Jak poslat žádost o rodičovský příspěvek poštou?

hellokatty
3. lis 2021

Zdravím. Mám dotaz ohledně podání žádosti o rodičovský příspěvek. Vyplňovala jsem žádost online, ale nevim si rady s elektronickým podpisem, protože nevlastním certifikát (vůbec nevim co pro to mám udělat) a datovou schránku nemám taky a pokus při založení byl marný. Vůbec si nedovedu představit, běžet s dcerkou na úřad. Četla jsem, že je možné poslat žádost poštou, ale nikde jsem nevidela přesný "návod" jak to udělat. Máte s tím zkušenosti?
Musím podpis na poště ověřovat, nebo stačí jen podepsat doma? Vím, že je potřeba předložit občanské průkazy, rodný list a případně jiné materiály. V případě například toho OP a rodného listu je mám seskenovat, vytisknout a vložit do obálky spolu s žádostí? A na jakou adresu mám obálku poslat? Je potřeba ji nějak nadepsat, aby se vědělo komu obálku na úřadě předat?
Děkuji

rendulik82
3. lis 2021

@hellokatty já dnes byla na úřadě vyřídit rodičák, vše jsem měla již vyplněné předem a trvalo to 5 min. 🙂

jezinkyy
3. lis 2021

@hellokatty Já jsem to vyplnila online a vytiskla. Poslala i mailem na adresu co měli na webu, a pak v obálce s kopii dokladů (oskenovaný OP a rodný list), které chtěli to manžel hodil do schránky, co je na úřadě. Označila jsem to číslem, které mi došlo jako automatická odpověď na email - spisová značka.. a adresa toho úřadu, a ještě věc: Žádost o rodičovský příspěvek. A všechno to proběhlo v pořádku. Stejně jsem podávala i žádost o změnu výše příspěvku. Po nějaké době (cca 2 týdny) mi došlo doporučeně přiznání příspěvku.
Mě osobně tohle řešení přišlo jednodušší 😉

karol2014
3. lis 2021

Posilala jsem postou zhruba pred dvema mesici. Vytisknuty a vyplneny formular staci podepsat doma a poslat na adresu uradu, pod ktery bydlistem spadas. Pokud by potrebovali neco doplnit, ozvou se ti a da se to uz pak dovyresit po mailu.

nikoulinka
3. lis 2021

@hellokatty ja třeba řešila mailem. Přesně jak píšeš, všechny doklady oskenovat... Žádost jsem vypsala ručně a taky oskenovala. Přiložila jako přílohy. U nás má socialka jen jeden "hlavní" mail na podatelnu, že které se maily rozděluji dál. Takže jsem jen do předmětu napsala žádost o rodičovský příspěvek "K" (většinou jsou totiž rozdělené podle příjmení).

karol2014
3. lis 2021

Jeste pro doplneni je potreba jim k zadosti prilozit oskenovany OP a rodny list ditete, popripade v pripade, ze jsi nepobirala materskou, jeste potvrzeni o naroku na davku a o dennim vymerovacim zakladu.