icon

Syn si nehraje s vrstevníky. Je to normální chování?

28. črc 2022

Mám 4letého syna a trošku mě trápí některé jeho projevy. Trápí proto, že mám obavy, jestli je u něj vše v pořádku. Odmalička se stranil dětí a jejich zábavy - přišlo mi, že se jich trošku bojí a že ho úplně ty dětské hry nebaví. Teď už to strach není, ale i tak se vůbec nezapojuje do kolektivu. Zajímavé je, že ke starším dětem tihne hodně, a I když tak nějak neobratně, s nima si hrát zkouší. Miluje taky dospělé - s nimi si je schopný vykládat pořád, na ulici zastavuje cizí lidi a dává se s nimi do řeči, nepřijde mi proto bojacný či introvertní. Chodil teď půl roku do soukromé školky, kde byly dětí většinou mladší (navíc jen par a některé cizinci, čili problém s jazykem) a paní učitelky říkaly, že s nimi si nikdy nehraje ☹. Syn navíc u ničeho nevydrží, myslíme si tedy, že má poruchu pozornosti, s tím spojené i mizerné grafomotorické dovednosti (vůbec nechce kreslit). Vím, že některé věci prostě nezměním, na druhou stranu si říkám, zda třeba to chování nemůže souviset I s těmi dovednostmi a není třeba to nějak řešit...nevím. Od září nastupuje do dobrou státní školku, tak uvidíme, co se dozvíme časem tam, ale říkala jsem si, že třeba najdu někoho, kdo si prošel něčím podobným a nasměruje mě, jak by to mohlo být dál. 🙂
Moc dekuju za jakékoli rady!

Strana
z2
autor
31. črc 2022

@honzik101 tak to jsme na tom podobně, především i s tím volejbalem 🙂

vitezove
1. srp 2022

Já jsem v ppp byla někdy na základce a pamatuji si, že jsem tam kreslila strom a doplňovala matematické příklady (takové ty IQ testy) apod. Nic náročného co by zanechalo nepříjemný dojem.. nevím jak se to dělá u těch úplných prcku ale řekla bych, že náročnější je to pro rodiče než pro dítě 🤣

cinam
2. srp 2022

To je jak náš syn, necelé čtyři roky. Kreslit ho nebaví, ale to chápu, mě jako taky ne. A děti má rád, ale ty starší, se kterýma je sranda a už se s nima dá více domluvit. Dospělé zbožňuje. Podle mě prostě děti jeho věku (a nedej bože mladší) mu intelektuálně nevyhovují.

autor
2. srp 2022

@cinam Tak snad to bude i u nás... rikam si, že syn je hodně přes řeč - pořád si chce něco vykládat, i hodně brzy mluvil, tak možná to mu u vrstevníků chybí, a proto si spíš vybere dospělého, když může... A s nimi se chová naprosto prirozene a dětský. Jen jsem znejistela v kombinaci s těmi ostatními rysy, ale to zas bude asi i genetika (já i mamka jsme hodně roztrzite a minutu neposedime).

Strana
z2