V 8 měsících je malý stále jen na zádech
ahoj holky, poradíte? malý má 8 měsíců a nesnáší být na bříšku. Můžu se přetrhnout abych motivovala, ale nic..
ruce má tudíž slabé a ani se na nich nezvedne, ale jen mu chci pomoct, už řve. Malý náznak cvičení a už řve.
Poradíte co dělat?
A pretaci se? To by mel zvladnout do 6 mes, jestli ne, je na rhb nejvyssi cas. Co na to vas lekar na 6 m kontrole?
jojo, to se točí na obě strany, ale taky se mu moc nechce.. )
na břicho se ho snažím dávat co nejvíc i když pláče.. je to boj
@dolcaa My jsme začali cvičit se synem až v 10. měsíci a dnes můžu říct, že to bylo zbytečně pozdě. Ale měl diagnózu hypotonie - oslabené břišní a zádové svaltsvo (no, neměl kdy posilovat, hodně hodně spal už od narození 🙂 ), předpoklad že začně chodit ve 22. měsíci, se ukázal jako mylný. Všechno velmi rychle dohnal. V roce sice ještě ani pořádně nelezl, ale ve 14. měsíci už sám hezky seděl, chodit začal o měsíc později. Takže nakonec byl naprosto "tabulkové" dítě. Rehabilitace bych se nebála, my jsme ani Vojtovku necvičili, jen různé cviky na míči a podložce. Ze začátku se mu to moc nelíbilo, ale nijak moc neplakal, pak si zvykl. Cvičili jsme cca 5krát denně. A hlavně se netrapte, vím, jaké to je, když kolem jsou stejně staré děti, které jsou někde úplně jinde.
@libra děkuju, na ty rehabilitace se necháme poslat, určitě už v 9. měsíci.. chtěla bych co nejdřív.
Není to nic moc no, když ty dětičky vidím už i stoupat a ten náš furt ne. Bude to asi dýl trvat, ale doufám, že všechno taky doženeme.. už aby to bylo.
Je to jinak hrozně hodnej kluk, ale jen ho položím na břicho, je to tragééédie.
On je to začarovaný kruh, nemá posílené ruce a zádové svaly a tak se mu na břiše nelíbí a tím pádem si to ani neposiluje. Zkus dávat po chvilkách na břicho, přitom ho nějak zabavit. Můžeš zkusit i balon, dát ho na něj a houpat, to se dětem líbí. Nebo si ho položit přes nohy, když sedíš, dát mu před sebe hračky. Dobré je i nošení na tygříka. Ještě doporučuji knížku Rozvíjej se, děťátko, které se věnuje vývoji dítěte do roka, je tam spousta obrázků, jak má vývoj postupovat a cvičení, jak dítě ve vývoji podpořit.
Na balone ho houbu a řev, přes nohy ho davam a to je ještě horší.. na břicho ho davam co nejvíc se snažím no ☺
@dolcaa Všechno přijde a za 2 roky se tomu budeš smát. Syna jsem v roce měla zakázané posazovat, když sám nesedí, takže musel i v kočárku ležet, no, pohledy známých bylo těžké snést. Na synovi teď ale není vůbec poznat, že by nějaký problém vůbec byl. Dokonce sedí i stojí v porovnání s ostatními dětmi z kroužků, kam chodíme, lépe, krásně vzpříma. A to na mě pediatra v jeho roce v afektu křičela, že nikdy chodit nebude 🙂)), měla pocit, že buď jsem se na rehabko vykašlala, nebo doma málo cvičíme, nevím, odešla jsem od ní... A zanedbání se neboj, nám fyzioterapeutka řekla, že i kdybychom necvičili, že chodit atd. bude, ale trvalo by to déle. A hýbat se musí celý život, aby svalstvo beochabovalo. Vy ale takový problém mít vůbec nemusíte!
@dolcaa řev znamená, že se mu to nelíbí, to se bohužel nedá nic dělat. Jestli byste dostali na rehabce nějaké cvičení, tak bude řvát taky. Prostě po chvilkách zkoušet, ale nepolevovat.
Holky, moc děkuju za rady a povzbuzujíci slova!
@dolcaa Nejsem fyzioterapeut, ale já bych se domluvila s pediatričkou, jestli by mi napsala žádanku na fyzioterapii. Mám doma 3 letého syna a když mu byly 4 měsíce, začala jsem s ním docházet na fyzioterapii. Cvičili jsme Vojtovku a jemu to moc pomohlo. Během pár dnů se začal zlepšovat. Sice u cvičení plakal, ale řekla jsem si, že se tím nesmím nechat odradit, že cvičení je pro jeho dobro.
@dolcaa Muj syn ležel v 8 měsících taky jen na zádech a na bříšku řval, šla jsem na rhb, ale tam řekli, at počkám....ve 12 měsících byla situace stejná, pediatr to neřešil, ani neurolog a řekli, ať přijdu v 15 měsících na kontrolu, že je malý vzteklý a ať přestanu kojit a dávám ho často hlídat jiným lidem, aby se otrkal a neřval....no, moje nervy..... 😕 , začala jsem to řešit sama, našla jsem si rhb a začala v jeho 16 měsících cvičit vojtovku, do té doby se jen plazil, neseděl, nelezl, byl hypotonický ....po cvičení se mi za 6 týdnů postavil na nohy, nevěřila jsem svým očím, bylo to jako když se zalije zvadlá kytička....cvičili jsme 4x denně. chodit začal ve 2 letech, dnes je mu 8..... 🙂
Ja dcerku zvykala na pozici na brisku tak ze jsem si ji davala k sobe na bricho, na podlozce se vztekala, ale u mne se ji ta pozice libila.. pak ji taky bavi byt na brisku na velkem gymnastickem mici nebo overballu, u tech samozrejme musim asistovat a pridrzovat a delat ruzne hratky (pohybovat dopredu, dozadu, do stran, delat kolecka, zabouchat rucickami)
Ještě jsem si vzpomněla na radu fyzioterapeutky. Když je dítě na bříšku, např. na míči, a maminka jej přidržuje zezadu v místě kyčlí, je dobré, když dítko někdo rozptyluje zepředu, mluví na něj, ukazuje hračky, mimi se opírá o ručky víc a víc, není mu to tolik nepříjemné...
Holky už se přišlo čim to bylo. Máme neurologicke problémy a ode dneška letíme v nemocnici.. Děkuji všem za rady
@dolcaa to je mi líto, že to dopadlo takhle. Ale snad vám v nemocnici pomůžou.

@dolcaa mimčo by mělo být na bříšku zhruba tolik hodin, kolik má měsíců. Pokud se mu na bříšku nelíbí a ty ho na bříško nedáváš, nebude to lepší. Zační ho dávat na bříško a zabavuj ho s hračkama, hrej si s ním. Ze začátku na pár minut, ale několikrát za den a pravidelně. Po každém přebalení třeba. A pomalu přidávej minuty a taky četnost. Je to pro mimča důležitá poloha, z ní se pak plazí, leze a zpevňují se a připravují svaly na zádech úro chození a sezení. A taky aradím se obrnit před dětským pláčem, nebude se mu to líbit, ale je to pro jeho dobro. Teď mě napadá, jestli se už vůbec otáčí, nebo leží jako placka? Pokud se ti to moc nezdá, domluvila bych se s doktorkou na rehabilitaci a možná budete cvičit Vojtovku a to se teprve mimčám nelíbí. Nenech se ale odradit, zatím to zkoušej doma a pak se domluv s doktorkou. Bude to dobrý...