icon

Dá se zvýšit MD?

trachtice
31. říj 2020

Smlouvu mám na neurčitou, ale platově nic moc. Zaměstnavatel mi nechtěl přiznat skutečnou mzdu, tak mi napsal 18 000 hrubého a zbytek jsem dostavala obalkovou metodou (Načerno) .
Proto jsem měla MD i vcelku nízkou....
Teď mám chlapečka necelé dva roky a zaměstnavatel mi oznámil, že si mám po skončení RD hledat jinou práci. Proto s mužem přemýšlíme nad druhým dítětem, které tak jako tak chceme.
Mě by proto zajímalo, jak si můžu zvýšit MD bez toho, abych nastoupila do jiné práce, protože v nové práci bych si musela odpracovat dalších těch 270 dní , abych měla na MD vůbec nárok + vím, že na dobu neurčitou bych taky jen tak práci nenašla.

Vím, že to tady v diskuzích bylo, že na 1. Dítě MD brala méně než na druhé a snad to bylo tím, že měla v době čerpání RD brigádu.
Má s tím někdo nějakou zkušenost?
Nebo by se mi spíše vyplatilo najít si teda jinou práci na HPP? Jinak už teď ale vím, že bych znovu musela jít na rizikové těhotenství.

lachtanice86
31. říj 2020

@trachtice tak za prvé nebrat práci kde je něco na černo, za 2) neni to MD ale PPM, za 3) zvýšit brigádou? To myslíš jak?

areh
31. říj 2020

@lachtanice86 Já jsem si mezi MD a RD vybrala dovolenou a PPM na druhého syna mám o něco vyšší, takže se to do toho taky započítalo. Ale přesný výpočet nevím. Určitě někdo poradí.

lachtanice86
31. říj 2020

@areh no tak vyplacení dovolené ano, ale nechápu tu brigadu

astyna88
2. lis 2020

Mě se ppm navýšilo čerpáním dovolené v mezidobí md-rd 😁

drep
2. lis 2020

@lachtanice86 já myslím, že to není úplně nesmysl. Pokud by jí zaměstnavatel povolil souběh a vydělala by na “brigádě” víc než byl původní plat, tak by se jí PPM počítala z toho výhodnějšího, ne?

handulkak
2. lis 2020

@drep já měla teď mezi první a druhou zkráceny HPP a k tomu DPČ - když jsem pak byla Zadat, ptali se, zda byla DPČ vyšší, než plat z HPP. Ale nebyl, tak jsem to ani nezkousela.

drep
2. lis 2020

@handulkak ale ty příjmy se sčítají, ne? Pokud jsou dost vysoké, že se z nich odvádí sociální? Mně se ppm počítaly oba příjmy, jak z hpp tak z dpč, ta byla 24000,- hrubého a i díky tomu jsem měla luxusní mateřskou.

handulkak
2. lis 2020

@drep no já si to myslela taky, ale mě to tak neudělali. 😂😂
Já prave odvadela z obou. 🙈🙈

lachtanice86
2. lis 2020

@drep tak hlavně by z brigady musely byt odváděny odvody aby byl nárok

drep
2. lis 2020

@lachtanice86 však to píšu, že pokud dost vysoká, že se z ní odvádí. Ale je pak divné, proč se @handulkak nezapočítal druhý příjem do vyppočtu ppm. Já to tak měla, teď mám malý úvazek v nemocnici, dpp u praktila a dpč na záchrance, odvádím ze všeho a mám odpověď z čssz, že by se mi do mateřské počitaly všechny příjmy.

handulkak
2. lis 2020

@drep já prave taky měla zkráceny v nemocnici a DPC na ambulanci. Když jsem mluvila s ČSSZ, řekli, ze pokud není vyšší, tak ze to zkoušet ani nemusím. 🙈
Tak nevím... tak jsem možná přišla on vyšší PPM, ale jelikož už cerpam RP, tak je to jedno. 🙈🙈

somalicats
2. lis 2020

@drep Taky mám souběh celkem 3 smluv u 2 zaměstnavatelů a počítaly se mi všechny 3.

takyjedna
2. lis 2020

Materskou muzes pobirat i pres chlapa.

mimi1004
2. lis 2020

@takyjedna To si pleteš s rodičákem. Chlap, pokud by pobíral peněžitou pomoc v mateřství (lidově mateřskou), nesmí dál vykonávat zaměstnání, ze které mu nárok na tuto dávku plyne. Takže by přišel o svůj plat a to asi tazatelka nechce.

takyjedna
2. lis 2020

@mimi1004 Nic si nepletu. Neni to jednoduché, ale za urcitych podmínek to jde. Zadej si to do googlu.

mimi1004
2. lis 2020

@takyjedna Zadala jsem si to už odpoledne a napsala jsem to, co mi to ukázalo. Rodičák není mateřská.

mimi1004
2. lis 2020

@takyjedna Ano, ale NEMOHL by nadále pracovat na svou smlouvu, ze které by ppm čerpal. Je to napsáno v tom tvém článku a psala jsem to i výše 🤦‍♀️ Tak si ty 3 vteřiny nech od cesty.

takyjedna
2. lis 2020

@mimi1004 No vzdyt rikam, ze to neni jen tak jednoduche. Ale mohla by to byt pro zakladelku taky teoreticky cesta. To záleží na ni. Nic vic. A ne, ze si tady pletu materskou s rodicakem.

mimi1004
2. lis 2020

@takyjedna U rodičáku to přes chlapa jde taky, ale bez ohledu na jeho práci. Tady by asi nechtěla, aby chlap přišel o plat a bral ppm a ona byla doma za 0. To její situaci asi neřeší, naopak by na tom byli hůř.

takyjedna
2. lis 2020

@mimi1004 Chlap muze klidně pracovat dal. Akorat na jinou smlouvu. Nekteri zaměstnavatele jsou ochotni delat v podobných případech vstricne kroky.