Čerpání dovolené během rodičovské dovolené

edicad
18. čer 2018

Ahoj holky,prosím o radu nejlépe od nějaké mzdové účetní. V červnu 2016 mi skončila rodičovská dovolená,pak jsem byla do října na nemocenské.v říjnu jsem nastoupila na mateřskou,kterou jsem ukončila v březnu,poté nástup na rodičovskou.potřebuju vědět,zda jsem měla nárok na nějakou dovolenou?účetní se vůbec nezmínila,že bych nějaký nárok mohla mit a proto jsem o ni ani nežádala.četla jsem tu nějakou diskuzi a nekdo mi tu odepisoval, že určitě mám.ale pokud bych měla nárok,tak co teď?lze
vybrat dovolenou během rodičáku nebo ne?nebo mi propadne? Děkuji za odpověď

betelgeuzz
18. čer 2018

Určitě nějaký nárok za tu dobu mateřské máš, pro přesný výpočet by bylo potřeba znát přesné datumy nástupu a ukončení, protože je to na hraně. Během rodičovské si vybrat dovolenou nemůžeš, protože teď už vlastně na dovolené jsi a dvě zároveň čerpat nemůžeš. Vybrat si ji můžeš na konci rodičovské, akorát se bude krátit o dobu nepřítomnosti během rodičovské dovolené.

edicad
autor
18. čer 2018

Tak na nemocenskou jsem nastoupila 29.6., na mateřskou 7.9. a mateřskou jsem ukončovala 21.3. Jen mi nejde do hlavy, proč mi to účetní neřekla,vůbec mě nenapadlo,že bych mohla mit nárok.ani na úřadech mě neinformovali,když jsem si žádala o rodičák.

betelgeuzz
18. čer 2018

spočítala jsem to zhruba, podle mě bys měla mít nárok na 10/12 vašeho celoročního nároku na dovolenou, takže jestli máte 20 dní, tak 17 dní.
Účetní nemá povinnost tě upozorňovat na tvoji dovolenou, ona nemůže vědět, jestli si ji vybrat chceš teď, nepo později. a na úřadech už vůbec ne, ty dávají kolikrát i blbé rady.

edicad
autor
18. čer 2018

Super,děkuji moc.😏 já si právě myslela,že účetní je povinná informovat zaměstnance o tom, že mají nárok na dovolenou.při první materskej mi hned hlásila,abych napsala žádost o vyplacení dovolený.

priefi
18. čer 2018

@edicad mas narok na zredukovanou za minuly rok a na celou za tento rok 😉 mela bys dostat vyplatni listek, kde je info o naroku na dovcu 😉

soleilll
18. čer 2018

@priefi Nemáš pravdu. Za letošek by měla nárok na celou dovolenou, kdyby si o ni požádala včas a vybrala si ji ihned po ukončení mateřské dovolené. To se ale (z neznalosti) nestalo, takže si ji může vybrat až po skončení rodičovské dovolené, ale to se už bude krátit o dobu (roky), kdy nebyla v práci, tzn. pobývala doma na RD.

betelgeuzz
18. čer 2018

@priefi na tento rok celý? mně to nevychází na 60 odpracovaných dní do toho 21. 3., ale spočítala jsem to odhadem. Tobě to na 60 vyšlo?

edicad
autor
18. čer 2018

Holky a kde jinde než od účetní jsem se to měla dovědět,že mám nárok na dovolenou?

soleilll
18. čer 2018

@betelgeuzz Pravda, vychází to na 57 prac. dní, jestli jsem to dobře počítala. Takže není nárok na žádnou letošní dovolenou nemá. K tomu je potřeba odpracovat (nebo strávit na MD) nejméně 60 prac. dnů nebo směn v daném roce. (A požádat si o ni ihned po skončení MD.)
@edicad Třeba na netu. Jde o tvoje věci, musíš se zajímat. Neznalost neomlouvá a nemůžeš čekat, že ti ostatní sami od sebe budou radit, co máš dělat, aby to pro tebe bylo nejlepší...

blahova_andrea
18. čer 2018

@edicad no když jsi věděla, že u prvního dítěte jsi měla nárok a psala jsi žádost, tak jsi se mohla účetní přímo zeptat, jestli tam něco máš, zda máš tu žádost sepsat znovu? mě to třeba u prvního dítěte taky nikdo neřekl, neznala jsem ani koníka, abych se dozvěděla, takže smolík. tak jsem pak dostala zkrácenou u druhého dítěte.

priefi
18. čer 2018

@betelgeuzz ja to nepocitala, ale rd, ktera nasleduje po md narok nekrati, ale nevim, zda i zde plati podminka 60 dnu

betelgeuzz
18. čer 2018

@priefi nekrátí, pokud si dovolenou vyčerpáš mezi MD a RD. A pokud není na MD v daném roce déle než 60 dní, tak má nárok jen na poměrnou část, ne na celou.

priefi
18. čer 2018

@soleilll to je fakt, to mi nejak nedoslo, ze zapomnela pozadat @betellgeuzz

betelgeuzz
18. čer 2018

@soleilll taky mi vychází 57, takže by měla mít nárok na 2/12 dovolené, ale tím krácením o ně asi příjde.
@priefi píšeš, že by nárok na dovolenou měla zjistit na výplatním lístku, jenže když je doma, tak žádný výplatní lístek nedostane.

priefi
18. čer 2018

@betelgeuzz mi ho posilaji po celou dobu, co jsem na rd 😉

betelgeuzz
18. čer 2018

@priefi tak to já ji 5 let neviděla 🙂 a myslím, že takhle to má většina.

soleilll
18. čer 2018

@betelgeuzz Já jsem si o výplatnici požádala a poslali mi ji. Sami od sebe by to ale neudělali.
@edicad http://www.aperio.cz/689/dovolena-v-souvislosti...

blahova_andrea
18. čer 2018

@priefi já teda neviděla výplatní lístek ani ten poslední, kdy jsem byla v práci, protože už jsem tam pak nebyla, když je rozdávali. natož, aby mi to posílali ty roky domů

edicad
autor
18. čer 2018

@blahova_andrea tak u prvního to bylo jasný,když jsem pracovala,že nárok na dovcu mám.ale u druhého jsem nevěděla,že mateřská se počítá jako odpracované dny.😩

lenoulinkaa
18. čer 2018

@edicad podle toho, jak píšeš, tak jsi mohla mít jen poměrnou část nebo i celý nárok za rok 2017. Záleží na tom, jakým způsobem vypočítávají nárok na dovolenou. U nás matky "zvýhodňujeme", takže bys měla celý nárok. Za rok 2016 je krácení za nepřítomnost.

blahova_andrea
18. čer 2018

@edicad no já si klasickou dovolenou před nástupem na md vybrala, takže u mě šlo i u prvního o to, že mateřská se počítá jako odpracováno 😉

edicad
autor
18. čer 2018

Moc dekuju všem za vaše rady.😏 prostě jsem to podělala 😁

lenoulinkaa
18. čer 2018

@edicad nepodělala, protože by se ti měla táhnout dál, když si ji nevybrala.

edicad
autor
18. čer 2018

@lenoulinkaa ale krátí se.😩

lenoulinkaa
Autor odpověď smazal
Zobraz
betelgeuzz
18. čer 2018

@edicad pokrátí se ti to o 3 dny, je to škoda, ale co už.

priefi
18. čer 2018

@betelgeuzz @blahova_andrea oni je co nejakou dobu posilali najednou. Navic ted to je uz i elektronicky a posilaji na mail

blahova_andrea
18. čer 2018

@priefi v mojí práci se nedivím, že to nikdo neřeší
@lenoulinkaa oni jsou i zaměstnavatelé, kteří matky "zvýhodňují"?