270 dní mám odprac. ve 2 zaměstnáních. Mám nárok na MD?

effka84
2. lis 2011

Ahojky, možná už tady taková otázka byla, ale nikde jsem na nic nenarazila. Momentálně jsem v 30tt a řeším otázku MD. Od května jsem nastoupila do nového zaměstnání, zjistila jsem že jsem těhotná a protože se zaměstnavatel zachoval opravdu arogantně, tak jsem na konci května nastoupila na neschopenku. Neměla jsem odpracovaný ani měsíc. Asi v polovině července mě propustili a já jsem na neschopence do teď. Předtím jsem asi 7 let pracovala v jiné firmě. Takže 270 dní po sobě jdoucích mám odpracovaných, ale ve dvou zaměstnáních. Mám nárok na MD nebo ne? A mohu si vybrat mezi délkou RD, když jsem nezaměstnaná, ale ne vedená na ÚP? Doufám, že jsem to popsala srozumitelně. MOc děkuji za odpovědi.

j.a.n.i
2. lis 2011

@effka84 No, to záleží kdy přesně si otěhotněla, zda ještě v té minulé práci (jak si tam byla 7 let) nebo v mezidobí mezi pracemi nebo v té nové práci. Pokud ještě v té původní firmě, tak nárok na mateřskou mít budeš, pokud až pak, tak ne. Každopádně pokud nebudeš mít na mateřskou nárok, tak zůstáváš až do konce šestinedělí na neschopence a pak můžeš díky tomu volit délku rodičáku.

effka84
autor
2. lis 2011

@j.a.n.i Ahojky, moc děkuji za odpověď. Chápu to tak, že začátek těhotenství se bere první den poslední MS? Jestli jo, tak ten den by byl 9.4.2011 a tzn, že bych byla ještě v původním zaměstnání. ( byla jsem tam zaměstnaná do 30.4. ) Je to tak? A nevíš, to se řeší na sociálce? Děkuji.

j.a.n.i
2. lis 2011

@effka84 Tak jestli se bere první den poslední MS nebo 14 dní po, kdy je teoretické početí, to nevím, nicméně i to početí by ti vycházelo ještě v té původní práci. Po ukončení zaměstnání máš v tvém případě 180 dní ochrannou dobu, během které musíš nastoupit na mateřskou, což jak počítám ti vyjde. Papír na mateřskou budeš dávat tomu zaměstnavateli, co tě vyhodil ve zkušebce a bude se počítat podle platu, který si tam měla. Jelikož mateřskou vyřizuje OSSZ podle sídla zaměstnavatele, tak bych zjistila pod kterou OSSZ patří (je to ta, která ti teď platí nemocenskou) a vyrazila bych to řešit přímo s nimi, jestli budou chtít nějaký papír od doktora s termínem, kdy si otěhotněla nebo jestli si to podle termínu porodu umí spočítat sami a žádné potvrzení nepotřebují.