Kousání nehtů, dloubání v nose. Co s tím?

18. lis 2023

Ahoj maminky a tatínci,
Mám prosbu, poraďte mi, prosím, co se zlozvyky, které si "vypěstovala" naše skoro čtyřletá dcera? Malá už nějaký čas kouše nehty, popř. kůžičku na prstících. Vždy jsme i na tom jemně uprovoznili, aby to nedělala a vysvětlili, proč je to špatně. Nic ale nepomáhá a co hůř kouše čím dál častěji a do toho přidala ještě to dloubání. Vysvětluju, že tohle opravdu ne, nabízím na nos kapesník, na nehty ostříhání. Nic. Dnes jsme byly tři hodiny na jedné akci pro děti a malá celou dobu buď prst v puse nebo v nose a myšlenkama úplně jinde, přijde mi, že vůbec nevnímá, co dělá.. Máte, prosím radu?😞🙈

gryfis
18. lis 2023

Na sestřenici zabral hořký lak na nehty..

biciklissie
18. lis 2023

U nás na kousání nehtů zabralo, že ji je nalakuji, když si je přestane kousat. Chvíli ještě kousala, sama občas přišla, že se zapomněla. A pak toho nechala, to jsem opravdu hodně chválila. Odnaučit zlozvyk je těžké i pro dospělého. Nalakovala jsem jen decentním lakem a jen v létě a v pohodě už s tím nezačala. To dloubání nevím, u nás si myslím, že se to akorát naučila tajit. Tak to aspoň nedělá veřejně, ale dál nevím, no.

teate
18. lis 2023

Když mám nervy nebo nudu, koušu si je doteď. Nikdy nepomohlo nic - ani lak, ani hořký lak, chilli, náplasti … nic. Až s věkem jsem si sama začala říkat, že to takto nejde. Tak si je nechám vždy narůst, musí být nalakovaný a držím se. Ale jak přijde nuda nebo nerv nebo nějaká situacie, kdy třeba sedím a sleduju napínavý film, zápas nebo cokoli… podvědomě je začnu ojížďet. Hned. A třeba jeden z pěti proste ukousnu. Je to strašný. Je to o vůli …. Nevím, no. Na mě fakt nezabralo nikdy nic.

alubif
19. lis 2023

Děti tohle dělají když jsou nervózní nebo je to tik . Jsou na ně kladené větší narokdy, nebo není doma pohoda, ne bo má hodně aktivit... Když vidíš do googlu kousání nehtů u dětí, vyjede ti spoustu článků. Dcera si kousala nehty, nejhorší to bylo v 1. třídě, nároky ve škole ( máme narockou a přísnější učitelku). Hodně kroužků. My jsme po ní neustále něco vyžadovali. U nás teda pomohlo lakování nehtů a tím že věděla, že je lak jedovatý. Navíc jsme ji zredukovali kroužky a nemáme na ni takové nároky, co se týče školy. Doma to taky bylo trochu náročné, ale sklinilo se to. Tím se ulevilo i jí.