Zlozvyk. Zbavili jste se u dětí?

aniea
24. lis 2021

Maminky, zbavili jste se u dětí nějakých zlozvyku? Dcera si kouše pusu, jako zevnitř a rty. Já vůbec nevím jak ji toho zbavit, upozornuji ji na to, říkám ji ať to nedělá že to není hezký apod ale je to k ničemu. Asi budu muset doufazlt, že ji to přejde.

barmil
24. lis 2021

@aniea někdo si uvari kafe, někdo si zapálí. Ty máš určitě svůj nějaký zlozvyk.
ja si třeba doteď drbnu uši vevnitr do krve, kdyz jsem hodně unavena a nervni, nejraději paratkem, kdyz není, tak kancelářskou sponkou, pinetkou.. Čímkoli, samozřejmě ne mezi lidmi. Manzel doma vždy jde a tu ruku mi chyti a řekne nedrbej se, ale to prostě nejde. . Minule jsem se takhle drbala a najednou koukám a syn mě začal napodobovat, tak teď se hlídám a snažím se to eliminovat.
Deti tyhle možnosti úniku od stresu nemají. Tak si kousou pusu, nehty, drbou se do krve, malé děti třeba vnitřní strany loktů, nebo stehna, kdyz sedí na nočníku..
Trestat nemá smysl, jen se zhorší ten tlak a stres. Upozorňovat taky ne. Nejlepší je na vrhnout jinou činnost, kterou si uleví a uklidní se.

lenerka1
24. lis 2021

Chtělo by to zjistit příčinu, když jí v tom budete bránit, upozorňovat, začne si daný problém ventilovat jinak, případně se to vrazí do něčeho fyzického (ekzém, tiky atd.). Dělá to když je nervózní? nudí se? nemůže vyjádřit nějakou svou emoci? vztek? smutek? má málo prostoru dělat si věci po svém? může to mít milion příčin, jedině máma je expertem na své dítě a má možnost tu příčinu odhalit. Ať se to i vám brzy podaří.

amilu
26. lis 2021

@aniea dcera si kousala nehty. Zacalo to když jsme se přestěhovali. Tehdy ji byli tri roky. Vyzkouseli sme ledacos. Nic nezabiralio dlouhe tři roky. Moje sestra si prej kouše nehty do teď. Ale nam se nakonec podařilo any prestala. Slíbila jsem ji ze ji koupím hracku koně kterou moc chtěla, když ji dvakrát ostříham nehty. Takze si je musi nechat vyrůst a nekousat. Zabralo to. Ted po třech letech nehty stříháme. Vedela sem ze na ni tahle motivace zabere. Ale věřím ze na kazedeho plati neco jineho.