Budu mít nárok na porodné, když je manžel OSVČ?

lenfru
16. zář 2014

ahojte chtěla bych se zeptat jestli náhodou nevíte jestli budu mít nárok na porodné když je manžel OSVČ. Já mám nárok na mateřskou, oddělané mám. V práci sem měla 12000 hrubého, ale teď mi spočítali mateřskou na 7500tis korun. tak bych se chtěla zeptat jestli se v tom někdo nevyznáte nebo nemáte zkušenosti jak to je??

j.a.n.i
16. zář 2014

@lenfru No, jisté to není, ale spíše myslím, že vám nárok nevyjde, protože u OSVČ se jako plat bere cca 11 - 13 tis, plus tvůj plat, to asi hranici přesáhnete, ale jistě ti to nikdo neřekne, to bys musela tu žádost podat.

kristynulinka
16. zář 2014

Ahoj, nedávno jsem taky žádala o porodné a je to tak, že se vám oběma sčítají příjmy za poslední čtvrtletí před dnem porodu. Sečtou se vaše příjmy a čistý měsíční příjem za to období nesmí přesáhnout 18 500 Kč (2,4 násobek životního minima). Pokud jo, tak nedostaneš nic .. Já taky nedostala. :( Jestli je OSVČ, to na to nemá vliv.

j.a.n.i
16. zář 2014

@kristynulinka No, trochu to na to vliv má - protože i když si OSVČ nevydělá nic a má to jako hlavní činnost, tak se mu jako příjem započítá stanovená částka.

jabadabadoo
29. zář 2014

Takže, když mám nárok na PPM a manžel je OSVČ-sice má nulové příjmy, ale dle jejich tabulek má příjem 18 tis., nárok mít nebudeme 😒 , zas na to plno lidí nedosáhne.

joygiorgo
29. zář 2014

@jabadabadoo
@j.a.n.i a tak to ma byt 🙂

sim007
24. říj 2014

@j.a.n.i takze u osvc se dava nejaka prumerna castka z tabulek a ne treba castka ze zakladu dane nebo castka po odecteni dane jak to je u danoveho priznani?

j.a.n.i
25. říj 2014

@sim007 No, vezme se definovaná částka a porovná se s tou podle DP a vezme se ta větší... jinak řečeno, je to obrana proti tomu, aby OSVČ nevykazoval 0 a nečerpal díky tomu dávky, přestože je celkem jasné, že nějaké příjmy evidentně má, jinak by to nedělal.

annamina
4. bře 2016

Ahoj, mám dotaz k tématu i když diskuse je už staršího data. Zajímala by mě situace: Já OSVČ, přítel zaměstnanec. Jsem už 4-tí měsíc na neschopence,nepodnikám, mám jen nemocenskou cca 3500,-
Na mateřskou jsem nárok neměla. A miminko se narodí v dubnu.
Znamená to, že abych měla nárok na porodné, musí přítel doložit potvrzení od zaměstnavatele za poslední 3. měsíce a já mám předložit daňové přiznání, potvrzení od sociálky a zdravotky že mám placené zálohy a také potvrzení o prac. neschopnosti? Co ještě ? Mám doložit výši příjmů ( základ daně) v době kdy jsme podnikala a nebo z období posledních 3-měsíců co jsem na nemocenské ?Počítá se do mých příjmů i ta nemocenská ?
díky předem za radu

j.a.n.i
4. bře 2016

@annamina Přítel potvrzení od zaměstnavatele, ty nemocenskou.

annamina
6. bře 2016

To zní jednoduše .
To by šlo. Děkuji

lucaa
30. bře 2016

ahoj holky..neresily jste to ted někdo?cekame druhé mimo...ja jsem ted na up(bez podpory) a manzel osvc...jak se to pocita...prosim prosim....vi někdo aktualne...

bassangha
30. bře 2016

Ahoj, já byla loni na nemocenské a pak PPM. Přítel OSVČ v době, kdy se malá narodila, tedy říjen. Žádali jsme o porodné a nevyšlo nám to. Mě to počítali ze III. kvartálu tedy část PN a část PPM. Přítelovi z roku 2014, jelikož za 2015 nebylo hotové daňové přiznání. Záleželo na tom jaký měl vyměřovací základ a z toho mu to taky počítali.

lucaa
30. bře 2016

@bassangha diky moc.takze když budeme taky rodit v rijnu,tak nam to budou pocitat z 2015 z dan.priznani...?

bassangha
30. bře 2016

@lucaa Měli by.

annamina
27. dub 2016

Zdravím, uběhl nějaký čas a ze mě je maminka. 😉 K tématu chci ještě dodat pár rad a informací, až teď když jsme s partnerem dořešili všechny ty papíry ohledně rodičovské a porodného.
1.Zajímali by mě Vaše zkušenosti s úřady. Jak ochotné a nápomocné jsou úřednice z pobočky ÚP ve vašem regioniu?
My měli smůlu na velmi neochotnou paní, kterou partner navštívil celkem 6x. Protože pokaždé vytáhla nový papír a chtěla další potvrzení. Buď ze sociálky nebo ze zdravotky. Obojí sídlí v jiném městě, takže proto se to tak protáhlo. Zkušenost ve mě stále zanechává spoustu nevyřešených otázek. Já stále na nemocneské ( do konce 6-ti nedělí )
Např. jsme se dozvěděli, že výše nemocenské se odečítá z rodičovské za ty měsíce co marodíte.
A u porodnhého po mě chtěla výpis zda jsem si platila zálohy za rok 2014. Přitom jsem stihla podat daňové přiznání za 2015 a V roce 2014 jsem žila sama.

berusia
2. zář 2016

Dobrý den,snažím se najít odpověď na můj dotaz,tak snad píši ke správné diskuzi 🙂
Jsem momentálně na PÚa chtěla jsem jít na OSVČ,ale ejhle zjistila jsem ,že jsem těhulka,co teď?Nevíte radu jestli zůstat z hledisa financí na ÚP nebo začít podnikat?
Děkuji moc za předem veškeré info 🙂 🙂 ☹

annamina
2. zář 2016

Dobrý den, kdybych byla ve Vaší situaci podnikat bych nezačínala. Na PÚ za Vás bude stát platit zálohy. ( Téměř 4000/ měsíčně ) za předpokladu, že byste si jako OSVČ vydělala méně než 25.tis. měsíčně.

j.a.n.i
2. zář 2016

@annamina Stát za nikoho rozhodně žádné 4000 měsíčně neplatí...

j.a.n.i
2. zář 2016

@berusia No, tak to záleží na tom kolik by sis vydělala, ne? Nepíšeš jak dlouho si na UP, ale každopádně i kdyby chvilku, tak podpora je maximálně na 5 měsíců a pak už nedostane nic, takže pokud si podnikáním vyděláš víc jak 4000,- které tě bude stát sociální a zdravotní, tak budeš v plusu.

berusia
3. zář 2016

Díky moc za názor.Na ÚP už nepobírám dávky.Pokud bych šla na nemocenskou dostávala bych vůbec nějakou nemocenskou?Pokud bych byla OSVČ mám nárok na rodičovský příspěvek?Díky Věrka