Co a jak po rodičovské?
Ahoj, je mi jasné, že nejlíp bude se na tohle vyptat přímo na úřadě, ale to teď v červenci fakt nestíhám, tak nejdřív posonduju u vás.
K 30.6. mi skončila “rodičovská” - v mém případě jsem prostě vyčerpala oněch 220tis. během cca roku a půl. Poslední dávka mi přišla teď v červenci. Co dál? Dcerce je teprve 18m, takže jsem s ní samozřejmě doma. Nahlásím se na pojišťovnu, jako pečující o dítě do xx let, takže zdravotní a sociální za mě budou platit, ale můžu při tom částečně pracovat? Učím na dohodu v jazykové škole, takže 2x týdně přijede mamka a hlídá mi malou. Ale něco jsem zaslechla, že tam musí být dodržena celodenní každodenní péče, to by byl pak problém. Nevyznáte se v tom prosím některá? Díky
přesně. záleží zda jsi zaměstnaná a v práci na RD nebo zda ti PP skončil, RP jsi vybrala a teď tedy řešíš co dál.
@puresin pokud bys byla nezamestnana, vybrala rodicak a chtěla se přihlásit na zdravotní pojišťovnu na péči o dítě, Tak bys neměla vydělat na DPC nad 2.499,- nebo na DPP nad 10.000,-. Neměl by být tvůj příjem pojištěny. Dále je omezení pro skolku. pak bys měla platit zdravotní pojištění z minimální mzdy. Pokud bys byla zamestnana, byla na rodičovské dovolene a měla dohodu jako přivydělek jinde, tak bys byla státní pojištěnec a výdělek bys mohla mít neomezený.
@barchen
@blahova_andrea
@lenoulinkaa Jak jsem psala - ucila jsem jen na dohodu, nemam klasicke zamestnani ani materskou a rodicovskou dovolenou, takze do zari jsem de facto nezamestnana, od zari pak pujdu zase na 2 dny v tydnu pres dohodu. Skolku zatim neresim, na to je dcerka moc mala, jde mi o ten vydelek.
@puresin Takže si vedená na ÚP, t. j. máš status matky pečující o dítě do věku 4 let a zdravotní pojištění je hrazeno státem. Jelikož RP máš vyčerpaný, tak vlastně můžeš normálně pracovat, pouze si ohlídat na DPP a DPČ hranici výdělku, protože pak budeš odvody platit sama. @blahova_andrea Jestli si pamatuješ na diskuzi z před pár dnů, přesně tohle jsem měla na mysli, rozdíly mezi pracující a nepracující maminkou se statusem matky pečující o dítě do 4 let a matky pečující o dítě do věku 7 let a mít vyčerpaný RP.
@barchen jojo, začíná mi ten rozdíl docházet 😉
Ahoj, jen pozor na tu DPP, je nový zákon, že nezaměstnaní v evidenci na úřadu práce nesmí mít DPP. Pouze DPČ. Přeju hodně štěstí

@puresin A puvodne to mas jak? Mas zamestnavatele a nahlasenou rodicovskou dovolenou do kdy? To, ze si RP vycerpala za 18 mesicu nic nemeni na tom, ze zustavas na RD a zdravotni mas hrazeno statem.