icon

Jak přejít z mateřské na rodičovskou dovolenou? Návod krok za krokem.

12. říj 2022

Ahojte, nástup na MD jsem měla 18.7. .. tzn že cca v té půlce ledna budu přecházet na RD.. jak se to dělá? :D Kam zajít nebo to jde online? Co je k tomu potřeba? A kdy to začít řešit? A hodně čtu, že se mezi MD a RD vybírá dovča ze zaměstnání.. já si veškerou co jsem měla vybrala před MD.. během MD nějaká nabíhá (to asi ne, ne?) nebo jak to je? :D

honatko092
12. říj 2022

Nejlépe v listopadu zajít na Úřad práce a požádat si o rodičovský příspěvek. Přímo na Úřadu vyplníš potřebné papíry. Pokud máš elektronický podpis nebo datovou schránku lze i online. Pokud sis vybrala dovolenou, tak žádnou teď nemáš, tudíž nemáš co vybírat. To by mělo být vše, pokud se nic za ty dva roky nezměnilo.

autor
12. říj 2022

@honatko092 díky🙂)

malenka3
12. říj 2022

Pokud jsi stále zaměstnaná, pak jakmile skončí mateřská dovolená, řekneš zaměstnavateli, do kolika let (max do 3 let) chceš být doma na rodičovské dovolené. Pro jistotu se zeptej, zda ti nějaká dovolená nezbyla, nabíhá v daném kalendářním roce Za mateřskou, ale pokud sis ji za 2022 už vybrala, tak za 2023 nenaběhne nic, budeš v tom roce na mateřské příliš krátkou dobu, aby nárok vznikl.
No a pak musíš ještě vyřešit rodičovský příspěvek - ten s rodičovskou dovolenou vůbec nesouvisí. To zajdeš na úřad práce a požádáš o něj. Stačí těsně před koncem mateřské.