icon

Jak to je, když si skoro vyberu RP a znovu otěhotním?

silvie001
13. črc 2016

Maminky,náhodou nevíte jak to pak je,když si skoro vyberu rodičovský příspěvek a budu znovu těhotna.Takže pak už nebude tolik peněz na vybrání,než bych šla na druhou mateřskou,ptž by mi to nenavazovalo z MD na RP.Přišla jsem teď o miminko takže snažení až tak září,říjen.Proto chci vědět,neplánovat,jen info co pak.Jestli se musím vrátit i tehotná do prace,pač bych už neměla rodičák,nebo zda se dá dát neschopenka...dekuji

misha80
16. črc 2016

Ahoj, to je mi líto, že jsi přišla o miminko, taky se mi to stalo. Naštěstí se podařilo po 3 měsících otěhotnět znovu, a tak jsem potřebovala prodloužit jen o ty 3 měsíce. Zašla jsem na úřad práce, kde mi tu zbývající částku rozdrobili do počtu požadovaných měsíců, aby mi to pak rovnou navazovalo na novou MD. To jsem ale už věděla termín porodu a mohla si to vypočítat. Zkusila bych zajít na ÚP zeptat se, co Ti navrhnou za řešení v této situaci. Myslím si, že prodloužit RP určitě půjde, zatím na nějakou dobu a pak uvidíš, podle toho, kdy otěhotníš, tuto dobu doladit. Změnu lze provést jednou za čtvrt roku. Neschopenka je taky řešením, ale vůbec netuším, z čeho by se vypočítávala. To by Ti ale mohla říct mzdová účetní zaměstnavatele. No a návrat do práce je taky možný, ale to by bylo na dohodě se zaměstnavatelem, jestli by se mu to vyplatilo na necelý rok, záleží, co děláš za práci, jestli je tam někdo za Tebe jako zástup za MD apod. Taky záleží, kolik let má první dítě, jestli chodí do školky, příp. by mohlo do soukromé školky atd.

prach92
21. črc 2016

Ahoj. Taky mam podobny dotaz. Ted v cervenci jsem odebrala posledni davku v RD. Tudiz v srpnu nastupuji na pracak. Nez jsem otehotnela tak jsem chvili pracovala ale nemam odpracovany rok. Kdyz ted budu pres pracak hledat praci a otehotnim co bude dal? Dostanu nejakou davku v nezamestnanosti nebo budu bez penez az do porodu?