Znakování a vysvětlení slova "bolí". Máte zkušenost?
Znakuje v dnešní době někdo s prťaty?😉 Uvažuji, zda také později vyzkoušíme.
Můžu poprosit o vysvětlení, jak se učí "bolí"? Tedy jak si dítě spojí znak pro "bolí" s fyzickou bolestí, když ho v daném okamžiku nic reálně nebolí, aby prcek chápal význam? Tedy se stavem, ne věcí jako učení pro "světlo", kdy ukážeme na světlo..
Děkuji.
Já jsem plánovala znakování zkusit, ale malá začala mluvit tak brzy, že to ztratilo smysl 🙂
Pokud plánujete učit znakování, začněte na konkrétních věcech, které můžete ukázat ("jíst", "pít", "jít ven" a podobně, případně opravdu konkrétní předměty). "Bolí" je hrozně složitý vjem a je dost pravděpdoobné, že ho dítě vůbec nebude schopné vyhodnotit (jako že fakt neposbírá ty signály těla), natož spojit s gestem (a krom toho "au" je hrozně jednoduché slovo, takže u normálně zvukujících a slyšících dětí mi jeho nahrazení gestem nepřijde moc účelné).
Uznávám, ež to píšu jako matka vysokofunkčního autisty, ale že "bolí hlava" mi byl schopný říct až v šesti letech. A to samozřejmě uměl jak kde je hlava, tak nějaké na obrázku "holčička spadla, má odřené koleno - bolí jí to". Ale spojit si "tenhle stav je stejný vjem, jako to odřené koleno", zvládl až fakt takle pozdě. ... Je to pozdě proti standardní populaci, ale u ročního dítěte fakt nečekám, že ho zvládne vnímat, stejně jako třeba nezvládne vnímat, že čůrá a podobně.
A jinak ano, učit na situacích, které reálně bolí... ale... Fakt chcete poměrně složité uvědomění...

Asi bych pockala az ho neco bolet bude, treba az se bouchne.. Nebo na panence v ruznych situacich, spadne na hlavicku, ukazes hlavicku a znak pro bolí, pak ji bouchnes do rucicky a ukazes na rucicku a znak boli. Ale zkusenost nemam, nejstarsi umela jen par znaku, pak zacala mluvit.