Jak to vlastně chodí na mateřské a rodičovské?

daggg
18. led 2019

Zdravím...
Jsem celá zmatená z toho, jak to chodí na mateřské a pak na rodičovské a podobně... Mohl by mi to někdo, prosím, vysvětlit? Na jak dlouho mám nárok, když jsem v zaměstnání už 4 roky? Dělám ovšem jen na částečný úvazek (Vychovatelka ve školní družině)
Prostě... Jak dlouho trvá mateřská? Jak dlouho rodičovská?

Další otázka je.. Vzhledem k povaze mého povolání jsem se rozhodla, že bych chtěla jít v březnu na neschopenku už (rodím v červenci)... Jen nemám moc příjemnou doktorku a mám strach, že mi na neschopenku nedovolí jít... Mám na tohle taky nějak nárok??
Díky moc!!!

jitka_cv
18. led 2019

Na neschopenku nárok není,těhotenství není nemoc.Pokud nebudeš mít zdravotní problémy tak ti jí doktor napsat nemusí a správně by ani neměl.

jitka_cv
18. led 2019

Jinak mateřská jedovolená 28 týdnů,nastupuje se na ní 6 až 8 týdnů před porodem.Rodičovská dovolená je max do tří let věku dítěte,rodičovský příspěvek max do 4 let věku dítěte.

lueur
18. led 2019

@daggg s tou neschopenkou je to tezke, mel by k tomu byt duvod, ten nechat doma. Tvrdnuti bricha a podobne. Na materkou se jde 6-8 tydnu ( vetsinou 6) pred porodem. Trva 28 tydnu a pocita se z platu. Zadost ti vetsinou da gyndar na predas zamestnavateli. Pak se zada o rodicovsky prispevek ( musis zazadat na ur. prace, tam ti to vsechno vysvetli). Celkovy obnos 220 tisic si muzes rozdelit na jak dlouho chces. Pokud do 3 let ditete, vychazi to asi 7000, ale budou nam snad pridavat na celkove 300 tis od r 2020. Menit muzes kazde 3 mesice.

daggg
autor
18. led 2019

@lueur Díky! Moc pomohlo! Jinak s tou nemocenskou to není nějaký můj rozmar, že by se mi nechtělo nebo tak.. Ale ono mit denně na starost 30 děti je celkem fuška, navíc mám strach kvůli nemocem a tak...

korneliusa
18. led 2019

@daggg To se řeší jinak, rozhodně ne neschopenkou. Buď tě zaměstnavatel preradi na vhodnější práci, nebo tě nechá doma, pokud nemá, ale plat ti jde dál

gruyerre
18. led 2019

@korneliusa To ale není pravda, co píšeš , práce v družině se nepovažuje za rizikovou nebo nevhodnou pro těhotnou a zaměstnavatel nemá povinnost ji přeřadit na jinou pozici, takže
@daggg ať rozhodně s něčím takovým na zaměstnavatele nevyrukuje.

lucie_j
18. led 2019

K nemocenské není důvod, měla jsem ve třídě 22 tříletých dětí a na nemocenskou jsem nešla. Nicméně pokud rodíš v červenci, připočítáš 8 týdnů na mateřské a dovolenou - máš nárok na celou před nástupem na mateřskou, tak se to výrazně posune, ten termín od kdy budeš doma.

korneliusa
18. led 2019

@gruyerre Tak samozřejmě nevím, co ta práce obnáší. Ale pokud je vhodná pro těhotné, tak není důvod v ní nepokračovat.

ange_de_la_morte
18. led 2019

Co se týče neschopenky - tvé zaměstnání není důvodem pro vypsání neschopenky, holky i fyzicky náročnějším povoláním chodí do práce ( manžel má v práci 2 těhotné kolegyně - je voják) , ALE - málokterý gynekolog si vezme na triko ti nenapsat neschopenku v těhotenství - většina lékařů s tím problémy nedělá u těhotných .... je to na tvém zvážení, já v prvním těhotenství pracovala v nemocnici na lůžkovém do 24tt ( pak jsem ležela 2 týdny v nemocnici pro zkracující se čípek), pak jsem se vrátila k práci jen jsem se víc šetřila ( studovala jsem a potřebovala jsem tu praxi) ... teď s druhým jsem šla na neschopenku na 2 měsíce - neustále přesčasy, v práci všechna zodpovědnost jen na mně, hodně stresu a nemožnost si během dne zajít kolikrát ani na záchod, 6 hodin bez jídla normál) - takže takhle nee a šla jsem

bayt
19. led 2019

@daggg No popravdě, měla jsem na starosti až do devátýho měsíce cca padesát pacientů (ne infekční nebo tak) a přijde mi, že při dodržení základní hygieny je to v pohodě. Resp. stejné riziko jako jít do kina nebo se projet v tramvaji. Něco jiného je, pokud je to pro tebe nějak velký stres a zátěž, to musíš zhodnotit sama, no.

daggg
autor
21. led 2019

Co mám známé a kamarádky ve školství, tak právě všechny odcházejí celkem brzy na nemocenskou, protože je to pro ně zápřah.. Každopádně mi jde především o to, aby miminko bylo zdravé a nestalo se nic kvůli nějakým nemocem a tak.. Práce mě baví, nemám proč z ní utíkat.. A vychovatelka je rizikové povoláni stupně 1... Sice pouze jedna, ale v této kategorii je toto povolání zařazeno... Nicméně zaměstnavatel mě nemá kam přeložit.. V každém oddělení je 30 dětí.. Jen jiná věková kategorie..

alassel
21. led 2019

@daggg to se bojis rymy a kasle? Proboha tak snad nejakou imunitu mas ne? Prave proto, ze jsi s detma.. ja jezdila do 7meho mesice o pul 5 vlakem do prace 20km a tahala tezke spisy. Pokud nemas rizikove tehotenstvi, neni duvod mit neschopenku a zneuzivat ji. Nehlede na to, ze skola je jen do cervna a pak jsou prazdniny.. a pokud mas termin na zacatku cervence, tak uz vubec neni co resit...

becicka
21. led 2019

@alassel kdyby to byla jen rýma kašel, tak by to byla paráda. Ale mezi dětmi je mnohem více nemocí, střevní chřipky, neštovice u prvňáčků nejsou výjimkou... takže zas zcela na lehkou váhu bych to nebrala.

becicka
21. led 2019

@daggg Ahoj, myslím si, že to zvládnout jde, záleží na mnoha věcech. Před mateřskou jsem taky pracovala jako vychovatelka, skončila jsem sice dřív než 8 týdnů před porodem, protože tam byly letní prázdniny, takže jsem doma odpočívala dřív. Ale myslím si, že bych to zvládla déle.
Výhodou je ten částečný úvazek, ráno si zcela jistě pospíš, odpočineš, v klidu se připravíš na odpoledne s dětmi. Mezitím budou ještě nějaké prázdniny, takže taky paráda. Nevím jak u vás, ale mně vyšly i kolegyně vstříc - nemusela jsem s dětmi absolovovat olympiády a soutěže, přesuny, vždycky si to rozdělily ony. Samozřejmě jsem svému stavu přizpůsobila i veškeré aktivity venku apod., je jasné, že s děckama nebudeš hrát vybíjenou.
Takže za mě vydrž, přizpůsob si to tak, aby ti to bylo vše příjemné a bezpečné, případně popros kolegyně o pomoc, dokud to půjde, zůstaň v práci.