Práce na dohodu a nárok na mateřskou. Jak to teda je?

saidy
26. kvě 2021

Potřebovala bych poradit. Jsem momentálně na RD s prvním dítětem a jsem těhotná, smlouvu na HPP mám na neurčito, tam je to jasné. Přivydělávám si ale na dohodu od poloviny října do konce roku 2020 na DPP, ale za listopad a prosinec jsem platila sociální a zdravotní, měla jsem nad 10 tisíc hrubého. Od ledna se smlouva změnila na DPČ a mám ji do konce srpna, každý měsíc platím sociální a zdravotní, v době nástupu na druhou MD bude tahle dohoda stále běžet. 270 dnů pojištění tedy splním, pokud se tam započte i ta DPP, v den nástupu na MD bude DPČ stále platná. Budu mít z téhle brigády nárok na mateřskou?
Kamarádka mi tvrdí, že ne, protože se DPP a DPČ nesčítá, i když jsem platila pojištění z obou, že bych to musela mít z jedné smlouvy, což se mi zdá být divné, na stránkách ČSSZ se píše, že příjmy z různých zaměstnání se sčítají. Nevíte někdo, jak to teda je?

j.a.n.i
26. kvě 2021

@saidy narok bys mit mela.

merope
27. kvě 2021

Příjmy se nesčítají, ale doba ano. Teda aspoň pokud jsem to dobře pochopila. Pro DPP je klíčový stav v době nástupu na MD - tzn. pokud jsi měla nad 10.000 v prosinci, z hlediska MD už je to pasé, ale do doby to jde. Ale je to teda opravdu šílený oříšek. Já rodila v únoru předčasně, papíry na ČSSZ jsem dodala v dubnu a dořešilo se to v srpnu (taky souběhy DPP a DPČ navíc od více organizací z různých krajů).