Druhá rodičovská a už bez práce, můžu volit varianty?

mishacsek
14. kvě 2014

Prosím maminky.. Jsem dvouleté Rd.. Konci mi v lednu. Zaměstnavatel mi držel místo, ale pracoviště skončilo a ukončilo se vše dohodou. Co by teď obnaselo těhotenství? Mohla bych si zase volit varianty? Nevím z čeho by se mi počítalo..nebo by šlo na přítele, který je Slovák? Chci zase dvouletý rodicak..Děkuji..

madulinka
14. kvě 2014

Pokud se nemas kam vratit, prac.pomer je ukonceny a po ukonceni RD se budes muset hlasit na up, nelze zvolit dvou nebo tri leta varianta, automaticky ti daji tu 4letou. Pokud budes na up, ani nebudes mit myslim narok na materskou a pujdes rovnou na rodicak...s manzelem nevim, pokud je slovak pracujici tady v cr, myslim, ze jde zvolit kratsi varianta na zaklade jeho platu...

koudele
24. čer 2014

Nevím, jestli ještě oceníš odpověď, jestli už není pozdě, ale je způsob, jak volit délku, i když to nejde na otce dítěte. Není třeba mít placeno těch 270 dní nemocenského pojištění v posledních dvou letech, ale musí jít určit vyměřovací základ. To znamená být alespoň chvíli zaměstnaná (já byla jen dva měsíce, podle mě stačí i míň, ) a potom jít marodit. Já to neplánovala, vyplynulo to samovolně. Díky tomu místo mateřské nastoupím na " nemocenskou v souvislosti s těhotenstvím a porodem", která trvá do konce šestinedělí a pak si můžu volit délku rodičáku. Na dvou pracákách mi řekli, že musím na čtyřletou variantu, ale já se pídila a když máš nárok na tu nemocenskou v souvislosti s těhotenstvím a porodem, máš i právo volit délku RP. Jde o to mít z čeho vypočítat ten vyměřovací základ.