Jak nejlépe naplánovat dovolenou při návratu na rodičovskou dovolenou?
Prosím o radu, čeká mě druhá MD po ní můžu,ale nemusím vybrat dovolenou, která za tu MD naskočí a poté nastoupit na RD...Pokud dovolenou nevyberu bude proplacena. Co je tedy lepší? Vybrat po MD dovku,pak nastoupit na RD nebo rovnou na RD? U prvního jsem na výběr neměla...
@emillyhk moc děkuji za odpověď.
Jak psáno výše, dovolenou můžeš jen čerpat, nelze ji proplatit. Na to je nárok pouze v případě skončení pracovního poměru, když se nestihne vybrat.
Pokud ji nebudeš čerpat teď, převede se na dobu, až se vrátíš do práce. Teď jsou od 1.1.2021 nová pravidla výpočtu a myslím, že už nejsou tak striktní v krácení dovolené, ale nevím, jak to teď přesně je, kolik tam toho zůstává.
Každopádně je třeba, abys věděla, že pokud budeš čerpat řádnou dovolenou, je to doba, kdy ti může dát zaměstnavatel výpověď ze zákona. Znamenalo by to pro něj ti dát odstupné a není to tak snadné tě vyhodit, ale mohlo by se to stát.
@malenka3 děkuji za vysvětlení

@radkazenklava Dovolená může být proplacená pouze při ukončení pracovního poměru. Pokud budeš dovolenou čerpat mezi MD a RD, tak ti na účet přijde částka za tu dovolenou, jako kdybys na ní byla - často mají maminky mylný pocit, že jim dovolená byla "proplacená", ale ve skutečnosti ji čerpaly. S možností čerpat řádnou dovolenou až po ukončení RD neporadím, mám za to, že řádnou dovolenou lze čerpat pouze před rodičovskou dovolenou, protože dovolená by měla být čerpaná v kalendářním roce, kdy na ni vznikl nárok (existují samozřejmě výjimky).