Čerpání dovolené a zdravotní pojištění
Maminky, konci mi PPM a mam dva mesice nevybrane dovolene u zamestnavatele,kterou chci vybrat. Nejsem si ale jista, jestli RP zadat rovnou navazujici nebo az s datem po dovolene a pripadne kdybych zadala po dovolene, jestli za mne v tu dobu hradi zdravotni tedy zamestnavatel?
@katkatris dovolenou ti neproplatí, budeš ji čerpat. proplácí se ze zákona jen při ukončení pracovního poměru 😉
@katkatris nemůžeš mít hned rodicovskou dovolenou po PPM, když budeš čerpat řádnou dovolenou. Dovolenou budeš čerpat, tak na RD nastoupis po vyčerpání dovolené. Tak to má normálně být.
Ještě mám holky otázku, když mi bude končit ppm v polovině ledna, následně pak budu čerpat 20 dní dovolené, budu mít nárok i na nějakou dovču za 2019?
Moc dekuji vsem, na zdravotni pojistovnu bych ale asi mela dat vedet i to idjdy bude ta dovca, ze? Uz mam zkusenost, ze nastup na md zamedtnavatel na zp neohlasil, tak bude lepsi,jdyz to taky udelam sama,ze?
@garalela na ZP dokládáš RL dítěte, tak se při té příležitosti zeptej, zda tě zaměstnavatel správně nahlásil, rovnou jim můžeš i říct, jak dlouho cca chceš být doma při pobírání RP 😉
@blahova_andrea to jsem dokladala po porodu a tak zjistila,ze zamestnavatel nenahlasil, proto jsem chtela vedet jak je to se zp po dobu te dovolene,abych zi ohlidala
Zároveň lze čerpat dovolenou a pobírat řidičák. Tak to mám teď a tak jsem to měla i u prvního. Radila mi to i účetní. Je na tobě jak to chceš. Jestli chceš měsíc nebo dva mít o to víc peněz, nebo naopak si tím natáhnout rodicovskou dovolenou. Pojištění jsem neřešila, to je automatické - zaměstnavatel pak stat.
@jupiter2013 tak asi nema smysl pozdeji,kdyz to jde soubezne, rodicak je do veku ditete pokud se nepletu, ne ty zvolene roky od konce ppm
@garalela tak částka je pořád stejná, ale pokud chce být někdo doma dlouho a pobírat trošku slušnou částku, tak klidně začne pobírat později 😉
@blahova_andrea na mych dvou mesicich je to opravdu jedno, zvlast kdyz si to uz nastavujeme samy, slo mi jeste o to jestli tam neni nevyhoda v tom zdravotku
@garalela zdravotní pojištění nemusíš řešit ani na md, rd ani u pobírání rp 😉
@blahova_andrea vzdyt jsem psala ze jsem to resila z duvodu,ze jsem po porodu zjistila,ze zamestnavatel nenahlasil, tak abych si ohlidala vse sama
@lenoulinkaa Kamarádka to tak měla, tak nevím. A mě to tak řekla účetní ve firmě.
@blahova_andrea No mě to tak řekla účetní, jestli si jí chci vybrat a nebo že mi jí proplatí, tak nevím, uvidím co mi potom příjde teda 🙂.
@katkatris účetní ti nemá co dávat vybrat, jestli čerpat nebo proplatit. ty máš čerpat (pokud si požádáš) a potom mít rodičovskou dovolenou. To je standardní postup. Proplácí se při skončení PP. Jestli to nezná, tak to už je věc druhá.
@lenoulinkaa taky se divím, kolik lidí dělá práci, ke které nemá základní informace :-/
@lenoulinkaa hmm, tak uvidíme co se bude dít, ale je fakt, že s ní mají lidi problémy, že někdy neví co dělá, tak jsem tedy zvědavá, co mě ještě čeká.
@katkatris přesně jak píšou holky. Ze zákona se dovolená musí čerpat,a ty si o čerpání musíš písemně požádat. Tak aby bezprostředně navazovala na konec MD.
Účetní v tom má očividně bordel.
Současně s dovolenou můžeš čerpat rodičovský příspěvek tzn. peníze od UP. Na rodičovskou dovolenou nastoupíš až po řádné dovolené. To je statut v práci. A je maximálně do 3 let věku dítěte. A s RP nijak nesouvisí.

@garalela když budeš čerpat dovolenou, tak bude standardně zaměstnavatel odvádět zdravotní pojištění a hned po vyčerpání nastoupis na rodicovskou dovolenou. To už budeš pojištěnec statu a zaměstnavatel za tebe nic hradit nebude. Rodičovský příspěvek můžeš zacit čerpat zároveň s čerpání dovolené nebo po.