 2 letech jsem musela jít zpět do práce (manžel měl úraz, byl na neschopence, fiannčně bychom to neutáhli-hypotéka, výdaje....) Manžel zůstal se synem doma a ve 2,5 letech šel hned do školky (žádný příprava - tedy ano v létě jsem mu vyprávěli jak je to fajn a tak) Školku máme za domem takže na děti pořád mával.
Škoku zvládl superově - vůbec nerečel těšil se tam, ráno an nesnídal vzbudil se a šel se oblékat, že tam chce. HOdně lidí mi říkalo jak je malinký a jak mě potřebuje a mě bylo líto, že nejsem s ním, ale on to zvládal.
Chodil tedy jen dopoledne, letos tam i spal 1 týdně, ale teď mi tma pá nehce-pláče že chce domů a že chce "po oo" (po obědě) takže to respektuji a chodí po obědě - já jsem doma s drhým synym.
Syn do 3,5 let nemluvil takže s ním to bylo těžší. I když tvůj syn mluví nemusí umět vysvětlit proč tm nehce být neumí to pojmenovat.
Pokud máš možnost tak bych ho tma nenutila.
Zkoušet , že se ti bude také stýskat, že to je smutno, že ty do práce musíš a nechceš, ale nejde.
Ale pokud není dítě připraveno tak nepomůe nic. Mže mít separační úzkost, dítě vnímá čas jinak - pro tebe to jsou"jen"4 hodiny, ale pro něho to je věnost. Dřív to zvládal, nebylo to tak dlouho teď už mu více chybíš a on čeká a čeká .
Já tam jendou syna nehcala po obědě, v den kdy byl zvyklý, řekla sje mu, že pro něj příjdu až na konci ať si pohraje, i když mi předtm říkal že už tma po obědě nechce spát a j ho nenutila. Dne jsem ho tma potřebovala nechat. Plakal prý hodně, že jsme ho tam zapomněla. A to do školy chodí moc rád a líbí se mu tam, ale jen dopoeldne - takže chodí do po obědě a už to zkoušet nebudu - možná v září, ale rozhodně ho nechci nutit 🙂
@zelenaesmolda Zase to neprehanej, to že občas pláče že spaní, neznamená, že se budí hrůzou. Dost tady začínáte spis zakladatelku traumatizovat těmito názory. Když už tu o traumatizaci mluvíme. Nemáte nikdo právo ji soudit za to, že už chodí do práce.
Na druhou stranu by zase ona mohla napsat, že není líná a pohodlná, aby seděla doma na zadku a chtěla ať se o ní stát postará.
@meronym Chápu, že se to snažíš vyřešit tak, aby to nějak fungovalo, a chápu, že ne každá matka může nebo chce být doma s dítětem do 3 let nebo déle. Ale myslím, že jednou ze zásadních věcí, která by v případě nechání (takhle malého) dítěte na cca 7 hodin denně v péči někoho jiného, než rodičů, mělo hrát rozhodovací roli, je právě to, jak to snáší konkrétní dítě. Jsou děti, které jsou s tím v pohodě, a pak ty, které nejsou- a to je zřejmě případ tvého syna. Já osobně bych přehodnotila nejdřív pracovní možnosti (zkrácení úvazku, částečný home office, je-li to možné vzhledem k povaze práce). Pokud nemáš jinou možnost, zkusila bych tipy, co psaly holky výše. Ale popíráním toho, že tě tvůj syn zřejmě prostě jen potřebuje, se nikam nedostaneš.
@ilonne
kdyz dite breci ze spani,ze nechce do skolky tak to rozhodne neni v poradku a ocividne ho to trapi.nestacim se divit kolik matek tady zastava nazor "vsak si zvykne" nebo "vsak my jsme to taky vydrzeli"
@vineta Jak o koho. Když si vezmu moji mzdu X rodičovský příspěvek je to směšné a na další příspěvky naše rodina nárok nemá. Ano, pokud je někdo nezaměstnaný a pobírá RD + další příspěvky a přídavky, pak chápu, že to bere tak, že stát se o něj postará. Ale moji banku nezajímá, že mám pouze RP a ne mzdu, ona tu splátku hypotéky chce každý měsíc....
@zelenaesmolda Víš co, ale když ho ve 2,5 letech necháš najednou doma a prstanes chodit do práce, těžko ho tam už ve 3 letech dostaneš. Teď jde o to mu to ulehčit. A ulehčit to i mamince. On teď taky vycítí, že je z toho nešťastná. Pokud se hodí do pohody, zklidní se i syn.
@ilonne Asi nechápu, o čem mluvíš. Já o tom, že nejde říct, že žena, která je doma s dítětem do 4 let, se spoléhá, že se postará stát, narozdíl od ženy, která jde po půl roce do práce, protože obě dostanou od státu stejný prachy. U jedný je to vykoupený sníženým přísunem peněz, co by jinak vydělala, u druhý časem s dítětem, ale stát se stará v obou případech stejně, pokud tam nejsou důvody pro nějakou mimořádnou dávku SP, což povětšinou nejsou. Ale to je mimo téma, takže je zbytečný to tu nějak rozjíždět.
@ilonne
proc bys ho tam ve 3 letech nedostala?za ten pul rok se dite hodne jeste zmeni a vyzraje takze to je nemysl.to je jako bys rekla,ze kdyz dite nedas do jesli od pul roku tak ho tezko dostanes do skolky ve 3 letech
@bayt nezlob se, ale nevíš o čem mluvíš. Máme tři děti a chuvu. Do práce jsem vždy chodila už od dvou let každého dítěte, u toho posledního od 1 roku. Říct, že si tam chodím odpočinout je nesmysl. Jsem učitelka a věř tomu nebo ne, ale fakt si neodpocinu. Naopak si užívat ty dny, kdy do práce nechodím. Dělám na částečný úvazek. Ty dny volna si odpočinku, vyspim se, dám si kafíčko s kamarádkám atd. atd.....
@zelenaesmolda Takhle to samozřejmě nemyslím. Spíš, když už tam chodí, tak teď ho nechat doma a zkusit to zase za půl roku, mi přijde kontraproduktivní.
@ilonne
proc?tak za ten pulrok uz na to treba dozraje,podle me lepsi nez ho trapit a lamat to pres koleno...
@zelenaesmolda Nevím no, já bych se asi bála, že půl rok bude hystercit ještě víc. Nejspíš záleží na dítěti. Já už právě tohle viděla u kamarádky. Syn musel zůstat delsi dobu doma z důvodu nemoci, dostat ho pak do školky byl docela horor.
@ilonne
taky bych rekla,ze je to individualni.
Jestli chcete konkretni a odborne rady, jak dite na skolku pripravit a jak mu usnadnit ranni chvili louceni, tak tady clanek od psychologa.
Mne hodne pomohl, ale moje deti uz byly zralejsi, trilete, ale i tak jsem vyuzila ruzne finty.
Upozornuju, ze spousta diskutujicich vcetne zakladatelky nebude s prvni pulkou clanku s autorem souhlasit.
http://klimes.mysteria.cz/clanky/psychologie/sk...

@xxx3d
a co na to mame rict?ze ma dat dite do skolky i kdyz ocividne na to neni pripravene?to by byl z hlediska zajmu ditete daleko nevhodnejsi prispevek.proc se snazi dite nejak obejit a prelstit?protoze kariera?