3 nebo 4 letá varianta mateřské? Výhody+nevýhody

kakauko
13. zář 2010

Ráda bych se dozvěděla výhody a nevýhody těchto dvou variant mateřské...Zrovna mě čeká tohle rozhodnutí a opravdu váhám a nevím... Mám 2 děti, u prvního jsem zvolila 3-letou var. a tím, že se nám v jeho 2 letech narodil sourozenec, přišla jsem o možnost být o rok dýl doma a taky o spoustu peněz.. 😠 Další mimčo zatím nechceme a tak váhám, jestli nezůstat doma o ten rok dýl...? Říkám si, že peníze asi hrozné, ale makat se pak bude až do důchodu, že.. 😝 😅 Jen se obávám, co zase ti naši šetřiví politici "chytrého" vymyslí a jak to zase skrouhnou... 😠 Poraďte prosím někdo, kdo se v tom vyznáte nebo máte zkušenost.. 😉

niki2
13. zář 2010

Ahoj,
mam taky 2 deti a zvolila jsem si ctyrletou variantu, protoze je to nejspis moje posledni rodicovska a vydelat si muzes i behem ni. Nechala jsem si teda cas na rozmyslenou a rozhodlo se to vlastne az v tech asi 21 mesicich veku ditete.

kakauko
autor
13. zář 2010

Ahoj Niki, díky za tvůj názor! Koukám, že máš na to stejný pohled jako já-třeba je to naposled... proto mě taky tahle varianta láká, ale bojím se s těma financema, hypotékou apod. sice zatížení naštěstí nejsme, ale kdo ví co bude za pár let, co zas ti politici "poškrtají"...? Slyšela jsem, že chystají právě nějaké změny a snižování či co, ale nemám přesné informace... 😒 A to se dá rozhodnout až v těch 21 měs.?? Já myslela, že už se to musí stanovit, když se končí mateřská a nastupuje na rodičák..

niki2
13. zář 2010

Ne, to si musis pozadat o rodicovsky prispevek, ale na variantu je druhy papir. Pokud by jsi chtela tu dvouletou, tak zadat soucasne s tim prispevkem, ale na toto je cas. Navic, pokud tu zadost v te dobe nepodas, tak oni ti to automaticky prevedou na tu ctyrletou.

nikoleta4
11. led 2014

maminky chci se zeptat ,jestli nevíte jestli je jít na 2letou mateřskou lepší nebo na 3letou ?Nebo to víde finančně stejně ?

laurital
11. led 2014

@nikoleta4 RP je v jednotné výši 220 000,- , takže je zcela jedno, jak dlouho budeš doma.

nikoleta4
11. led 2014

@laurital děkuji ti za odpověd