icon

Život s organizovaným dítětem a chaotickou matkou: Jak to zvládnout?

14. črc 2023

Hledám nápady, tipy zkušenosti.
Mám problém sama se sebou. Jsem od přírody chaotická, neorganizovaná, často jednám v pohnutí daného okamžiku. Nedam dětem oběd, protože jsme byli někde a zapomenu na to, nebo mají zmrzlinu. Zapomenu nakoupit a jíme různé improvizace, nebo koupím pro 2, ale jsme 4... Muj život je jeden obrovský chaos.
Dítěti je 9. Mám pocit, že se to chvílemi lepšit, ale taky horší. Asi díky tomu,jaká jsem, mu ničím život. Potřebuje řád a pořádek. Denně vstávat stejně, v ničem neustupovat, když se něco řekne, musí to platit a nejlépe pořád. Prostě ke snídani je rohlík s máslem a to denně. Oblečení se denně hází tam a tam a to i když ho má na sobě 10 minut. Často se pokape u jídla a nemůže dojist bez trika nebo ve špinavém triku. Neexistuje to udělat jinak. Před 2 lety jsem změnila uspořádání ve skříních a dodnes nenajde triko, protože tam nepatří. Znamenalo to rezignaci a skříně neuklízí, nic z nich nevyndáva...
Takových drobností je hodně. Ale jsou i věci, co neřeší, nebo to aspoň nedává na sobě znát.
Zkoušela jsem na sebe různé seznamy, ale nefungují. Moje máma je organizovaná a od ní se mi vrací pohodové dítě.
Doma je uzlíček nervů, často se to odráží na náladě a chování.
Ač to tak možná vypadá, dítě nema PAS. U sebe mám velké podezření na ADHD, ale vyšetření mě teprve čeká.
Zvládla jste některá žít s takovým dítětem a vzájemně jste se nezničili?

Strana
z2
veronikav31
17. črc 2023

Tak,kdyz se v 11 někam jede by nemohl ve 12 jíst? Buď ať si dá jídlo po cestě třeba v restauraci nebo krabičku s domácím jídlem. V čem je problém? Krom toho ty tapety by mohly 2 hodiny taky vydržet,ne? nají se dítě a vyrazíme,o nic nejde

veronikav31
17. črc 2023

Pokud je Adhd,tak se většinou nic nepředepisuje,teda alespoň žádné léky nebere moje neteř,ta Adhd má diagnostikované

xxx3d
17. črc 2023

jo, tak v tom případě tvýmu vyšetření rozumím, vidíš, to by mohlo pomoci
otázkou je, co do té doby, jak vyrovnat vaše "Ph"
já už s tou chůvou "otravovat" nebudu, jen mě to napadlo, jako možné řešení vašeho společného života tak, aby to pro něj, tvoje dítě, bylo co nejvíc v klidu

veronikav31
17. črc 2023

Osobně si nemyslím,že máte Adhd.predpokladam,že jste objednaná na vyšetření k neurologovi nebo ke komu jdete?

veruuu_kubesovic
17. črc 2023

A co vyřešíš tím, že ti coby dospělé treba diagnostikuji adhd? Tomu teda absolutně nerozumím...
Mě přijde, že se pořád obhajujes co by nešlo, dítě je dostatečně velke....
Můj 5letak je taky náročné dítě už odmala, jsem si zvykla, že se několikrát převleče během dne, protože mu vadí voda/bahno/pisek..doplň si...
Jooo a budíky přes skolni rok mám 3, já coby sova mam furt problém být někde na čas...

veruuu_kubesovic
17. črc 2023

Joo a chůvu mame, tu bych až tak nezatracovala...

autor
17. črc 2023

@veruuu_kubesovic doufám, že bych mohla dostat medikaci.
Budíků mám asi 8. Na vstávání, snídani, vycházení. Co nejvíc mám připraveno z večera. Svačinu, oblečení, tašku.

@veronikav31 na to, že bych mohla mít ADHD mě upozornil synův psycholog. Problemy jsem měla vždy, už jako dítě ve škole. Vždy jsem byla ta, co si žila někde ve svém světě, kdybych neměla mámu, tak bych propadla. Není to nic, co bych si uvědomila včera. S přibývajícím věkem a povinnostmi se to akorát zhoršuje a já vše zvládám mnohem hůř a to i psychicky.

veronikav31
17. črc 2023

Tak to je zásadní,toto mělo zaznít už v prvotním příspěvku.

xxx3d
17. črc 2023

@veronikav31 vždyť to psala, že ji čeká vyšetření na adhd
a z popisu, jak reagovala na nás ostatní je to zřejmé, že tam asi "něco" bude, mě zajímalo proč, odpověděla mi, dává to smysl, medikace by mohla pomoci jim obou, nemyslím medikovat i dítě, alee když bude ona, jako máma medikovaná, povede se jí určitě líp zvládnout to.

veronikav31
17. črc 2023

@xxx3d jenomže je víc druhů diagnostiky, psycholog, psychiatr-oba dělají pohovory, dotazník a neurolog(ten dělá vyšetření hloubkové,jak funguje přímo mozek).muze mit i add a to je trochu rozdíl

xxx3d
17. črc 2023

@veronikav31 ale meritem této diskuze není druh diagnostiky maminky, přece.

a potom, jiná diagnostika se dělá u dětí, jiná u dospělého, mimo jiné taky proto, že dospělý už není ve vývinu 🙂

veronikav31
17. črc 2023

@xxx3d nevím,ale rozum mi třeba říká,že pokud se dítě pokape u jídla a s pokapanym tričkem nebo bez něj nechce jíst,tak není přece problém se domluvit aby si předem připravil tričko v případě,že se ušpiní.nikde jsem nečetla jak reaguje na tatínka, případně sourozence,zda má.to se taky může odvíjet problém tazatelky

autor
17. črc 2023

@veronikav31 tak pokapane triko je nejmenší problém. To si sám převlékne. Ale třeba mi už vadí, že to triko má na sobě 10 minut a prakticky čisté ho hází do prádla. Jasně, mohla bych ho vytáhnout, když spí, ale to mi včas nedojde a po 3 dnech, kdy je ve špíně, ho už nevrátím a vyperu.
Jednu dobu chtel denně čisté pyžamo. Což byl problém, protože zvládá jen 2-3 pyžama. Pokud mu nesedne, tak už ho na sebe nikdy nevezme.

Pro ty, co mi tu píšou, že diagnóza je k ničemu. Na jednu stranu určitě. Ale i pro mě to bude určitá odpověď, protože poznámky typu, že jsem neschopná a málo se snažím, má i moje okolí. Denně selhávám, a i když to vypadá, že se nesnažím, snažím se, vymýšlím vše možné, ale i když třeba týden fungujeme, tak se pak něco stane, co tu lehce nabytou rovnováhu zničí a jsme na začátku. Hodně mě to unavuje, protože každý den vidím, jak něco nejde a nedaří se. Takže už na hodně věcí rezignuju a snažím se jen o to, abych měla spokojené dítě, ale pak se zase něco pokazí...
Zatím mám termíny u psychologa a psychiatra.

veronikav31
17. črc 2023

Mě to zavání něco na způsob Obsedantně-kompulzivní porucha. Nekdo při této poruše má strach z bakterií,takže si každou chvilku umývá ruce.co by u vašeho syna odpovídalo převlékání triček, pyžam. Co jeho otec?jak pomáhá se synem?

autor
17. črc 2023

@veronikav31 ne. Na OCD to nevypadá. Aktuálně už pochopil, že nepotřebuje denně čisté pyžamo, ale když byl malý, tak měl ekzémy a museli jsme ho mazat krémy, tak jsme museli denně měnit pyžamo, proto se to naučil a v době, kdy už to nepotřeboval, nám trvalo déle, než se naučil, že pyžamo může mít déle. To si dokonce může pokapat snídani a nevadí to.
To samé triko. Nevadí mu, když ho ukáže venku, nebo pokreslí, vadí mu jen to, že na něm má jídlo.
Otce bych neřešila.

veronikav31
17. črc 2023

Může to souviset s psychikou.cokoliv se nám zdá správné,tak dítě to může vnímat jinak.a má nějaké kamarády?

autor
17. črc 2023

@veronikav31 ano, má kamarády.

autor
18. črc 2023

@veronikav31 určitě to bude souviset s psychikou. To už jsem i sem psala. Psycholog říkal, že má velkou potřebu řádu, který se mu nedostává, proto na určitých věcech tak lpí o to víc, má díky nim pocit bezpečí.
Do cca 3 let to bylo ještě horší. To bylo i podezření na PAS. Ale psycholožka PAS vyloučila, pak ho vyloučil i psycholog. V PPP taky PAS nevidí a ani na AS to nevypadá.
S manželem jsme 20 let. Máme hezký vztah. Ale s organizací je na tom podobně jako já.

exbordelar
18. črc 2023

Ono se to tezko vysvetluje. Naprosto autorku chapu, ze chce mit tu diagnozu potvrzenou. Take slycham cely zivot poznamky okoli, ze to je jenom o neschopnosti a lenosti. A ze kdybych se vice snazila, tak “to” jde. Jenze v tom je prave ten problem. Clovek s ADHD se fakt snazi. Zoufale se snazi a presto to mnohdy nejde. Pak jsou situace, kdy se prece jenom podari nastolit nejaky rad a ta organizace funguje, ale je prilis krehka a staci opravdu malo, co ho rozptyli, a nastava opet nekontrolovatelny chaos, ktery spusti rezezovou reakci vsech moznych “katastrof”.
Ja uplne nejsem zastance medikace, mozna asi v te hodne tezke forme, kdy clovek absolutne ani bezny zivot nezvlada. Navic u tech leku vznika zavislost a to neni nic pro me. Ja se snazim jit cestou kognitivne behavioralni, tj. vstipit si pravidelnosti automatickymi cinnostmi, abych mohla fungovat. Napr. pondelky a ctvrtky peru pradlo, v nedeli si deti myjou vlasy, kazdy den, po usnuti decek provedu uklid, atd. Proste pro normalni lidi veci, ktere delaji naprosto prirozene, tak ja si musim vylozene zvedomit a jet podle schematu. Bohuzel, kdyz prijde jakakoliv odchylka, napr. v pondeli jsme cely den venku, nestiham vyprat, uz nastava nepredstavitelny chaos, protoze na to navazuji zase dalsi a dalsi veci, a ja to nejsem schopna ukocirovat. Ale uz se znam a vim, ze to je tim mym ADHD a nelyncuju se tim neuspechem. Proste to tak je, sice trva zase nekolik dni az tydnu, nez dam zase vsechno do poradku a najedu zase na ten svuj rezim, ale snazim se. Stoji me to obrovske usili, ale myslim, ze v tom zacinam byt lepsi. Je to hendikep na cely zivot, ale cim jsem starsi, tim je to lepsi 🙂

autor
18. črc 2023

@exbordelar to je přesně ono. Malé vybočení a vše je v háji. Ono stačí léto. Denně jsou v bazénu a koupe se hned po něm, takže večer není sprcha. No a tím se vše mění.
Já mám i to, že něco nevidím, takže to v mé mysli neexistuje. Takže odejdu od nevybaleneho nákupu a už ho nevybalim, protože ho nevidím. Stačí, že nesu do komory třeba Jar. Nebo zazvoní pošta...
Čím víc se vše snažím vykompenzovat, tim mě to stojí víc sil a dělám víc chyb mimo. Do toho leto a dovolené, které mě rozhodí, že hledám zbytky rovnováhy několik dalších týdnů. No a syn, co dovolené nemá rád, protože cizí prostředí, cizí lidi a cizí postel. Takže se točíme v kruhu.

veronikav31
18. črc 2023

a nepomohla by vám s tím hospodyně? není to zase až tak drahé jak se zdá.odpadlo by vám ten počáteční chaos.a nezkoušela jste,že byste teda vy neuklízela nákup,ale syn?případně aby vám jednotlivé položky podával? až bude vše uklizené,tak řekne hotovo.teď se nabízí otázka,proč na tu dovolenou jezdíte,když syn je nemá rád?zkuste se jednou přizpůsobit vy jemu,ne on vám.tak se holt pojede třeba na výlet,zmrzlinu,k babičce a ne někde na týden.zkuste se synem hledat kompromisy co by jemu vyhovovalo-samozřejmě,že v rámci možností.nevím zda bydlíte ve vesnici nebo ve městě,co třeba malý příměstský tábor s kamarády? nebo oni nikam nechodí,nejezdí?

autor
18. črc 2023

@veronikav31 finančně si hospodyni nemůžeme dovolit.
Zrovna nákup ho netankuje. Kdybych to nechala uprostřed obýváku, nechá ho to chladným.
Na dovolenou jezdíme na pár dní. Máme další dítě, takže nejde, abychom kvůli jednomu všichni seděli doma. Posledních 9 let se ustupuje ve všem jen jemu.
Pokud budu doma já a on, nebo chlap a on, tak bude protivný, protože nesnese, když někdo doma chybí. Takže jedeme na pár dní všichni .
Zbytek je doma a u babičky, u tety, kamarádky, dědy... Chodí ven s kamarádem. Děláme jednodenní akce.

exbordelar
18. črc 2023

@veronikav31 hospodyne/pani na uklid by pomohla! Jsem presvedcena, ze to je pro ADHD obrovska uleva. Chaoticka domacnost ma pravidelne jednou tydne rad, a to je obrovska pomoc, protoze toho chaosu je tak o polovinu min. My pani na uklid nemame - manzel nechce. Dala jsem mu tedy na vyber - bud bude uklizet pani nebo on. Tak uklizi on 😆 sice nepravidelne a blbe (ja to umim daleko lip - kdyz me nic nerozptyluje), ale snazi se.
Pak take co doporucuji - vlastnit co nejmene veci. Cim vic veci, tim vetsi chaos a naopak. Ja jedu minimalismus, protoze neumim ty si ty veci organizovat. Ale presto je se nam doma neustale hromadi zbytecnosti. Jednou za rok delam vyhazovaci cistku.
Je to neustaly boj a stres. Ale co uz 🤷‍♀️ zase jsme v leccem originalni 🤣

autor
18. črc 2023

@exbordelar paní na úklid je můj sen. On sice nevypadá, ale ten nepořádek ho nejspíš štve taky. Třeba by to pomohlo.

veronikav31
18. črc 2023

A víš kolik lidí,třeba na úřadu práce by si rádo přivydelalo? Pokud jsi na Facebooku,tak zkus dát do místní skupiny poptávku,že hledas paní na úklid např 2-3xtydne např.2-3 hodiny třeba od září(nebo ihned),to je na tobě.i maminky toho využívají,když mají děti ve školce 😉

autor
18. črc 2023

@veronikav31 nejsou finance. Aktuálně máme jedno dítě na soukromé škole a jedeme finančně nadoraz.

Strana
z2